Nasilni magister pravnih ved

Nekdanji svetnik obsojen za zlom nosu

Robert Marin
13. 4. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zgodbo o tem, kako je Frane Mazovec, magister pravnih ved, predsednik Društva za napredek in razvoj Trzina, predsednik lokalnega odbora Pozitivne Slovenije v Trzinu in mestni svetnik občine Trzin, sestrično Sandro s čelom treščil v nos, stricu Dragu nalomil rebra, uredništvu Svet24 pa prepovedal objavo prispevka, smo razkrili septembra 2013.

arhiv Svet24
Sodba Franetu Mazovcu je postala pravnomočna 24. marca letos.

Oktobra lani je bil zdaj že nekdanji trzinski svetnik Frane Mazovec pred okrajnim sodiščem v Kamniku spoznan za krivega povzročitve lahke telesne poškodbe, sodba pa je pred dnevi postala pravnomočna, saj so jo potrdili tudi ljubljanski višji sodniki. Prisodili so mu tri mesece zapora, pod ključ pa mu ne bo treba, če v preizkusni dobi dveh let ne bo storil novega kaznivega dejanja, dolžan pa je poravnati tudi stroške kazenskega postopka.

arhiv Svet24
Sandra, oškodovanka: "Po vsem tem prerivanju pa mi je pogledal v oči in me s čelom nenadoma butnil v nos. Pocedila se je kri, pristala sem ob steni, vsa krvava."

Incident se je pripetil 19. julija 2013. »Njegove roke so kar švigale po naju. Obe naju je pretepal. Ker sem branila mamo, sem jih dobila po glavi in kamor je pač padlo. Po vsem tem prerivanju pa mi je pogledal v oči in me s čelom nenadoma butnil v nos. Pocedila se je kri, pristala sem ob steni, vsa krvava,« je usodni trenutek za Svet24 opisala Franetova sestrična Sandra M. Ob tem je dodala, da je Mazovec najprej obračunal z njo, potem pa se je spravil še na njenega očeta, lastnega strica. »Na stopnišču ga je lasal in ga hotel odtrgati od ograje, da bi ga potisnil po stopnicah.«

Ko smo želeli razčistiti nekatere podrobnosti, o katerih nam je magister pravnih ved več kot očitno lagal, nam je začel žugati s tožbami.

»Zahtevam, da me prenehate nadlegovati in zadeve ne objavite«

Mazovec je takrat absolutno in kategorično zavrnil »zlonamerne in neresnične navedbe sestrične Sandre«. Poudaril je, da se do sorodnikov nikoli ni vedel neprimerno, brez pravega razloga vpil nanje, grozil, žalil, kaj šele koga od njih poškodoval. Nasprotno. Zatrdil je, da so ga kritičnega dne Sandra in njena starša, mama Ivanka in oče Drago, fizično in verbalno napadli, »plitvino njihove čustvene inteligence ter grobosti njihovih pesti« pa so občutili tudi njegova žena in trije mladoletni otroci. Ko smo želeli razčistiti nekatere podrobnosti, o katerih nam je magister pravnih ved več kot očitno lagal, pa nam je začel žugati s tožbami …

»Zadeva je resna in pred organom pregona že dokazana, vaš vir pa vam še naprej pošilja podtikanja in neresnice na moj račun. Gre za vrednostni napad na mojo osebnost, nepreverjena in predvsem neresnična zgodba pa ima namen zaničevanja mojega dobrega imena,« je med drugim govoril Mazovec in nadaljeval: »Vse vaše dosedanje navedbe in novinarska vprašanja temeljijo na neresničnih dejstvih, so moralno zavržni ter imajo s tem vse znake kaznivega dejanja OBREKOVANJA po II. in I. odstavku 159. člena Kazenskega zakoniku RS (KZ-1)! Glede na predhodno in pravočasno opozorilo zahtevam, da me prenehate nadlegovati, in zadeve ne objavite.«

Lahka telesna poškodba, 122. člen

Kdor koga tako telesno poškoduje, da je bil zaradi tega začasno okvarjen ali oslabljen kakšen del njegovega telesa ali njegov organ, ali je poškodovančeva zmožnost za delo začasno zmanjšana ali je prizadeta njegova zunanjost ali je začasno okvarjeno njegovo zdravje, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta. Pregon se začne na predlog oškodovanca.

V ozadju spor zaradi dediščine

V ozadju družinskih razprtij je sicer spor zaradi dediščine. Sandra s sinom in starši živi v Domžalah na naslovu Župančičeva 1a, njen bratranec Frane pa ima v sosednji zgradbi, na naslovu Župančičeva 1, mamo. Franetovi starši so ločeni, oče Franc živi drugje, a si po besedah Sandre povsem lasti nepremičnino na naslovu Župančičeva 1, čeprav je 20-odstotni solastnik nepremičnine tudi Sandrin oče Drago ...

»Več kot očitno je, da zaradi nerazrešenih premoženjskih razmerij ter posledično več pravdnih postopkov obdolženi do oškodovanke in njene družine ter obratno gojijo močna negativna čustva, zato je po oceni sodišča treba določiti preizkusno dobo v trajanju dveh let, ko se bo po mnenju sodišča že pokazalo, ali je obdolženi upravičil pričakovanja sodišča s tem, da kaznivega dejanja ne bo ponovil. Kot olajševalno okoliščino je sodišče pri obdolžencu upoštevalo njegovo dosedanjo nekaznovanost in izzvanost s strani oškodovanke ter njegovo osebnostno urejenost, kot oteževalno okoliščino pa dejstvo, da je obdolženi fizično obračunal z žensko kot šibkejšo osebo v razmerju do moškega,« so v pisni obrazložitvi sodbe med drugim zapisali prvostopenjski sodniki.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste