Črna kronika

Miro z velikim balonom peljal ljudi v smrt

tr
12. 5. 2015, 16.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Do osem let zapora je zakonodajalec predvidel za povzročitev splošne nevarnosti, kar tožilci očitajo balonarju Miru Kolencu iz Velenja. Nesreča se je zgodila na Ljubljanskem barju 23. avgusta pred skoraj tremi leti in je terjala šest življenj.

STA

Po dolgotrajni preiskavi je tožilstvo vložilo obtožnico zoper 46-letnega balonarja Mira Kolenca. V tej mu očitajo povzročitev splošne nevarnosti, za kar je zakonodajalec predvidel do osem let zapora. Po mnenju organov pregona je Kolenc odgovoren za eno najhujših nesreč v zgodovini balonarstva, ki se je pripetila 23. avgusta 2012. Tragedija je terjala šest življenj, 14 jih je bilo huje ranjenih, 12 pa lažje.

Potniki so vzleteli z največjim balonom v srednji Evropi in strmoglavili na Ižanski cesti na Ljubljanskem barju. Tega dne se je Kolenc malo pred 7. uro odpravil na komercialni polet. V zrak je vzletel s travnika pri ljubljanskem Brdu. Željnih poleta se je v košari nabralo 32 ljudi. Po skoraj uri poleta je balon ob pristajanju na Ižanski cesti na Barju treščil ob tla. Odbilo ga je in nato dvignilo. Zatem je spet udaril ob tla in trčil v drevo. Zajeli so ga ognjeni zublji. Na kraj nesreče so prihiteli reševalci s kar devetimi reševalnimi vozil iz reševalne postaje UKC Ljubljana, 12 ekip pa iz sosednjih enot nujne medicinske pomoči. Manjkali niso niti reševalni psi. Marjan Buh, oče pevke Neishe, ki je preživel nesrečo, je po njej izjavil: »Tistega jutra in nesrečnega balona ne bom pozabil nikoli. Predvsem pa ne strahu, ki sem ga doživel ob pristanku. Ni denarja, da bi moral še enkrat to prestati.«

Facebook

Napačna tehnika pilotiranja

Po letu dni so preiskovalci dognali, da neposredni vzrok tragedije tiči v napačni tehniki pilotiranja balona v pristajalni fazi. Med posrednimi vzroki so omenili nespoštovanje predpisov s področja letenja s toplozračnimi baloni, pomanjkljivo meteorološko pripravo na izvedbo leta in neupoštevanje vremenskih razmer v času poleta. Vremenoslovci so že uro pred poletom za območje prestolnice napovedali možnost neviht. Ob vzletu pa bi moral opaziti nevihtne oblake, a poleta ni preklical. Med drugim naj ob pristanku naj ne bi potegnil vrvi za zasilno pristajanje, ni zaprl ventila za dovod goriva … Preiskovalci so še ugotovili, da pilot do dneva nesreče ni izpolnil zahteve iz odločbe letalskega nadzornika, po kateri bi moral opraviti zdravstveni pregled glede zahtev z vidom.

Balonar je tragedijo obžaloval in zatrdil, da je vse potekalo po pravilih. Glede vremenske napovedi je dejal, da jo je redno spremljal; napovedi so bile po njegovih besedah dobre in vreme tudi med poletom brezhibno. Poleg tega ni dobil podatka o prihajajoči fronti. Ko pa je zagledal oblake, se je odločil za čimprejšnji pristanek. Ob tem je ocenil, da ni potrebe za zasilnega.  

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste