Primorska

Vse več povzročiteljev nesreč pod vplivom alkohola

M.K.
18. 10. 2016, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Statistični podatki policije kažejo bistveno poslabšanje stanja na področju problematike alkohola v prometu, predvsem pri povzročiteljih prometnih nesreč.

STA
Fotografija je simbolična

Na območju Policijske uprave Koper so v prvih devetih mesecih letos obravnavali 895 prometnih nesreč. V teh prometnih nesrečah je bilo 117 povzročiteljev (14,6 %) pod vplivom alkohola (lani pa 81 povzročiteljev oziroma 9,8 %). Alkohol je bil prisoten tudi pri dveh povzročiteljih prometnih nesreč s smrtnim izidom, pri sedmih povzročiteljih prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami in pri 51 povzročiteljih prometnih nesreč, kjer so udeleženci utrpeli lažje telesne poškodbe.

Statistični podatki kažejo bistveno poslabšanje stanja na področju problematike alkohola, predvsem pri povzročiteljih prometnih nesreč.

Policisti so na območju PU Koper v letos voznikom odredili 7287 alkotestov, pozitivnih je bilo 409.

Glede na perečo problematiko alkohola v prometu na območju Policijske uprave Koper in ob upoštevanju prihajajočih praznikov in obdobij (martinovanje, veseli december), ko se ugotovljena prisotnost alkohola pri voznikih še poveča, bodo policisti do konca leta izvedli več poostrenih nadzorov, ki bodo ciljno usmerjeni v problematiko alkoholiziranih voznikov.

Eden takšnih nadzorov je potekal tudi pretekli vikend, s sobote na nedeljo, in sicer na območju obale in na postojnsko-bistriškem območju. Odrejenih je bilo skupaj 75 preizkusov alkoholiziranosti. Pozitivnih je bilo 10 alkotestov, so sporočili s PU Koper.

Nekaj izstopajočih primerov:

Policisti svetujejo:
- Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola ali drugih psiho-aktivnih snovi.
- Alkohol v prometu je eden glavnih dejavnikov tveganja udeležbe v prometni nesreči.
- Zavedajte se, da se že s prvim kozarcem alkohola slabšajo naše psiho-fizične sposobnosti za varno udeležbo v prometu.
- Ne peljite se z voznikom, ki je užival alkohol ali druge psihoaktivne snovi, raje ga opozorite na tveganje.
- Tudi pri pešcih in kolesarjih je alkohol dejavnik tveganja, saj je vsako leto več pešcev in kolesarjev, ki so utrpeli hude posledice v prometnih nesrečah prav zaradi alkohola.

- V Postojni je 35-letni voznik začetnik, ki je kljub temu, da v organizmu ne bi smel imeti alkohola, napihal 0.12 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Policist mu je izdal plačilni nalog v vrednosti 300 evrov in izrekel 4 kazenske točke.

- V Postojni je 39-letni voznik v elektronski indikator Drager iztisnil 0,55 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Leto mlajši voznik, pa je napihal kar 0,95 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Prvemu so izdali plačilni nalog v znesku 900 evrov in 16 kazenskih točk, zoper drugega pa so policisti podali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče in predlagali, da sodišče vozniku izreče ukrep prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

- Obdolžilni predlog s predlogom prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja so policisti izdali tudi za 48-letnega voznika, ki je vozil in bil ustavljen v Prestranku. Pri nadzoru psihofizičnega stanja so policisti ugotovili, da kaže znake nezanesljivega ravnanja, alkotest pa mu je pokazal 0,58 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

- O nadaljnji vozniški usodi bo odločalo Okrajno sodišče v Postojni tudi za 41-letnega voznika osebnega avtomobila, ki so ga policisti ustavili v Pivki. Ker je kazal znake nezanesljivega ravnanja v prometu, mu je policistka odredila preizkus z alkotestom, ki pa je pokazal negativen rezultat. V nadaljevanju je bil z voznikom opravljen postopek za prepoznavo simptomov, ki so posledica prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi v organizmu in njihovih presnovkov, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo.
Ker je policistka pri vozniku prepoznala sum vpliva nedovoljenih drog, mu je odredila strokovni pregled z odvzemom in analizo krvi. Strokovni pregled je voznik odklonil, zato mu sodišče lahko izreče globo v višini najmanj 1.200 evrov in prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

- Koprski policisti so ob 2.15 uri v Kopru ustavili italijanskega državljana, ki je ponoči vozil brez luči. Odredili so mu alkotest, ki ga voznik ni hotel opraviti po navodilih, zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje ter odredili pridržanje. Sledi tudi plačilni nalog zaradi vijuganja po cesti in vožnje brez luči.

- V Žusterni so ustavili voznico osebnega vozila, ki je napihala 0,56 mg v litru izdihanega zraka. Zoper njo sledi obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Kopru. V postopek se je vmešal tudi sopotnik, ki ni upošteval ukazov policistov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva in sredstva za vezanje in vklepanje. Izdali so mu plačilni nalog za 750 evrov.

- Policisti so ob. 3.50 uri v Kopru ustavili voznika osebnega avtomobila, kateremu je alkotest pokazal 1.15 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniku so odredili pridržanje. Policisti bodo podali obdolžilni predlog s predlogom prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja.

- Na obali so ustavili še dva voznika osebnega avtomobila, ki sta napihala 0,37 in 0,34 mg alkohola v litru izdihanega zraka. Obema so začasno za 24 ur odvzeli vozniško dovoljenje ter izdali plačilni naloga za
600 evrov in 8 kazenskih točk.

- Na Kozini so policisti imeli v postopku voznika osebnega avtomobila, ki je napihal 0,36 mg alkohola v litru izdihanega zraka. Tudi njemu je bilo začasno za 24 ur odvzeto vozniško dovoljenje ter izdan plačilni nalog.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?