Črna kronika

Umor direktorja Kemijskega inštituta: kdo pripoveduje pravljico?

STA/G.G.
2. 12. 2015, 16.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na tokratni obravnavi zoper Milka Novića, ki se brani obtožb o umoru direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je do besede prišel balistični izvedenec Franc Sablič.

Arhiv Svet24
Obtoženi Milko Nović

STA

Novič je obtožen, da je 16. decembra lani okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil direktorja Kemijskega inštituta Jamnika. Kot piše v obtožnici, je to storil načrtno in zahrbtno, žrtvi je življenje vzel, ko ta tega ni pričakovala, in se tudi ni mogla braniti.

Sablić ne verjame, da se je Nović z delci smodnika kontaminiral, ko je med obiskom policijske postaje po umoru dal roke v žep plašča, s katerim je obiskoval strelišče. Novič je prepričan, da je Sablič danes "povedal pravljico" in dvomi v njegovo strokovno usposobljenost.

Nović vztraja, da se je njegov plašč z delci smodnika kontaminiral, ko je plašč odložil na polico za prostorom za streljanje. Nazadnje pa je streljal poleti leta 2013. Tudi lastnik strelskega kluba, ki ga je Novič obiskoval, ni izključil možnosti, da se police med streljanjem kontaminirajo z delci smodnika.

Na jakni je bilo veliko delcev

Sablič, ki je podpisal izvedeniško mnenje, ne izključuje možnosti kontaminacije plašča, odloženega na polico. A kot je poudaril, se delci ob streljanju razpršijo naravnost, levo in desno, nazaj pa precej manj. Delci smodnika tudi hitro odpadajo, polovica jih odpade že v pol ure po streljanju.

Na jakni pa je bilo delcev veliko, toliko jih ne bi moglo ostati več kot leto dni, meni Sablič. Hkrati pa je bilo delcev malo v žepih plašča, kamor naj bi Novič segel ob odhodu na policijsko postajo dan po umoru.

Sablič je poudaril, da so sledi s plašča popolnoma enake sestave kot sledi iz tulcev dokaj redkega streliva, najdenih na kraju dejanja. Novič je na strelišču streljal z različnim strelivom, vendar so forenziki na Novičevi jakni našli le štiri kovine, ki so bile tudi v tulcu s kraja umora, in nobenih drugih, je še poudaril Sablič.

Vseh sedem delcev smodnika, ki so jih našli na Novičevih rokah, pa so našli na delu, kjer je značilno, da po streljanju ostanejo delci. Nekaj delcev so policisti našli tudi na Novičevem čelu in laseh, obtoženi domneva, da se je po kontaminaciji rok verjetno dotaknil tudi obraza in s tem prenesel delce. Sablič pa je dejal, da so sledi na laseh značilne pri strelcih.

STA
Obtoženi Milko Novič meni, da mu je nekdo umor podtaknil.

Posredovati je morala sodnica

Sablič meni, da Novičeva pojasnila niso možna, nasprotno pa si je obramba neuspešno prizadevala za izločitev Sabličevega izvedeniškega mnenja, saj dvomijo v Sabličevo nepristranskost, želi si tudi zaslišanja tujih izvedencev. Noviča, ki je Sabliču danes postavil številna vprašanja, je pričanje izvedenca večkrat razburilo. Večkrat je morala posredovati sodnica, tudi s pozivom obtoženemu, naj ne bo žaljiv do priče.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo prihodnjo sredo.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste