Črna kronika

Morilski pohod v Ljubljani

M.R.
12. 6. 2014, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kitajski državljan Wu Zuxiong je bil prvi obdolženec v Sloveniji, za katerega je tožilstvo zahtevalo dosmrtni zapor. Te dni minevajo štiri leta od enega najokrutnejših zločinov pri nas.

Danes 50-letni Kitajec je 18. junija 2010 na Ižanski cesti v Ljubljani iz brezobzirnega maščevanja in koristoljublja umoril 46-letnika in njegovo eno leto mlajšo ženo. Umorjena zakonca, prav tako kitajska državljana, sta bila lastnika restavracije Kitajska zvezda na Prulah, kjer je v kuhinji delal tudi Wu. Menda ni ravno blestel, zato sta ga odpustila, za njim pa še njegovo ženo, kar naj bi bil tudi motiv za morilski pohod.

Kitajec Wu Zuxiong je svoja delodajalca presenetil v spalnici in ju z motiko obdelal do nerazpoznavnosti.

Wu, ki je z družino živel v isti stanovanjski hiši kot žrtvi, vendar ne v istem stanovanju, je v notranjost vlomil skozi okno. Do tja se je povzpel po kovinski lestvi in se namenil naravnost v spalnico, kjer je zakonca v snu napadel s topim delom motike. Čeprav ju je obdelal do nerazpoznavnosti, nesrečnika po mnenju izvedencev sodne medicine, ki so opravili ogled trupla, nista umrla takoj, ampak od 15 minut do pol ure po napadu. Morilec je nato s kraja zbežal skozi vhodna vrata stanovanja; zaklenil je, se preoblekel, okrvavljena oblačila in morilsko orodje pa skril v bližnji okolici. Policisti so ga prijeli še isti dan in ga strpali v pripor.

V postopku pred ljubljanskim okrožnim sodiščem Wu umorov ni priznal, biološke sledi pa so dokazovale drugače: v neposredni okolici hiše, v zabojniku za papir, so preiskovalci našli njegov DNK na vetrovki, športni majici in nogavici, ob Iščici na motiki, v notranjosti hiše pa še na krampu v kopalnici. Da ni zagrešil dveh umorov, je Wu povedal tudi danes že pokojnemu izvedencu psihiatrične stroke dr. Slavku Ziherlu, ob tem pa poudaril, da si zlobni ljudje, še posebej tisti, ki so hudobni do bližnjih sorodnikov, zaslužijo kazen in da niso vredni življenja. Wujeva žena je bila namreč sestra umorjene. Po besedah ene od prič so se kake 14 dni pred tragedijo v kuniji sporekli zaradi riža. Lastnica je menda prva udarila Wuja in vnel se je pretep. Od takrat obtoženi v restavraciji ni več delal, odpuščena je bila tudi njegova žena.

Ker ni blestel v kuhinji, je ostal brez službe, kar naj bi bil motiv za morilski pohod.

Okrožni sodniki so Wuju avgusta 2011 za vsak umor prisodili po 17 let zapora ter mu izrekli enotno kazen 20 let zapora, višji sodniki pa so mu kazen junija 2012 zvišali na 30 let zapora. Wu je bil sicer prvi obdolženec v Sloveniji, za katerega je tožilstvo zahtevalo dosmrtni zapor. Kot je znano, je za umor predvidena kazen najmanj 15 let zapora. Obramba je na drugi strani brez uspeha predlagala oprostitev zaradi pomanjkanja dokazov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste