Slovenija

Privatizirali bomo toliko, kot bomo potrebovali

STA
27. 3. 2013, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Privatizacija je ena od prioritet nove vlade, tako z vidika izboljšanja korporativnega upravljanja kot tudi z vidika javnofinančne vzdržnosti.

Mediaspeed
dr. Uroš Čufer, minister za finance

Zadali smo si cilj, da bomo s privatizacijo zbrali toliko denarja, kot ga bomo potrebovali za zagon gospodarstva, je danes v DZ v odgovoru na poslansko vprašanje dejal minister za finance Uroš Čufer.

Jožef Horvat iz NSi je opozoril, da so država oz. družbe v delni ali stoodstotni državni lasti v preteklosti z nepremišljenimi poslovnimi potezami povzročile siromašenje nekaterih regij. Pri tem je izpostavil Pomurje, ki je pred leti izgubilo svojo samostojno banko, Pomursko banko, te dni pa naj bi bila podpisana tudi pogodba o prodaji Nafte Geoterm, ki je po mnenju Horvata za regijo zelo pomembna.

Horvata skrbi, ker naj bi šla Nafta Geoterm v roke konzorcija Petrol, s katerim imajo v Pomurju po besedah poslanca slabe izkušnje. To po mnenju Horvata dodatno siromaši pomursko regijo, zato je Čuferju zastavil vprašanje, kaj bosta ministrstvo za finance oz. vlada naredila, da ne bo z nepremišljenimi poslovnimi potezami povzročala še večjih razvojnih razlik med regijami in siromašila periferijo na račun osrednje slovenske regije.

Čufer je pojasnil, da Horvatovo vprašanje odraža skrb za regijo, iz katere poslanec izhaja. "Moja skrb trenutno je osredotočena na celo Slovenijo," je povedal minister. Pojasnil je, da so odločitve o prodajah ali nakupih družb v zasebni lasti in selitvah njihovih sedežev v pristojnosti uprav in nadzornih svetov teh družb.

"To je v skladu z načelom dobre korporativne prakse, v katero tudi sam verjamem in v katero mislim, da ne bi bilo prav, da bi vlada posegala," je dejal in dodal, da vlada po zakonu o gospodarskih družbah ne more in ne sme vplivati na odločitve zasebnih družb.

Čufer je spomnil, da je bil pred kratkim sprejet zakon o Slovenskem državnem holdingu. "Veste, da je dokončna odločitev v vmesnem obdobju in po tem, ko bo klasifikacija (državnih naložb) sprejeta, dejansko v rokah DZ in da se bo o teh stvareh tukaj še pogovarjalo," je povedal.

Privatizacija je sicer ena od prioritet nove vlade, tako z vidika izboljšanja korporativnega upravljanja kot tudi z vidika javnofinančne vzdržnosti, je dejal Čufer. Zadali so si cilj, da bodo s privatizacijo zbrali toliko denarja, kot ga bodo potrebovali za zagon gospodarstva. "Tako da nevtraliziramo vpliv na javni dolg, ker želimo, da Slovenija ostane podpovprečno zadolžena država na dolgi rok," je sklenil Čufer.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov