Slovenija

Direktor Teša zavihal rokave

Luka Tetičkovič
13. 4. 2016, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Direktor Termoelektrarne Šoštanj Arman Koritnik se je zaklenil v komandno sobo bloka 6. Razlog je v stavki oziroma v Koritnikovem sumu, da je blok 6 prejšnji teden izpadel zaradi sabotaže.

Arhiv Svet24
Po besedah sindikalistov je bilo včeraj v Tešu tudi povečano število varnostnikov.

Koritnik je bil včeraj ves dan zaprt v komandno sobo šestega bloka, kjer je običajno posadka sedmih ali osmih ljudi. Na novinarska vprašanja ni želel odgovarjati, smo pa od tiskovnega središča izvedeli, da je prejšnji teden dvakrat prišlo do izpada bloka šest. Prvič v ponedeljek, a še preden se je stavka sindikata energetike začela. Koritnik naj bi kljub temu posumil, da je šlo za sabotažo s strani stavkajočih. Izpad je bil resnejši, ni izpadla samo turbina, ampak tudi kotel, zaradi česar so morali zagnati blok štiri, da je proizvedla paro za zagon bloka šest.

Koritnik je za reglerje prijel ob 7. uri in preprečil vstop vsem, ki so želeli izvajati stavkovne aktivnosti. Stavkajoče, ki so dobili pisna navodila, kako naj stavko izvajajo, pa je po besedah predsednika SDE Branka Sevčnikarja ustrahoval do te mere, da stavke niso upali izvesti.

Stavkajoče je ustrahoval, trdi Sevčnikar. 

Izbruhnilo tudi nasilje

Direktor Teša je po Sevčnikarjevi oceni »več kot država in vsi zakoni, preprečuje izvajanje legitimno napovedane stavke«. Tako v Tešu in Dravskih elektrarnah Maribor (Dem) ni prišlo do omejevanja proizvodnje, kar je bilo v okviru stavke predvideno za med 8. in 10. uro. Medtem ko se je v Mariboru zaplet mirno razpletel, pa se je v Tešu zaostrilo.

»Tu je očitno prišlo do nasilja, do neke prisile nad tistimi, ki so bili na delovnih mestih. To zahteva ukrepanje,« je poudaril vodja Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije. O dogodku je sindikat že obvestil pravno službo in ji predal dokumentacijo, ki jo o dogodku imajo.

Pritisk na delavce

Kot je prvi sindikalist v Tešu Danijel Tajnik zapisal v zapisniku o izvedbi današnje stavke, jim je bilo neuradno rečeno, da se bodo znašli na seznamu presežnih delavcev, če bodo izvajali aktivnosti v smislu omejevanja proizvodnje električne energije, saj bi s tem lahko povzročili gospodarsko škodo.

Po njegovih navedbah je bilo včeraj v Tešu tudi povečano število varnostnikov. S tem je poslovodstvo Teša dodatno povečalo pritisk na udeležence in izvajalce stavke. Zaradi omenjenega so delavci, zaposleni na proizvodni enoti šestega bloka, podlegli psihičnim pritiskom in niso izvedli stavke, je dejal.

Eles: Stavka je nelegalna

V sistemskem operaterju Eles opozarjajo, da stavko razumejo kot nelegalno, saj prekinja stalno oskrbo z energijo. »Navodila, ki jih daje SDE svojim članom, so protizakonita, lahko vodijo tudi do odpovedi pogodbe za nudenje sistemskih storitev,« so zapisali.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste