Promet

Pozor! Kazni kar na dvorišču

Simon Rosc
1. 4. 2015, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vrli evropski poslanci so soglasno sprejeli direktivo, s katero so poskrbeli, da bodo naše denarnice še nekoliko bolj prazne. Parkirni prostori za invalide odslej ne bodo nujni le pred trgovinami, poštami, uradi …, temveč tudi pred vašo hišo.

STA

Parkirnih mest za invalide pred trgovinami, uradi in na podobnih mestih smo se že navadili, čeprav nekateri še vedno bentijo, ker ne morejo parkirati pred vrati trgovine. Število parkirnih mest za gibalno ovirane osebe je določeno z razmerjem 1 : 50. To pomeni, da mora biti na vsakih 50 parkirnih mest po eno namenjeno za invalide.

No, to bo še naprej ostalo enako, na podlagi direktive, ki so jo včeraj sprejeli evropski poslanci, pa bodo naši poslanci morali v zakon prenesti besedilo, ki določa, da morajo državljani, ki so lastniki nepremičnine, pred svojo hišo poskrbeti za označena parkirna mesta, med katerimi bo moralo biti vsaj eno namenjeno invalidom.

Za to parkirno mesto bodo veljala povsem enaka pravila parkiranja, kot veljajo na javnih parkiriščih. Čeprav bo parkirno mesto na vašem dvorišču, nanj ne boste smeli parkirati, če niste lastnik parkirne karte, ki jo izda upravna enota na podlagi zdravstvenih dokazil. Direktiva nalaga tudi točno določene karakteristike – enake tistim, ki sicer že veljajo za vsa ostala parkirna mesta za invalide –, ki jih bo moralo parkirno mesto za invalide pred vašim domovanjem izpolnjevati.

Kakšno mora biti parkirno mesto

Lokacija: zunanje parkirno mesto ne sme biti več kot 50 metrov od vhoda v objekt, če boste poskrbeli za notranji parkirni prostor, mora biti v neposredni bližini dvigal ali čim bližje izhodu. Med priporočili je zapisano tudi, da naj parkirni prostor omogoča parkiranje kombiniranega vozila s hidravličnim dvigalom za invalidske vozičke.

Dimenzije: minimalna širina dostopnega parkirnega mesta znaša 3,60 metra, priporočena pa 3,90 metra. Širina komunikacijske poti, to je prostor med dvema parkirnima prostoroma, ki invalidni osebi omogoča dostop do avta, mora znašati 1,2 metra. Del direktive so še druge določbe, ki opredeljujejo, kako mora biti pozicionirano parkirno mesto. Locirana morajo biti ob dostopnih komunikacijskih poteh, imeti utrjene ravne površine z maksimalnim naklonom 1,5 % za odvodnjavanje, kjer je površina tlakovana, morajo biti prostori med parkirnimi mesti vidno označeni, maksimalen naklon znaša 1 %, minimalna širina parkirnega mesta in dostopne poti pa 2,75 metra.

Če imate pred hišo urejeno bočno parkiranje, bo to velika težava, saj je slednje neprimerno za funkcionalno ovirane osebe, razen če ima urejeno dostopno-izstopno postajo, ki pa mora biti široka najmanj 3,6 metra, dolžina pa mora omogočati parkiranje vsaj dveh avtov. Direktiva opredeljuje še, da mora biti površina parkirišča gladka in ravna, obvezno pa ga mora označevati posebna tabla.

Kazni

Poslanci morajo direktivo Evropske unije v zakonodajo prenesti najpozneje do 1. januarja 2017. S tem datumom boste lastniki nepremičnin tudi že morali poskrbeti, da bo parkirno mesto za invalide pripravljeno. Na teren se bodo takrat namreč odpravili inšpektorji, ki bodo imeli tudi pooblastila za izrek globe pri kršitvi novega zakona. Koliko bo kazen znašala, še ni znano. Prav tako pa vas čaka kazen, če boste na parkirnem mestu za invalide pred svojo nepremičnino parkirali brez ustreznega dovoljenja. Kazen bo enaka, kot za ta prekršek velja tudi sicer – 80 evrov.

Odzivi

Za odziv smo prosili civilno iniciativo Parkiranje mentalnih invalidov, ki zvesto zapisuje avte, ki na parkirnih mestih za invalide parkirajo brez ustreznega dovoljenja. Zapisali so: »V civilni iniciativi Parkiranje mentalnih invalidov (PMI) pozdravljamo evropsko direktivo, ki bo končno privedla do večjega spoštovanja ljudi, ki jim telesno zdravje ne omogoča polnopravnega življenja, hkrati pa na vseh korakih naletijo na ovire, tudi nepotrebne, v obliki zasedanja parkirnih prostorov, namenjenih invalidom, s strani primitivcev.«

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste