Črna kronika

Napadalca našli mrtvega

STA/M.J.
18. 9. 2013, 18.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Napadalca, ki je v torek na begu pred policijo ubil tri policiste in reševalca, so na kmetiji, kamor se je zatekel, ponoči našli mrtvega. Več sto policistov je ob pomoči oklepnih vozil hišo oblegalo od torka, potem ko so neuspešno poskušali ustaviti 55-letnika zaradi obtožb o nezakonitem lovu.

Zajem zaslonske slike

Kot je v zgodnjih jutranjih urah sporočil tiskovni predstavnik policije Roland Scherscher, so policisti po petih urah obleganja poskušali odpreti vrata v skrito sobo, kamor se je na svoji kmetiji zatekel strelec, a so izbruhnili streli. Ko so ti ponehali, so v prostoru odkrili "zoglenelo truplo moškega - šlo naj bi za divjega lovca in domnevnega morilca".

Tožilstvo sicer glede na prve dostopne informacije sklepa, da je storilec storil samomor. Ustrelil naj bi se namreč v glavo, je povedala generalna državna tožilka Michaela Schnell, a dodala, da obdukcija še poteka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S pomočjo obdukcije bodo med drugim skušali ugotoviti tudi, ali posmrtni ostanki resnično pripadajo 55-letnemu Aloisu Huberju. Rezultati DNK analize najverjetneje ne bodo znani še nekaj dni.

Kot je v pogovoru za avstrijsko televizijo ORF dejal namestnik poveljnik posebnih enot avstrijske policije Kobra, Walter Weninger, so sicer policisti v kleti napadalca odkrili obsežen arzenal orožja, katerega količina je "trimestna številka".

Neimenovani tiskovni predstavnik avstrijske policije je za avstrijsko tiskovno agencijo APA tudi razkril, da so v napadalčevi hiši odkrili predmete, ki bi lahko dokazovali, da bi lahko bil napadalec odgovoren tudi za druga kazniva dejanja. Med drugim so našli več ukradenih registrskih tablic.


Kot je poročal avstrijski dnevnik Kronen Zeitung je napadalec pred smrtjo telefoniral prijatelju Herbertu Huthansiju ter mu priznal umore in se od njega poslovil. "Policija je obkrožila hišo, imajo tudi helikopter. Tu so, da me ujamejo," je dejal po prijateljevih navedbah.

Huthansi je dejal, da ničesar ne razume, čeprav sta bila najboljša prijatelja. Kot je dejal, je bil Huber dober človek, ga je pa zelo prizadela smrt žene.

Notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je po koncu akcije dejala, da se avstrijska policija še ni soočala s tako dramatičnimi dogodki, medtem ko je kancler Werner Faymann izrekel sožalje sorodnikom in sodelavcem žrtev.

Avstrijska policija bo zdaj po navedbah generalnega direktorja za javno varnost Konrada Koglerja ocenila svoje ravnanje. Kogler je zanikal, da bi policija podcenila nevarnost, priznal pa je, da je bil torek črn dan, saj se v novejši zgodovini še ni zgodilo, da bi v enem dnevu umrli trije policisti in reševalec.

Drama se je v Avstriji začela že v ponedeljek, ko so elitne enote Kobra poskušale ustaviti Aloisa Huberja, dobro znanega divjega lovca, v njegovem avtu blizu mesta Annaberg. A ta je peljal mimo cestne zapore in pri tem s strelom v vrat ubil enega od policistov.

Manj kot uro pozneje, ko so policistu še vedno nudili zdravniško pomoč, je streljal še enkrat in pri tem ubil voznika reševalnega vozila, ki so ga poklicali na prizorišče, ter ranil še enega policista.

Osumljenec je nato pobegnil peš in hodil več kilometrov, preden je streljal še na dva policista, pri tem pa enega ubil, drugega pa vzel za talca. Ukradel je njun policijski avto in se s talcem odpeljal na okoli 60 kilometrov oddaljeno kmetijo v Grossprielu blizu mesta Melk.

Kot je v torek sporočila policija, so truplo policista, ki ga je vzel s sabo, našli v policijskem vozilu v lopi ob kmetiji.

Okoli 100 policistov je hišo oblegalo od okoli 7. ure v torek, medtem ko je Huber, oborožen s številnimi lovskimi puškami, katerih zakoniti lastnik je bil, še naprej streljal nanje.

Trije ubiti policisti so bili stari med 38 in 51 let, vsi so imeli družine, reševalec pa 70 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je še sporočila, da bodo sorodnikom žrtev nudili ustrezno psihološko pomoč.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste