Črna kronika

Morilec in posiljevalec razburja

uk
27. 1. 2015, 12.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Posiljevalec in morilec Stuart Durkin (53) je razburil angleško javnost. Ne le zato, ker je posilil dve ženski ter umoril svojo ženo, temveč ker živi v 400.000 funtov (534.000 evrov) vrednem stanovanju, ki so ga plačali davkoplačevalci.

Arhiv Svet24

Stuarta je sodnik označil za pošast in ga leta 1984 za umor obsodil na šest let zapora. Durkin je leta 1983 na Švedskem umoril svojo ženo, a je dobil le šest let zaporne kazni. Odslužil je sicer tri in se odpravil v Veliko Britanijo. Tam je leta 1988 vdrl v spalnico neke ženske in jo posilil. Policija ga je prijela in sodnik ga je obsodil na 12 let zaporne kazni. A tudi tokrat je bil izpuščen prej, po približno polovici kazni.

Odšel je v Rim, kjer je napadel nemško turistko, jo posilil in jo poskušal umoriti. Bil je obsojen, a ga je italijanska vlada leta 2004 izročila britanski, kjer je moral odslužiti preostanek svoje kazni. Leta 2007 so ga izpustili, že leta 2012 pa se je vrnil za zapahe, in sicer zaradi novega spolnega prekrška v Londonu. A tokrat ni šlo za posilstvo; ženski, s katero je imel spolne odnose, bi pač moral povedati, da je seksualni prestopnik, in za zapahi je preživel 24 tednov. »Očitno je, da ste oseba z zgodovino nasilnih kriminalnih dejanj, in možnost, da jih boste ponovili, je velika,« je dejal sodnik, ki ga je obsodil na 24 tednov. A britanska javnost se sprašuje, kako je mogoče, da je oseba, ki je bila obsojena umora, poskusa umora in dveh posilstev, lahko vsakič tako hitro na prostosti.

In to ni edino vprašanje, ki si ga zastavljajo Britanci. Stuarta so namreč videli, kako prosjači na cesti, kar sicer samo po sebi ni nič nenavadnega, a ko so preverili, kje živi, so ugotovili, da so mu občinske oblasti dodelile socialno stanovanje, ki naj bi bilo vredno neverjetnih 534.000 evrov, in poleg tega dobiva socialno podporo, medtem ko je na cesti na tisoče mladih družin.

Eden od britanskih novinarjev je razkril, da Stuart razlaga ljudem, da je izgubil stanovanje, ko ga je zapustilo dekle, in da živi na cesti. Poleg tega razlaga, da ne more dobiti nobene socialne podpore, čeprav v resnici prejema višje tedenske dohodke kot marsikateri zaposleni. Ko so ga soočili s tem, da živi v stanovanju, ki bi se sicer oddajalo za okoli 1800 evrov na mesec, je priznal, da res ima streho nad glavo, a da je pred dvema letoma v stanovanju nastala poplava in da mestni svet tega noče popraviti. Mediji so še izpostavili, da je samo v tistem predelu Londona okoli 4400 družin, ki čakajo na socialno stanovanje, a ga ne morejo dobiti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste