Slovenska premiera: Suzuki Swift

Malček z možnostjo štirikolesnega pogona

U.P.
18. 6. 2024, 09.23
Posodobljeno: 18. 6. 2024, 09.28
Deli članek:

Suzuki je v idiličnem ambientu gradu Strmol slovenski javnosti predstavil svoj najmanjši model Swift, ki je v četrti generaciji dobil nekaj novosti predvsem v notranjosti, na zunaj pa je ohranil veliko potez predhodnika.

Urša Prosenjak
---- -----

Japonski proizvajalec je globalno namenil novega Swifta vsem generacijam, med katerimi izpostavljajo predvsem mlajše voznike. V Sloveniji je situacija nekoliko specifična, saj statistični podatki kažejo, da je povprečna starost kupcev avtomobilov katerekoli znamke pošteno čez 50. Povprečna starost Suzukijevih kupcev je 55, kupci Swifta pa so pravzaprav res nekoliko mlajši, njihova povprečna starost je 51 let. A njegova usmerjenost k mlajšim in tehnologiji naklonjenim kupcem se pozna pri evoluciji četrte generacije.
Novost, ki jo najprej opazimo, je spremenjena prednja maska, ki je zdaj ovalne oblike, nov je tudi svetlobni podpis. V barvno paleto so dodali nekaj novih barv, med katerimi izstopata pastelno rumena in modra, ki je bila razvita posebej za ta model. Na voljo je tudi dvobarvna kombinacija s črno streho.

Urša Prosenjak
---- -----


V potniški kabini je več opaznih novosti, začenši s prenovljeno armaturno ploščo, na kateri najdemo 9-palčni zaslon na dotik, ki je večji od predhodnika in omogoča brezžično povezavo z mobilnim telefonom. Prezračevanje, gretje in klimatizacijo upravljamo s fizičnimi gumbi, ki so obrnjeni proti vozniku in omogočajo intuitivno vožnjo. Materiali delujejo prijetno in razmeroma prestižno. Čeprav Suzuki Swifta predstavlja predvsem kot avto za dva, se bodo v njem dostojno peljali tudi potniki na zadnjih sedežih, če le niso previsoki. Prtljago bodo lahko spravili v prtljažnik, ki v osnovni prostorini meri 265 litrov.
Pod pokrovom motorja je v vseh različica 1,2-bencinski trivaljnik z močjo 61 kW, ki se ponaša z nižjo porabo goriva, za to pa je zaslužna tudi blagohibridna pomoč. Kupci se bodo lahko odločali med ročnim in samodejnim menjalnikom, izbrati pa bo mogoče tudi štirikolesni pogon. Ta je za Suzuki zelo pomemben, saj že zdaj po njem poseže večina njihovih kupcev vseh modelov.

Urša Prosenjak
---- -----


Varnostni sistemi so izpopolnjeni in posodobljeni, med njimi velja izpostaviti pomoč pri zmanjšanju hitrosti v ovinku, kjer avto zazna ovinek in pri ocenjeni preveliki hitrosti avtomatično zavira. Podobno je izboljšan tudi sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu, ki omogoča vožnjo po idealni liniji skozi ovinek, pri vožnji naravnost pa dovoli vožnjo, ki zagotavlja boljša vidljivost.
Swift je trenutno tretji najbolje prodajan Suzukijev model v Sloveniji, za Vitaro in S-Crossom. V letošnjem letu nameravajo prodati 120 primerkov, med katerimi naj bi večino predstavljal prav novi model. Njegova začetna cena je dobrih 16.000 evrov.

Estrada

saša-lendero-in-miha-hercog
Prijatelja za vedno

Saša Lendero o odnosu po ločitvi: »Kadar sva bila skupaj v prostoru, skoraj nisva mogla dihati!«

nina-osenar, maja-oderlap, iskreno-z-majo
Nina Osenar Kontrec

Priljubljena voditeljica bo spet vodila televizijski šov

bojan mori
Bojan Mori

Prehitro se je poslovil vrhunski koroški tonski mojster

Princ George
Slavlje na dvoru

Foto: Princ George praznuje 11. rojstni dan s svežo fotografijo, ki jo je posnela Kate

IMG_7787
Epska odisejada

Začela se je Ekspedicija Triglav: Laško osvaja Pariz!

jennifer-lopez
Na temo Bridgerton

Foto: Jennifer Lopez praznovala svoj 55. rojstni dan brez Bena Afflecka

Zanimivosti

20240722_094306
Zanimivosti

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 kvadratih: razkrivamo vsebino gradbenega dovoljenja za luksuzno vilo dveh razvpitih dobaviteljev javnega zdravstva

profimedia-0866027426
Odštevanje do Olimpijade

Kdaj in zakaj so nastale znamenite Michelinove zvezdice?

nakup sončne kreme, sončna krema
Naj bo prijetno, varno in zabavno poletje

Odpravimo dvome o sredstvih, ki nas ščitijo pred soncem

dnevna soba
Vintage in retro

Vračamo se k naravnim materialom in zemeljskim barvam

presnovni sindrom
Skupina dejavnikov

Nabiranje maščobe okoli trebuha lahko nakazuje na presnovni sindrom

MEHANIK, AVTOMEHANIK, KLIMA, POLNJENJE
Čiščenje in polnjenje

Zakaj iz vaše avtoklime neprijetno smrdi in kaj storiti?