Črna kronika

Uršula je truplo posula s soljo

Sašo Avramovič
26. 3. 2016, 20.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kranjsko okrožno sodišče je Uršulo Lonko Prešeren, ki je lani v Križah ubila svojo podnajemnico Ino Henigmann, poslalo na zdravljenje v zavod za forenzično psihiatrijo v Maribor.

Sta
Sodišče ni sledilo predlogu odvetnika in prizadevanjem Prešernove, da bi se zdravila s prostosti.

Tožilstvo je glede na izvedenska mnenja predlagalo obvezno zdravljenje in varstvo v zdravstveni ustanovi in sodišče je v četrtek tak ukrep, ki lahko traja največ pet let, tudi izreklo, vsake pol leta pa bodo opravili nadzor. Sodišče ni sledilo predlogu odvetnika in prizadevanjem Prešernove, da bi se zdravila s prostosti.

Obravnava se je začela 3. marca

Kot je znano, se je obravnava predloga za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja na kranjskem okrožnem sodišču začela 3. marca, ko se je sodnica Marjeta Dvornik odločila, da bo iz obravnave izključila javnost zaradi varstva družinskih zadev, zlasti interesa mladoletnega oškodovanca, to je sedemletnega sina Prešernove, ki naj bi ga mati zanemarjala. Tožilka Helga Dobrin je na podlagi izsledkov izvedenca psihiatrične stroke Mateja Kravosa, da je bila storilka v času dejanja neprištevna, za Prešernovo namesto obtožnice za kaznivo dejanje uboja vložila predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstveni ustanovi. 

Petdeset let je bila stara Ina Henigmann, podnajemnica, ki jo je s škarjami zabodla 40-letna lastnica stavbe Uršula Lonka Prešeren.

Zabodla jo je s škarjami

Dogodek se je sicer zgodil lani v noči na 18. oktober v stavbi v Križah pri Tržiču. Kot smo pisali, naj bi v stavbi bivali 40-letna Prešernova s svojim sinom in 50-letna podnajemnica Ina Henigmann, nekdanja žena nekdanjega ministra za pravosodje Senka Pličaniča. Čeprav je Henigmannova v stavbi bivala šele dober teden, naj bi bili ženski že dlje časa prijateljici. Na usodno noč naj bi se zapletli v okultne igre, kaj je privedlo do tega, da je nato Lonka, kot so jo klicali prijatelji, v roke vzela škarje in večkrat zabodla Ino, pa ostaja neznano. Med celotnim dogajanjem naj bi bil ves čas navzoč tudi sin lastnice stanovanja.

Truplo naj bi posula s soljo

Storilka je počakala do naslednjega dne, ko se je podala do najbližjih sosedov in jih prosila, ali ji lahko pomagajo odstraniti truplo. Sosedi naj bi Prešernova razložila, da naj bi bila Ina čarovnica, da sta se celo noč bojevali in pri tem razbili celo kuhinjo. Truplo naj bi Prešernova posula s soljo, ga pokrila in okoli prižgala sveče. Šokirani sosedje so nemudoma obvestili oblasti in Lonko zadržali do prihoda policistov. Kot so pozneje povedale priče, naj bi bila storilka umazana od krvi in očitno tudi sama poškodovana, zaradi česar so jo policisti prepeljali v bolnišnico. Uspelo nam je izvedeti, da se je Lonka po večkratnih selitvah v Ljubljani in okolici leta 2010 ustalila v Križah pri Tržiču. Po pričanju sosedov se je njeno čudaško vedenje ves čas stopnjevalo in so bili njenih manjših izpadov že vajeni. Večkrat se je s sovaščani tudi sprla, nekaterim naj bi celo grozila.

Izdala je fantazijski roman

Ina Henigmann se je v medijih pojavila pred nekaj leti, ko so nekateri mediji poročali, da naj bi tedanjega ministra za pravosodje in nekdanjega moža Senka Pličaniča ovadila zaradi nasilja, kar pa je pozneje zanikala in razložila, da je šlo le za izjemno stresno obdobje v njenem življenju. Pozneje je izdala tudi fantazijski roman za odrasle Karolina maščevalka, zadnja leta pa naj bi se ukvarjala z alternativnimi metodami zdravljenja. 

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste