Kultura

Dve naložbi v šolsko infrastrukturo

Gabrijel Toplak
19. 8. 2015, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prihodnji mesec, ko bodo uradno odprli stavbo glasbene šole v štirih etažah in novega vrtca v Šmartnem za 156 otrok, se v mestu pripravljajo tudi na odprtje že 20. bienalne razstave domače in umetnostne obrti.

sta

V Mestni občini Slovenj Gradec, kjer so skupaj z javnim podjetjem Komunala Slovenj Gradec julija z vlado podpisali sporazum o izvedbi odpusta dolgov občanom, ob začetku prihajajočega novega šolskega leta zaključujejo pomembni naložbi v šolsko infrastrukturo. Sredi septembra bodo uradno odprli stavbo glasbene šole in novega, osemoddelčnega vrtca v Šmartnem. Naložbi sta skupaj vredni okoli 3,5 milijona evrov.

ODPRTJE 15. SEPTEMBRA

Glasbena šola Slovenj Gradec se razprostira na več kot 1500 kvadratnih metrih neto tlorisne površine v štirih etažah. V kletnih prostorih objekta bodo tehnični prostori in učilnica za ples, v pritličju in nadstropju skupinske oziroma individualne učilnice ter tudi učilnica za orkester. V nadstropju so poleg individualnih učilnic še prostori za učitelje, v mansardi pa dvorana za nastope. Iz občine še sporočajo, da je skupna vrednost gradnje objekta, ki so ga predali namenu v tem mesecu, uradno odprtje pa bo 15. septembra, ocenjena na slaba dva milijona evrov. Od tega je predvideno sofinanciranje šolskega ministrstva v skupni višini dobrih 44 odstotkov vrednosti naložbe. Do vključno letos je občina dobila 257.000 evrov, razliko pa pričakujejo v prihodnjem letu.

MASIVNI LESENI ŠKRAT

Drugo večjo naložbo v občini predstavlja nov vrtec v Šmartnem. Lesen masiven vrtec Leseni škrat, kot so ga poimenovali otroci, ki so bili v preteklem šolskem letu vključeni še v stari vrtec, so prek projekta javno-zasebnega partnerstva zgradili v dobrih štirih mesecih. V vrtcu je na osnovi oblikovanih oddelkov v prihajajočem šolskem letu prostora za 156 otrok, katerim so skupno zagotovili 575 kvadratnih metrov notranjih igralnih površin. Uradno odprtje vrtca bo 11. septembra, 26. avgusta pa bo voden ogled tudi za tamkajšnje občane.

NA RAZSTAVO LE POVABLJENI

Prihodnji mesec bodo odprli že 20. bienalno razstavo domače in umetnostne obrti, za katero bodo v nasprotju z dosedanjo prakso vabilo za sodelovanje na razstavi prejeli le člani Sekcije za domačo in umetnostno obrt oziroma Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki so že prejeli certifikat. Med spremljevalnimi dejavnostmi bienala bo mogoče v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti obiskati dve razstavi sodobnih inovativnih izdelkov na temeljih dediščine v Sloveniji. Na ogled bosta razstavi Domače in umetne obrti v organizaciji obrtno-podjetniške zbornice in mestne občine ter spremljevalna, ki bo rezultat objavljenega natečaja z naslovom Iz rok do oblike, pri kateri sodelujeta tudi Podjetniški center Slovenj Gradec in Koroška galerija likovnih umetnosti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste