Črna kronika

Zverinski pokol brejih ovac

mk
23. 11. 2015, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Napad, ki se je zgodil minuli teden v Brkinih, še vedno odmeva. Volk je namreč pokončal 12 ovac, med katerimi je bilo veliko brejih. Pašnik je bil varovan z električno ograjo, ampak za zverino to ni bila ovira.

ovčjerejec Tilen Grk
Volk poklal ovce v Brkinih

Ovčerejec Tilen Grk iz brkinske vasi Slivje pri Materiji gre vsako jutro preverit svojo čredo tridesetih ovac. Zadnje čase je bil še posebno pozoren, saj je bila večina tik pred skotitvijo. Minulo sredo pa ga je pričakalo krvavo razdejanje. »Od daleč sem videl, da je nekaj ovac ležalo na tleh. Šele ko sem se približal, sem opazil, da ležijo razmesarjene v luži krvi,« se tistega jutra spominja Tilen in nadaljuje, »pogledal sem naokrog in se soočil s krvoločnimi očmi volka, ki je stal sredi ovac v pašniku.«. Razburjen je stopil v ogrado in se hotel spraviti nad volka, vendar je ta v naglici pregriznil električno ograjo in zbežal skozi luknjo.

PAŠNIK JE BIL VAROVAN

Prizor je bil grozljiv, volk je pokončal 12 ovac. Breje ovce so imele raztrgane trebuhe. »Pašnik je bil varovan z 110 cm visoko električno mrežo. Ne vem, kako mu je uspelo priti v ogrado, najbrž jo je preskočil.« ugotavlja naš sogovornik.

V Sloveniji imamo sicer od 45 do 55 volkov. Volk je v Sloveniji in Evropski uniji zavarovana živalska vrsta. Po pravilniku, ki ga je sprejelo Ministrstvo za okolje in prostor, je med 1. oktobrom 2015 in 30. septembrom 2016 v Sloveniji predviden odvzem 7 volkov. Od tega naj bi se jih tri odvzelo na Kočevsko-Belokranjskem in Novomeškem lovskem območju, dva na Notranjskem ter po enega na Zahodnovisokokraškem območju in Primorskem lovskem območju.

PLAČILO ODŠKODNINE

Tilen je o pokolu obvestil Zavod za gozdove Slovenije, ki ocenjuje škodo zavarovanih živalskih vrst. »Državno izplačilo odškodnine lahko rejci čakamo tudi več kot leto dni, saj država nima denarja.« se pritožuje Grk. Denarja za odškodnine res ni bilo, vendar na Ministrstvu obljubljajo, da so zdaj sredstva zagotovljena, in drugo leto se nameravajo osredotočiti na obravnavanje in plačilo škode. Medtem pa nezadovoljstvo med rejci narašča, saj se srečujejo s ponavljajočimi se krvavimi prizori in neporavnanimi odškodninami. Marsikdo je zaradi tega že opustil rejo drobnice. Ker odstrel volkov ne more biti rešitev, Ministrstvo posveča pozornost preventivnim ukrepom za zaščito premoženja, zato tudi sofinancira nadstandardne načine zaščite rejcem s ponavljajočo se škodo.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste