Leto minilo brez umora

Kljub nekaterim brutalnim primerom Podravje lani najmanj krvavo

S.S.
27. 1. 2020, 19.58
Deli članek:

V Podravju je bilo leto 2019 eno najmirnejših na področju najbolj krutih kaznivih dejanj zoper življenje in telo.

M.S.
Prizorišče tragedije v Spuhlji, kjer je moški ubil ženo in nato sodil še sebi ter zaradi poškodb tri dni pozneje umrl v bolnišnici.

Kot kaže statistika Policijske uprave Maribor, je leto minilo brez umora, so pa zabeležili dva uboja in po en poskus umora in uboja. Sodni epilog je doživel le uboj, ki se je marca zgodil v Ošlju nad Slovensko Bistrico.

Lanska statistika je tako boljša tudi od tiste iz leta 2018, ko so mariborski policisti prav tako obravnavali en umor, po en uboj in poskus umora ter kar šest poskusov uboja. Veliko bolj krvavo je bilo leto 2017, ko se je zgodilo kar pet umorov in dva uboja. Še vedno se tovrstna kazniva dejanja najpogosteje dogajajo v krogu družine ter med znanci, motiv pa je pretežno sovraštvo oziroma maščevanje.

Zadavila svojo 88-letno mamo

Najbolj tragičen je bil lanski marec, ko je že prvi dan tega meseca v Ošlju nad Slovensko Bistrico takrat 63-letna Ivica Kalšek zadavila svojo 88-letno mamo. Policija je sicer Kalškovi sprva očitala umor, temu je sledila tudi obtožnica tožilstva, a jo je slednje po sodnih počitnicah modificiralo v uboj na mah. Obtožena je zato priznala storitev kaznivega dejanja, sodnik Danilo Obersnel pa ji je dosodil pet let zapora, leto manj, kot je predlagalo tožilstvo, saj je upošteval njeno priznanje in obžalovanje tragičnega dogodka, pa tudi dejstvo, da je pred usodnim dnem veljala za vzorno hčer in dotlej še ni bila kaznovana. Pri izreku kazni je precenilo, da je bila mati soodgovorna za nastalo situacijo, saj so Kalškovo do nasilnega dogodka pripeljale prav njene žalitve in očitki glede bratovega samomora le nekaj dni prej.

Družinska tragedija v Spuhlji

Še bolj tragičen je bil dogodek konec marca v Spuhlji, kjer je šlo prav tako za družinsko tragedijo, v njej pa sta umrla zakonca. Kriminalisti so primer proučevali kar dva meseca, saj ni bilo povsem jasno, kdo od umrlih je storilec in kdo žrtev. Nekaj časa so dogodek preiskovali s sumom, da naj bi bila storilca oba, saj naj bi žena poskušala umoriti moža, on pa jo je nato ubil. Na koncu je vendarle obveljalo, da je moški ubil ženo in nato sodil še sebi; za posledicami poškodb je umrl tri dni pozneje v bolnišnici.

STA
Najbolj tragičen je bil lanski marec, ko je že prvi dan tega meseca v Ošlju nad Slovensko Bistrico takrat 63-letna Ivica Kalšek zadavila svojo 88-letno mamo.

Napad na sodnico Ružičevo brez epiloga

Brez sodnega epiloga za zdaj ostaja napad na mariborsko sodnico Danijelo Ružič sredi junija lani. Ponoči jo je pred hišo v Pekrah napadalec pretepel s še vedno neznanim predmetom, zaradi hudih poškodb je dolgo časa ostala na zdravljenju v mariborski bolnišnici. Kriminalisti so se preiskave lotili v smeri poskusa umora, pri tem pa so bili razmeroma hitro prepričani, da je šlo za motiv, povezan z njenim zasebnim, in ne službenim življenjem. Zelo kmalu po napadu so zoper osumljenca, ki so ga pridržali le za dan in pol, podali kazensko ovadbo. Šlo naj bi kar za njenega moža, a je Ružičeva takšno možnost pozneje prek pisma, ki ga je medijem posredovala njegova hči, zanikala. Kot je dodala, se partnerja ne boji, hkrati pa podala kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Na policiji so še naprej prepričani v svoj prav, a jim tožilstva kljub večkratnim dopolnitvam kazenske ovadbe do zdaj še ni uspelo prepričati v sprožitev sodnih postopkov. Ružičeva naj bi bila sicer še vedno na bolniški in naj bi se v službo predvidoma vrnila marca.

Hoče v zapor, da bo zaslužila za cigarete

Edini lanski poskus uboja pa se je zgodil na forenzični psihiatriji Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer je 25-letna varovanka poskušala življenje vzeti 30-letni pacientki na istem oddelku. Policija o omenjenem dogodku iz lanskega novembra javnosti ni sporočala, neuradno pa gre za isto osumljenko kot leto prej, ko se je na podoben način lotila 70-letne sostanovalke v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec. Zaradi omenjenega dejanja je leta 2018 že stopila pred sodišče, kjer je poskus uboja na hitro priznala, menda zgolj zato, da bi čim prej prišla v zapor, kjer bi lahko zaslužila za cigarete. Njena odvetnica po uradni dolžnosti Maja Praviček je sodišče opozorila na to, a je slednje priznanje sprejelo in ji prisodilo leto in pol zapora. Zaradi procesnega zapleta je morala še enkrat na sodišče, kjer je bila tokrat obsojena na tri leta zapora, ki jih prestaja na obveznem zdravljenju na forenzični psihiatriji. Sodni postopek za nov primer poskusa uboja se za zdaj še ni začel.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste