Hrvaška izvedenka

Nepravnomočno obsojeni morilec ne zna izračunati, koliko je 100 minus 7 ...

J.V.
8. 1. 2024, 13.05
Posodobljeno: 8. 1. 2024, 13.14
Deli članek:

Hrvaška izvedenka za slovenske kolege pravi, da niso multidisciplinarni, da ne uporabljajo najsodobnejših pristopov in metod, da ne prebirajo nove literature, "ne vem kaj delajo".

Robert Balen/Večer
Žarko Gorenjc je svojo ženo Jasno zadavil s pasom kopalnega plašča.

Na ljubljanskem višjem sodišču se danes nadaljuje glavna obravnava za Žarka Gorenjca, ki je bil na prvi stopnji obsojen na 23 let zapora zaradi umora soproge Jasne marca 2021. Obramba obsodbo med drugim izpodbija z ugotovitvami hrvaške izvedenke psihiatrične, toksikološke in psiho-farmakološke stroke Sanjo Elizabeth Radeljak, ki z veliko verjetnostjo ocenjuje, da je bil obtoženi v kritičnem času neprišteven, medtem ko uradno postavljeni izvedenec psihiatrije Peter Pregelj vztraja, da je bila Gorenjčeva sposobnost razumevanja pomena ravnanja in sposobnost obvladovanja zmanjšana, vendar ne bistveno. Hrvaška strokovnjakinja sicer za slovenske izvedence pravi, da niso multidisciplinarni, da ne uporabljajo najsodobnejših pristopov in metod, da ne prebirajo nove literature, "ne vem kaj delajo".

Radeljak pri Gorenjcu ugotavlja mejno osebnostno motnjo, ki izhaja iz njegovega travmatičnega odnosa z očetom. Izvedenka ocenjuje, da je bil obtoženi v otroštvu psihično in fizično zlorabljan, zaradi česar je sam pričel zlorabljati droge in alkohol. Strokovne pomoči ni nikoli zares iskal oziroma mu ni bila ponujena. Dvajset let kokainske odvisnosti in neustrezne pomoči mu je povzročilo strukturne spremembe možganov in zmanjšan volumen možganov. Od leta 2018, ko se je zveza z Jasno ob rojstvu hčerke začela krhati, je po navedbah Radeljak najmanj 40 krat obiskal osebnega zdravnika, ki pa ga ni nikoli poslal specialistu psihiatru, predpisoval pa mu je zdravila, ki so njegovo stisko le poglabljala. Po besedah Radeljak Gorenjc danes ne zmore preprostih računskih operacij, ne zna izračunati, koliko je 100 minus 7, minus 7 ...

Spomnimo: Gorenjc, nekdanji policist, magister ekonomskih in poslovnih ved, zaposlen v Banki Slovenije, je obtožen, da je soprogo 5. marca 2021 v domači hiši v Dolah pri Polici zadavil s pasom kopalnega plašča, ko mu je napovedala ločitev. V zagovoru je pojasnjeval, da je bil on njena žrtev, da je vršila totalen nadzor nad njegovim življenjem. Nad njim naj bi se znesla tudi tiste noči, ko je umrla. Dejanje sicer obžaluje, natančnega dogajanja pa se zaradi pomirjeval in kokaina ne spominja čisto natanko. Na obsodbo ljubljanskega okrožnega sodišča se je poleg obrambe pritožilo tudi tožilstvo, ki je za umor iz nizkotnih nagibov terjalo 28 let zapora. Višji sodniki so nato odločili, da zadeve ne bodo vračali na prvo stopnjo, ampak bodo sami opravili obravnavo. Po pripombah psihiatra Preglja in toksikologinje Majde Zorec Karlovšek na ugotovitve hrvaške izvedenke Radeljak bi lahko primer tudi že danes pravnomočno zapečatili.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste