Črna kronika

Elvir in Elvis sta obtožena umora, očetu pa nista povzročala pretiranih skrbi

mr
21. 3. 2015, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je včeraj brez večjih pretresov in preobratov nadaljevalo sojenje bratoma Đogić, ki ju tožilci preganjajo zaradi umora Matica Brajića.

Arhiv Svet24

Incident se je zgodil 3. maja lani v Šipca baru na Logu pri Brezovici. V obtožnici beremo, da so se fantje dveh omizij okoli desete ure zvečer začeli »prcati« zaradi nekega dekleta, sledilo je zatišje, okoli enajste pa krvavi vihar, vsesplošen pretep, usoden za 28-letnega domačina Matica Brajiča, ki je naslednji dan izgubil bitko za življenje v ljubljanskem kliničnem centru.

Glavna obravnava se je zaradi poteka trimesečnega roka v začetku marca začela znova. Senat je včeraj spet zaslišal očeta obdolžencev, ki je poudaril, da ne ve, kaj se je kritičnega večera dogajalo. Oče Đogić drugače s sinovoma nikoli ni imel pretiranih težav, tudi če sta kaj manjšega ušpičila, sta mu to povedala. Elvir in Elvis sta bila po njegovih besedah med seboj zelo povezana in bi drug za drugega storila vse. Tožilci sicer 19-letnemu Elvirju, ki se je Brajiča lotil s kuhinjskim nožem, očitajo umor iz brezobzirnega maščevanja in drugih nizkotnih nagibov, ki ga je zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, dve leti starejšemu Elvisu pa pomoč pri tem kaznivem dejanju. Obema grozi najmanj 15 let zapora.

Nož vzel, ker je bil jezen in prizadet

Sodni izvedenci, ki so do zdaj pričali v predmetni zadevi, pa niso najbolj prepričani, da je Elvir moril iz brezobzirnega maščevanja. Psihiater Matej Košorok meni, da je na njegovo vedenje vplival predvsem alkohol. Na vprašanje, ali se je prvoobtoženi doma odločil, da Brajiču vzame življenje, je Košorok odgovoril: »Mislim, da ne.« Klinični psiholog Tristan Rigler pa ocenjuje, da alkoholiziranost pri Elvirju povzroča večjo impulzivnost in manjšo sposobnost nadzorovanja čustev, kot sta jeza in bes. Po Riglerjevem prepričanju ni šlo za maščevanje, ampak za impulzivno reakcijo, nož je doma vzel, ker je bil jezen in prizadet, ne pa z namenom, da bi z njim Brajiča umoril. Starejši pa je mlajšemu bolj kot zaradi česarkoli drugega po oceni izvedencev pomagal iz bratske ljubezni.

Lokal je bil povsem zamazan s krvjo

Obramba prvoobtoženega med drugim poskuša dokazati, da jo je mlajši od bratov Đogić precej skupil v prvem konfliktu in da je celo dobil pretres možganov. Po ugotovitvah organov pregona je Brajič potem ostal v lokalu, mlajši Đogić pa ga je zapustil in se okoli 23. ure vrnil z okrepitvami, bratom in še tremi osebami. Po navedbah tožilstva je mlajši Đogić takoj napadel Brajiča z nožem, njegov brat mu je pri tem nudil moralno podporo, ostali trije prišleki pa so medtem ustrahovali goste bara in jih pretepali. Iz zapisnika o ogledu kraja zločina izhaja, da je bil lokal povsem zamazan s krvjo in da so preiskovalci našli celo koščke jeter pokojnega.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste