Kultura

V Kranju Salvador Dalí

P.Š.
4. 5. 2015, 19.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Poleg tega da Kranj nosi naziv Prešernovo mesto, v njem delujejo tudi številna kulturna društva. Med njimi je eno bolj ustvarjalnih Likovno društvo Kranj.

ps

Predsednik umetniškega sveta Likovnega društva Kranj je mag. likovnih umetnosti Klavdij Tutta, priznani umetnik, ki je razpet med Primorsko in Gorenjsko. S sodelavci se je lotil pomembnega projekta, s katerim so v Kranj pripeljali dela velikanov mednarodne grafike. V društveni Mali galeriji je tako maja na ogled izbor 22 grafičnih del mednarodno priznanih avtorjev. Razstavo so naslovili Presežki mednarodne grafike. »Lahko bi rekli, da predstavljamo svetovna imena, ki so dejansko vplivala na grafično produkcijo in slikarstvo znotraj evropskega ter svetovnega prostora. Predstavljamo avtorje iz različnih držav, ki so izrazito vplivali tudi na naše življenje na splošno. Če vzamemo Victorja Vasarelyja, ki je v 60. letih s svojo umetnostjo zelo korenito posegel ne samo na slikarsko področje, ampak dejansko tudi v modo, tkanine. To se pravi, da je umetnost v bistvu odpirala tudi nove tehnološke procese,« pove Tutta.

ps

Preplet avtorjev

Poleg del Vasarelyja bodo med drugim na ogled še dela Salvadorja Dalíja, Jörga Immendorffa, Zorana Mušiča in drugih. »Imamo torej zanimiv preplet avtorjev, ki so vplivali na sodobno slikarstvo v 20. stoletju. Dela avtorjev smo zbrali iz nekaj zasebnih zbirk in zdaj bomo poskušali vsako leto pripraviti nekaj takega,« pravi Tutta. Razstava je po njegovih besedah izredno zanimiva za vse generacije. »Računamo tudi na šolske skupine in pa seveda na vse ljubitelje umetnosti, ki pridejo v Kranj, v staro mestno jedro.«

ps

V Likovnem društvu Kranj si tudi sicer prizadevajo uveljaviti sodobno likovno ustvarjalnost. »Moramo se zavedati, da je to naše društvo profesionalno društvo. Združujemo torej tiste, ki so tudi edukativno na ravni umetnosti. Naši člani so tako z diplomo akademije za likovno umetnost, veliko jih je tudi magistriralo, imamo tudi doktorje in znane arhitekte, profesorje,« pojasnjuje Tutta. Letos pripravljajo še eno veliko razstavo na temo pokrajine. »Ta bo oktobra na več kot 20 prizoriščih. Priprave že potekajo in ta razstava bo nekaj posebnega,« zaključuje Tutta. 

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste