NAVDUŠENJE

Gledališke predstave zdaj na voljo na spletu

N.S.
19. 3. 2020, 21.30
Deli članek:

Zaradi trenutnega stanja v državi so gledališke dvorane po vsej Sloveniji prazne, zato so se nekatera gledališča odločila in že ponudila ogled nekaterih najuspešnejših predstav prek spleta.

Glej
Gledališče Glej je ponudilo tudi eno najodmevnejših predstav zadnjega desetletja – Zborovanje ptic.

Nekatera slovenska gledališča so se že pridružila dobrim praksam doma in po svetu ter za vse ljubitelje kulture odprla arhive svojih predstav in gledaliških uspešnic.

Kot prvo se je za tovrstno prakso odločilo Lutkovno gledališče Ljubljana, saj je želelo v času epidemije covida-19 svojim obiskovalcem ponuditi alternativo. »Prvi med njimi sta predstava za najstnike in njihove starše Vihar v glavi ter predstava za otroke Ti loviš! Obe bi morali biti na sporedu prav v teh dneh. Seznam predstav, ki si jih bo mogoče ogledati prek spleta, bodo v naslednjih dneh in tednih dopolnjevali. Ogled je mogoč prek spletne strani www.lgl.si ali prek družbenih omrežij,« so sporočili iz LGL.

»ABRAHAM« V KARANTENI

Eksperimentalno gledališče Glej v Ljubljani je ljudstvu ponudilo ogled predstav pod sloganom Glej, teater iz kavča. »Karantena nas res ne bo ločila od gledališča. Do nadaljnjega vsem ponujamo ogled Glejevega spletnega arhiva zadnjih 10 let. Praznujte 50ko z nami tudi od doma! Začeli smo s Svobodo (2014) – performansom Branka Jordana v režiji Mihe Goloba, po motivih Cankarja. Drugi dan smo na splet poslali eno najodmevnejših predstav zadnjega desetletja – Zborovanje ptic v režiji Nine Rajić Kranjac iz leta 2015, sledile bodo še mnoge druge,« so sporočil iz Gleja, ki predstave ponuja na spletni strani Vimeo, dodatne informacije pa objavlja na družbenih omrežjih.

MEGA USPEŠNICA TRAČ  

Tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem so nam ponudili spletne predstave. »Pridružujemo se dobrim praksam doma in po svetu ter za vse odpiramo naše arhive s predstavami. Kot prvo predstavo smo ponudili uspešnico, muzikal Trač, avtorjev Gašperja Tiča in Davorja Hercega v režiji Jake Ivanca, ki je bil premierno uprizorjen februarja 2017, sledile bodo še druge. In ne pozabite, število sedežev je neomenjeno!« MGL predstave ponuja na svojem youtube kanalu. Svoje predstave je v sodelovanju s TV Slovenija na ogled postavilo tudi osrednje slovensko gledališče, ljubljanska Drama, na spletni strani Vimeo pa so posnetki predstav tudi SNG Nova Gorica. Ljubitelji kulture seveda upajo, da se bodo dobri praksi – vsak dan ponuditi posnetek ene predstave na spletu – pridružila tudi druga slovenska gledališča. Naj živijo slovenska gledališča!

Estrada

natalija verboten
V kopalkah

Foto: Natalija Verboten odkrila, kje uživa na dopustu

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča