Kultura

Zvezdnik, ki se ne bo predal

S.D.
5. 10. 2014, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Michael Douglas je član najuspešnejše hollywoodske družine in še dandanes velja za enega največjih ter najbogatejših ljudi v mestu sanj. Igralec, producent in srečno poročen moški ter oče treh otrok pa ima te dni še dodaten razlog za veselje: danes, 24. septembra, praznuje 70. rojstni dan.

Profimedia

»Bil je trenutek, ko sem mislil, da ne bom nikoli dočakal toliko let,« je iskren igralec. »Čeprav je bilo življenje vedno prijazno z menoj, sem se nekajkrat pošteno ustrašil zase. Nekaj nespametnih potez in bolezen so me močno zaznamovale. Vendar sem zato danes še toliko bolj hvaležen za življenje. In če pogledam svojega očeta Kirka, ki je prava korenina, potem je tudi pred mano še veliko lepih let.«

Profimedia

Po očetovih stopinjah

Michael Douglas je odraščal v igralski družini Kirka Douglasa in Diane Dill. Kot najstarejši od štirih sinov – ima še mlajšega brata Joela ter dva polbrata, Petra in zdaj že pokojnega Erica iz očetove zveze z igralko Anne Buydens – je bil svojemu očetu tudi najbolj podoben, tako po zunanjosti kot po značaju, po njem pa je podedoval tudi ljubezen do igre. Po končanem študiju na kalifornijski univerzi se je preselil v New York in se izpopolnjeval kot igralec, scenarist in režiser.

Profimedia

Pri 21 letih je ustanovil tudi svojo producentsko hišo, pod okriljem katere je bil posnet tudi eden najbolj legendarnih filmov, Let nad kukavičjim gnezdom. Michael je sicer upal, da bo v njem lahko tudi zaigral v glavni vlogi, vendar ga je njegov oče prepričal, da je vlogo zaupal Jacku Nicholsonu, sam pa je ostal pri produkciji. Film je prejel kar pet oskarjev, del slave pa je bil deležen tudi Michael. A takrat se je njegova pot v svet zvezdništva, ki je bila vse prej kot lahka, šele dobro začela. Prvi veliki uspeh je doživel v zgodnjih sedemdesetih letih s televizijsko serijo Ulice San Francisca.

Profimedia



Sledilo je nekaj zanimivih vlog v kriminalkah, kot sta Kitajski sindrom in Koma. Pravi uspeh pa je dosegel, ko je združil svoje moči z igralko Katherine Turner. Njuna kemija na filmskem platnu je bila tako prepričljiva, da sta v osemdesetih letih skupaj posnela kar tri nepozabne filme – Romancing the Stone, Nilski dragulj in Vojna zakoncev Rose. In do leta 1987, ko je prejel svojega drugega oskarja za glavno moško vlogo v filmu Wall Street, je že postal eden najbolje plačanih vodilnih mož v Hollywoodu.

Profimedia

Vedno je rad ljubil

Michael je bil s svojimi modrimi očmi in očarljivim nasmehom od nekdaj magnet za ženske. Kar nekaj jih je preizkusil, preden je na predvolilni predsedniški zabavi Jimmyja Carterja leta 1977 srečal takrat 19-letno Diandro Luker. Tri mesece pozneje sta se poročila in Diandra je kmalu rodila njunega sina Camerona. Njun zakon je bil z eno besedo viharen. Kar dvakrat sta se hotela ločiti, pa sta si premislila.

Profimedia

Diandra je bila pripravljena veliko žrtvovati za družinsko srečo. Preslišala je vse govorice o moževi nezvestobi in njegovi odvisnosti od alkohola, seksa in še bi lahko naštevali. Sredi devetdesetih let sta se potem vendarle dogovorila za ločeno življenje, uradno pa sta se ločila leta 2000. Michael ji je moral takrat prepustiti polovico svojega premoženja, saj zakonca pred poroko nista podpisala predporočne pogodbe.

Vendar se ni preveč jezil. Kajti v tistem času se je na obzorju že pojavila takrat mlada obetavna igralka Catherine Zeta-Jones. Le en pogled na postavno Valižanko v filmu Zorro je bil dovolj, da se je Michael zaljubil vanjo. Zvezdnika sta sicer več mesecev zanikala, da sta par, dokler ju paparaci niso ujeli gola v bazenu njunega skrivališča na Majorki. Po dveletnem dvorjenju je Catherine vendarle privolila na njegovo snubitev in novembra 2000 sta se v New Yorku poročila. Zakonca imata sina Dylana Michaela, ki se je rodil leta 2000, in tri leta mlajšo hčer Carys Zeta Douglas.

Profimedia

Njuna zakonska sreča pa ni trajala večno. Leta 2010 je globoko v navzkrižje z zakonom zabredel Michaelov sin Cameron. Zvezdnika je sinova zabloda hudo prizadela. Fant je bil obsojen na pet let zaporne kazni zaradi posedovanja ter preprodaje heroina in kokaina. »Svojega sina imam rad, vendar si ne zakrivam oči pred njegovimi dejanji,« je zapisal v pismu, naslovljenem na newyorškega sodnika. »Cameron je odrasel in odgovoren za svoja dejanja.« Cameronov dedek Kirk, ki je bil takrat star 93 let, pa je priznal, da si pred smrtjo želi le še, da bi se njegov vnuk izkopal iz težav. »Prepričan sem, da bi bil lahko Cameron izvrsten igralec in oseba, ki jo skrbi za druge. Upam, da bom to tudi dočakal, preden umrem.«

Štiri mesece pozneje pa je Douglasove zadela še ena nesreča. Avgusta se je razvedelo, da se Michael bojuje z rakom grla. Zdravniki so mu odkrili tumor in ga potem zdravili z obsevanji in kemoterapijo. Zdravljenje je bilo uspešno tudi zato, ker je igralcu ves čas ob strani stala njegova družina – Catherine z otrokoma ter Kirk, ki je sina vsak dan skušal razvedriti s pripovedovanjem umazanih šal. Zdravljenje je bilo boleče in dolgotrajno, vendar uspešno, kot so naslednje leto potrdili tudi Michaelovi zdravniki. Igralec je pozneje dejal, da kljub vsemu ni nikoli izgubil upanja v ozdravitev, danes pa se veliko raje, kot da bi se loteval novih igralskih projektov, mudi na partiji golfa.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste