Črna kronika

Kradli stvari pokojnikov

Sašo Avramovič
28. 5. 2015, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V hrvaškem Osijeku se je v torek začelo sojenje desetim grobarjem in štirim nosačem mrtvih, ki naj bi si od leta 1993 do 2013 z »nečednimi posli« (kraja zlatega nakita, zlatih zob, ur in podobnega) prisvojili veliko denarja.

Arhiv Svet24

Po več kot dveh letih, odkar so aretirali 10 grobarjev in 4 nosače mrtvih, ki so delali na pokopališču Ukop v Osijeku, se je v torek začelo sojenje obtoženim zaradi kraje zlatega nakita, zlatih zob, ur, denarja pokojnikov in podobnega. Za tatvine in kršitev miru pokojnikov (kot je državno pravobranilstvo označilo njihova dejanja od leta 1993 do 2013, ko so bili aretirani) so se sicer vsi izjasnili, da niso krivi. Na predhodni obravnavi v marcu se je ena od obtoženih, 28-letna Suzana Dželalija, pogodila s tožilstvom in je bila za preprodajo nakita, ki ji ga je prinašal partner, petoobtoženi Sanel Drakčić, obsojena na leto dni zaporne in tri leta pogojne kazni.

Kot je zapisano v obtožnici, so grobarji obtoženi, da so »v več primerih sami ali pa skupaj z drugimi obtoženci najprej ročno odkopali, nato pa odprli krste mrtvih in odtujili zlate zobe, zlati nakit ipd. z namero, da bi si stvari prisvojili in pozneje preprodali«.

Obtoženi so, da je vsak od njih ukradel zlati nakit, zlate zobe in podobno v vrednosti najmanj 2000 hrvaških kun (okrog 265 evrov), tretjeobtoženi Vladimir Šaulić je obtožen, da je teh stvari odtujil v vrednosti najmanj 40.000 kun (okrog 5300 evrov), medtem ko naj bi si Sanel Drakčić prisvojil več kot 50.000 kun (okrog 6600 evrov). Dokazi v obtožnici navajajo, da je med delavci na pokopališču veljalo nenapisano pravilo, da tisto, kar se najde pri kopanju ali čiščenju groba, postane last najditelja. Navedeno je tudi, da so obtoženi do zlatih zob prišli tako, da so pretresli glavo pokojnika, potem pa pobrali zobe, ki so izpadli. »Nakit je bil na kosteh pokojnikov, zobje pa so izpadli iz lobanje ali pa sem jih sam potegnil ven s kleščami,« je med preiskavo dejal eden izmed grobarjev, ki trdi, da si je na ta način v letu dni, ko je bil zaposlen na pokopališču, prisvojil okrog 8000 kun (okrog 1050 evrov).

Arhiv Svet24

Kaj pravijo odvetniki?

Odvetnik prvoobtoženega Branislava Raškovića, Radan Kovač, je izjavil, da »pri zapuščenih premičninah, ki so najdene v zemlji, ne gre za krajo in da na ta način grobar ne more storiti kaznivega dejanja zoper mir pokojnika. Gre za zapuščene stvari. Zlati zob ali zlati nakit je del osebnosti, in ne telesa, osebnost pa se preneha s smrtjo. Takšne stvari se torej štejejo kot zapuščene.«

Dražen Srb, odvetnik drugoobtoženega Romana Rusana, pa je dejal, da v tem času, ko naj bi obtoženi odtujevali stvari, »ni bilo pravilnika, ki bi narekoval, kaj narediti z zapuščenimi stvarmi«, in da je njegova stranka delala po naročilu delodajalca.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste