Podkupnine

Ortopedi iz afere Emporio Medical morajo v zapor

Sijan Pretnar
22. 2. 2022, 05.59
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki so po poročanju Večera skoraj v celoti potrdili sodbo trem ortopedom, ki so jim sodili zaradi jemanja podkupnin, med njimi je tudi ortoped iz ortopedske bolnišnice Valdoltra. Vse tri čaka zapor. Obveljala je tudi zaporna kazen za nekdanjega komercialista družbe Emporio Medical.

Shutterstock
//

Od izbruha ene največjih korupcijskih afer v slovenskem zdravstvu mineva skoraj deset let. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so pred letom dni zaključili prvo etapo te zgodbe in na zaporne kazni obsodili štiri zdravnike in nekdanjega komercialista družbe Emporio Medical, pri kateri so zdravniki naročali medicinski material. Okrožno sodišče je najvišjo zaporno kazen prisodilo ortopedu iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra Robertu Janezu Cirmanu, ki je bil ob izbruhu afere vodja oddelka C2, in sicer tri leta zapora, 20.000 evrov denarne kazni, vrniti pa bi moral še nekaj več kot 50.000 evrov nedovoljene nagrade.

Vanetu Antoliču, predstojniku ljubljanske ortopedije, je okrožno sodišče prisodilo leto in pol zapora ter 8100 evrov denarne kazni, Samu Karlu Fokterju, nekdanjemu vodji celjske ortopedije,deset mesecev zapora in 6000 evrov denarne kazni, Roku Vengustu,vodji oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki, pa dve leti in dva meseca zapora ter 15.000 evrov denarne kazni. Komercialista iz družbe Emporio Medical Darka Žafrana je senat obsodili na leto in šest mesecev zapora ter 10.000 evrov denarne kazni. Fokter bi moral vrnili 6000 evrov, Vengust pa skoraj 33.000 evrov.

Senat se ni strinjal s prepovedjo opravljanja zdravniškega poklica

Državni tožilec Iztok Krumpak je lani ob koncu sojenja predlagal, da bi vsem zdravnikom prepovedali tudi opravljanje poklica, a senat temu ni sledil. Sodnica Dejana Fekonja je pojasnila, da kazniva dejanja niso povezana s samim zdravljenjem. V obrazložitvi sodbe je poudarila, da so obtoženi nedovoljena darila prejemali na različne načine, denimo, v obliki plačila naročnin na strokovne revije in kotizacij za strokovna srečanja ali plačil novoletnih zabav. Pa tudi v obliki nakazil na bančne račune in v gotovini. Podkupnine jim je izročal nekdanji komercialist Žafran.

Kazen za vse, ki jim bo korupcija dokazana

“Sodišče ni naivno, da bodo današnje sodbe karkoli spremenile na področju korupcije. A naj bo jasno, da bo obsojen vsak, ki mu bo dokazano, da je zahteval, sprejemal, dajal podkupnine, ne glede na to, ali je državni sekretar, zdravnik, tehnični preglednik ali skladiščnik,” je ob lanski razglasitvi sodbe poudarila sodnica Dejana Fekonja.

Po presoji senata so med sodnim procesom dokazali, da so imeli zdravniki vpliv na to, kateri material bodo uporabljali. Žafran pa je bil, kot je potrdilo sodišče, vezni člen med zdravniki. Z njimi se je dogovarjal o podkupninah in to sporočal nekdanjima solastnicama Emporio Medical Ani in Urški Jurkovič. Žafran je izračunal nagrade, Jurkovičevi, ki sta s pričanjem pomagali razkriti kazniva dejanja, pa sta odrejali nakazila na bančne račune zdravnikov v tujini ali na Žafranov račun na Hrvaškem.

Denarnih kazni jim ni treba plačati

Višje sodišče je po januarski seji po poročanju Večera potrdilo zaporne kazni za tri zdravnike, Antoliču leto in pol zapora, Vengustu dve leti in dva meseca, Cirmanu pa tri leta zapora. Višji sodniki pa so odločili, da jim ni treba plačati denarnih kazni, ki jim jih je prisodilo okrožno sodišče. Cirman in Vengust bosta morala vrniti protipravno pridobljeno premoženjsko korist, prvi 53.000 evrov, drugi 33.000 evrov. Nezakonite premoženjske koristi pa ne bo treba vrniti Antoliču, saj je 41.000 evrov namenil Društvu za razvoj ortopedije.

Višje sodišče je potrdilo obsodilno sodbo tudi za nekdanjega komercialista Žafrana, ki ga čaka poldrugo leto zapora. Zaradi zastaranja pa je zavrnilno sodbo izdalo za Fokterja. Višji sodniki so se s senatom okrožnega sodišča strinjali, da predlog o prepovedi opravljanja poklica ni utemeljen.

Po poročanju 24.ur so nekateri od obsojenih zdravnikov oziroma njihovi odvetniki že napovedali, da bodo na vrhovno sodišče vložili zahtevo za varstvo zakonitosti.

Začetek korupcijske afere sega v leto 2013, ko so preiskovalci NPU opravili hišne preiskave na 58 naslovih po vsej državi. Kazniva dejanja naj bi se zgodila že šest let pred tem. Specializirano tožilstvo je zelo obsežno obtožbo vložilo proti več zdravnikom, sodnica pa je primer po predobravnavnih narokih razdelila na tri dele. Sojenje skupini, v kateri je nekdanja vodja lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli, se še ni končalo. Za nekatere obtožene je pregon medtem že zastaral. sp

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste