Črna kronika

Kdo je ubil Rasoderja? Priče uboja spet čakali zaman!

robert marin
29. 9. 2015, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Včeraj bi se pred ljubljanskim okrožnim sodiščem moralo nadaljevati sojenje 30-letnemu Radenku Đureviću, obtoženemu uboja Mustafe Rastoderja, vendar nobena od vabljenih prič naroku ni pristopila.

Arsen Perić

Po več kot šestih letih od zločina še vedno ni jasno, kdo je 19. januarja 2009 z osmimi streli usmrtil 28-letnega Mustafo Rastoderja v njegovem kletnem stanovanju na Litostrojski cesti v Ljubljani.

Pred kratkim je Đurđević že tretjič slišal obtožnico; na prvem sojenju je bil oproščen, na drugem obsojen na 12 let, nato pa so vrhovni sodniki sodbo raztrgali in primer vrnili v ponovno presojo. Včeraj bi se sojenje, kot rečeno, moralo nadaljevati z zasliševanjem prič, a kaj ko nihče od povabljenih ni pristopil. »Imamo sicer pogoje za nadaljevanje glavne obravnave, nimamo pa kaj izvesti, saj naroku ni pristopila nobena od prič,« je uvodoma ugotovil sodnik Martin Jančar, ki mu tako ni ostalo drugega, kot da glavno obravnavo preloži »na že znane datume«. Sodna saga se bo nadaljevala 5. oktobra.

Obdolženi se brani z molkom

Tožilci so prepričani, da je uboj zagrešil Đurđević. Motiv? Đurđević naj bi se Rastoderju na ta način maščeval, ker je njegovo sestro in svojo soprogo Anjo Nikolić vpeljal v svet heroina. Rastoder je z Anjo živel v kletnem stanovanju bloka na Litostrojski cesti 10 v Šiški. Anja se je pogosto znašala nad mamo Jovanko, ki je s sinom Radenkom živela v istem bloku v pritličju. Dan pred obravnavanim primerom je Anja spet pokazala svojo nasilno naravo, zato je Jovanka poklicala policiste, ti pa so jo odpeljali v prostore za pridržanje, ker je kršila prepoved približevanja mami.

Đurđević, ki se na sodišču brani z molkom, je v preiskavi povedal, da se je kritičnega dne nekaj po deseti ur zvečer vrnil iz službe, doma pomiril mamo in ob gledanju televizije zaspal na kavču. Zjutraj pa ga je presenetila novica, da so sosedje Rastoderja našli mrtvega, pokritega z odejo in bundo na krvavem kavču. Vhodna vrata v njegovo stanovanje so bila odprta. Šest nabojev je Rastoderja zadelo v prsni koš, eden v levo stegno, iz neposredne bližine pa je strelec že hudo ranjeni žrtvi zadal usodna strela pod brado in v tilnik.

Bodo spregovorili Nemci?

Po kuloarjih se šušlja, da primera, ki se po sodišču vlači kot jara kača, še lep čas ne bo konec, da bo sodnik Jančar skoraj zagotovo ugodil predlogu obrambe po dopolnitvi mnenj sodnih izvedencev glede karakterističnih delcev oziroma sledi smodnika, najdenih na kraju zločina. Obramba namreč meni, da so preiskovalci s svojim malomarnim postopanjem okužili kraj dogodka, edini forenzični dokaz, ki Đurđevića povezuje z zločinom, pa so zgolj štirje karatkeristični delci, ki bi jih obdolženi po mnenju izvedenca Janeza Golje lahko nase navlekel že, če je bil v isti sobi s strelcem. Na predobravnavnem naroku si je Đurđevićev zagovornik, odvetnik Mitja Kunič, zaželel dopolnitev slovenskih sodnih mnenj z mnenjem izvedencev iz Wiesbadna v Nemčiji ...

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste