Črna kronika

Policija v primeru Haradinaja nikakor ne bi mogla ravnati drugače

STA/M.J.
26. 6. 2015, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Policija po besedah njenega generalnega direktorja Marjana Fanka v primeru nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja nikakor ne bi mogla ravnati drugače. "Policista lahko za njegovo ravnanje samo pohvalim. Odločitev, ki je bila sprejeta kasneje, pa je bila v rokah pravosodja," je za medije pojasnil v odzivu na vloženo interpelacijo.

Mediaspeed

V primeru aretacije Haradinaja na podlagi tiralice srbskega Interpola iz leta 2004 prejšnji teden na ljubljanskem letališču, zaradi katerega so v SDS vložili interpelacijo zoper notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, po Fankovih zagotovilih ni šlo nič narobe. "Dolžnost tistega policista, ki je tako ukrepal, je bila, da naredi postopek takšen, kot je bil," je dejal.

Po njegovih trditvah je bilo ravnanje policije v skladu s slovenskim pravnim redom in tudi v skladu z mednarodnim pravom. "Seveda policist ne more in ne sme presojati, kaj je v tistem trenutku politično modro in kaj ne," je dodal Fank.

Kot je pojasnil, je bilo do zdaj mogoče "premalo poudarjeno, da policija v fazi izvajanja mednarodnih tiralic izvaja samo tehnični del". "Razpis mednarodne tiralice in realizacija mednarodne tiralice sta izključno v pristojnosti pravosodja in policija nima prav nobene možnosti odločanja," je poudaril.

Pojasnil je še, da policija takšno osebo, ko jo zazna, nemudoma izroči pravosodju, ki lahko edino odločajo o tem. "Še enkrat poudarjam: Vse je bilo v skladu z zakonom in predpisi, ki veljajo v Sloveniji. Če ta sistem in zakonodaja ne zagotavljata izvajanja slovenskih nacionalnih interesov, je seveda na državi, da takšno ureditev spremeni, to pa zagotovo ni v pristojnosti policije," je povedal.

Ob tem je dodal še, da je ministrica za notranje zadeve že pred obvestilom o vloženi interpelaciji prejšnji teden v skladu s pravilnikom o nadzoru in umerjanju policije zahtevala poročilo policije glede omenjenega primer. Tega bodo za ministrico v prihodnjem tednu tudi pripravili, je napovedal.

Po oceni vlagateljev interpelacije je Vesna Györkös Žnidar neposredno subjektivno odgovorna oziroma vsaj objektivno in politično odgovorna za dogodke, ki so se zgodili v primeru pridržanja nekdanjega kosovskega premiera. S tem je po mnenju SDS izgubila osebno integriteto ter zaupanje javnosti, zato ne more več opravljati ministrske funkcije.

Haradinaja so prejšnjo sredo na podlagi tiralice srbskega Interpola iz leta 2004 aretirali na ljubljanskem letališču in ga privedli pred preiskovalnega sodnika, ki mu je odvzel potni list in ga po zaslišanju izpustil na prostost, dokler okrožno sodišče v Kranju ne odloči o tiralici in morebitni izročitvi Srbiji.

Potem ko je slovensko zunanje ministrstvo od kosovskega prejelo verbalno noto, v kateri je Priština Ljubljano obvestila, da se je Haradinaj vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini, je ministrstvo noto posredovalo okrožnemu sodišču. To je Haradinaju vrnilo potni list in ta je 19. junija zapustil Slovenijo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov