Črna kronika

Znani ubežnik oproščen

ss
9. 3. 2016, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po oceni višjih sodnikov Urban Prelac ni omejeval svobode gibanja sodnici, zapisnikarici in pravosodnim policistom, ki jih je med pobegom iz hrama pravice za nekaj časa zaklenil v razpravno dvorano. Možakar je hotel le pobegniti ...

Svet24
Urban Prelac

Ljubljanski višji sodniki so polletne zaporne kazni oprostili Urbana Prelca, ki je javnosti postal znan, ko je na ljubljanskem okrajnem sodišču v razpravno dvorano zaklenil sodnico in paznika ter jo za nekaj časa popihal na prostost.

Kot je znano, je Prelac v zaporu na Dobu prestajal kazen dveh let in devetih mesecev zapora zaradi velike tatvine in prekupčevanja z drogo. Paznika sta ga 26. novembra 2013 vklenjenega pripeljala na ljubljansko okrajno sodišče zaradi novega sojenja – tudi takrat je bil obtožen vlomne tatvine. Možakar je, ko so mu v razpravni dvorani odstranili lisice, izkoristil trenutek in pobegnil, sodnico, zapisnikarico in pravosodna policista pa zaklenil v razpravno dvorano, saj je bil ključ, kot naročeno, v ključavnici na zunanji strani vrat. 

Bliskovit pobeg iz razpravne dvorane

Na sodišču so po dogodku pojasnili, da je pobegnil tako hitro, da se paznikoma ni uspelo pravočasno odzvati. Na okrajnih sodiščih je sicer ustaljena praksa, da obdolženci niso vklenjeni, tudi če jih pripeljejo iz zapora, v primeru begosumnosti pa pazniki sodnika na to dejstvo posebej opozorijo, kar se v tem primeru ni zgodilo. Med Prelačevim pobegom se ni nihče poškodoval, sodnica je takoj po incidentu poklicala policijo, vodstvo zavoda Dob pa je za ubežnikom izdalo tiralico.

Urban Prelac je stari znanec organov pregona in sodišč.

Prijet po treh mesecih iskanja

Prelca so ujeli po treh mesecih iskanja, konec februarja 2014 se je tako znova znašel pod ključem. Tožilci so mu za podvig naprtili kaznivo dejanje protipravnega odvzema prostosti, za kar je bil na taistem sodišču (ljubljanskim okrajnim) obsojen na pol leta zapora. Obramba je obsodbo uspešno izpodbijala pred višjim sodiščem. Višji sodniki so se namreč strinjali, da Prelac s svojim ravnanjem ni izpolnil znakov očitanega kaznivega dejanja. Res je namreč, da vsaka omejitev gibanja pomeni poseg v človekove pravice, vendar pri tem ni nepomembno, koliko časa traja takšna omejitev in ali so jo kot omejitev gibanja razumeli tisti, zoper katere je bila uperjena.

Sodba pravnomočna, stroški bremenijo proračun

Nihče od zaprtih v dvorano dogodka ni doživel kot omejitev gibanja oziroma o tem sploh niso utegnili razmišljati, saj je vse skupaj trajalo le nekaj sekund. Obdolženi je hotel le pobegniti, ključ na zunanji strani vrat pa je obrnil, da bi s tem pridobil nekaj časa. Poleg tega je vedel, da so na hodniku sodišča še drugi ljudje, ki bodo lahko vrata odklenili, varnostniki so namreč tam le nekaj metrov proč od razpravne dvorane – če bi hotel, da sodnica in drugi ostanejo ujeti v dvorani, bi ključ preprosto vzel s seboj. Višji sodniki so tako obtoženega oprostili, sodba je pravnomočna, stroški postopka pa bremenijo proračun. 

V novem kazenskem postopku ...

Zoper Prelca, ki je bil sicer že večkrat obsojen, prav zdaj poteka tudi sojenje, ker so ga januarja letos zasačili med vlomom na Resljevi v Ljubljani. Čeprav je bil zasačen s prsti v marmeladi, krivde na predobravnavnem naroku ni priznal, ker je bil po lastni oceni neprišteven zaradi metadona in tablet. 



Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste