Teden domačih pedočev, ki ga v Izoli organizirajo tretjič, bo obiskovalcem od danes do nedelje postregel s pedoči "na buzaro" v 15 gostinskih lokalih po enotni ceni šest evrov.
Zanimivosti
Priložnost: V štirih dneh brezplačno do hipno diplome - delavnica, ki vas bo navdušila!
Okusi pedočev, ki jih gojijo tudi slovenski školjkarji, postajajo vse bolj priljubljeni, prodaja in zanimanje za jedi, pripravljene iz te vrste školjk, pa iz leta v leto spodbudno narašča, so na novinarski konferenci v Izoli, na kateri so med drugim predstavili aktivnosti akcije Teden domačih pedočev, pred dnevi ugotavljali sogovorniki.
Vsak od 15 gostinskih lokalov v Izoli bo do nedelje poleg "buzare" ponujal tudi druge jedi oziroma hišne specialitete s pedoči. Kakovost doma gojenih pedočev so po besedah Suzane France iz podjetja Prosub, ki se ukvarja z gojenjem pedočev, že prepoznali gostinci in gostje.
Teden domačih pedočev je del projekta Kilometer nič in akcije Zjutraj v morju, opoldan na krožniku, v okviru katerih se v Izoli v izbranih restavracijah ponuja doma ulovljeno ribo ali morske dobrote. Tednu pedočev bodo tako v maju sledili dnevi sardonov, oktobra dnevi kalamarov, novembra dnevi bele ribe in oljčnega olja, decembra pa dnevi bakalaja oziroma polenovke.
Novost v turistični ponudbi Izole bodo to sezono tudi tablični vodiči v petih jezikih, poleg v slovenščini in italijanščini še v angleščini, nemščini in ruščini. Tablična računalniška aplikacija Wanderer ali pohajač podjetja Dejsi bo poskrbela za lažjo orientacijo gostov.
Ti si bodo tablico proti plačilu lahko izposodili v izolskem Turistično-informacijskem centru, z njo pa bodo lahko izbirali med različnimi potmi in tako enostavno dostopali do informacij o dogajanju v mestu. Gre za novost v Sloveniji, ki jo bodo vse tri obalne občine uvedle še pred letošnjo sezono.