Reprezentančna košarka

Štart operacije Španija

P.S.
16. 7. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Z zborom v Ljubljani in nato s selitvijo v Zreče se bodo danes začele priprave slovenske reprezentance na svetovno prvenstvo v Španiji. Selektor Jure Zdovc bo lahko pozdravil 15 igralcev, ki jih je povabil, na uvodu bo manjkal Edo Murić, ki se bo ekipi priključil čez nekaj dni.

Izostanek mlajšega od bratov Murić je opravičen, saj je prav danes zaključil z igranjem v poletni ligi NBA za ekipo Atlante in se vrača v domovino, 20. julija pa ga pričakujejo v Zrečah. Slednje so ena od štirih postaj reprezentance v pripravljalnem obdobju, mudila se bo še v Rogaški Slatini, Kranjski Gori in Ljubljani. Do odhoda v Španijo bo izbrana vrsta odigrala 13 prijateljskih srečanj, zadnja pa bo tik pred začetkom prvenstva sledila na prizorišču tekem prvega dela v Las Palmasu na Kanarskih otokih, šlo bo za poslastico z najboljšo ekipo na svetu ZDA.

Uvodne tri dvoboje bo reprezentanca imela že po osmih dneh priprav na pokalu Adecco, po prostem dnevu pa se bo odpravila na Kitajsko, kjer jo čakajo naslednji štirje testi. Že zdaj je jasno, da v Azijo ne bosta potovala Goran Dragić in Erazem Lorbek, dvojec bo ostal v Ljubljani in pod budnim očesom pomočnika Gašperja Potočnika treniral po posebnem programu. Med 16. in 18. avgustom bo nato naše fante čakalo gostovanje na turnirju v Litvi, nekaj dni zatem pa še nove - in hkrati zadnje - tri tekme na domačih tleh, na ljubljanskem Telemachovem turnirju. Sledil bo odhod v Španijo.

Selektor Jure Zdovc bo tja popeljal 12 izbrancev, kar pomeni, da se bo najpozneje takrat moral nekaterim zahvaliti za sodelovanje. Med trenutno šestnajsterico povabljenih je 12 takih, ki jih je Zdovc na seznam uvrstil že pred časom. Na njem po dolgih letih ni več Jake Lakoviča, od reprezentance se je poslovil tudi Boštjan Nachbar, v primerjavi z lanskim EuroBasketom pa letos ni zraven še poškodovanega Gašperja Vidmarja ter Mirze Begića in Nebojše Joksimovića.

Erazem Lorbek, Jaka Klobučar in Miha Zupan so povratniki, podobno kot Klemen Prepelič, Luka Lapornik in Matej Krušič, s tem da ta trojica še ni okusila velikega tekmovanja. Lapornik in Krušič sta dva od četverice, ki jih je Zdovc poklical iz B-reprezentance, ki je imela letos svojo premierno akcijo. Ob njiju se je odločil še za Mateja Rojca in Mitjo Nikoliča, kar je hkrati pomenilo, da zraven ne bo Dina Murića, ki se zaradi rehabilitacije kolena ni udeležil priprav B-reprezentance, odločitev o njegovem (ne)sodelovanju v A izbrani vrsti pa je bila takrat prestavljena. Ob Rojcu in Nikoliču je pravi debitant v članski izbrani vrsti še Alen Omić.

»Budno spremljamo tudi evropsko prvenstvo reprezentance U-20, po koncu katerega se bomo odločili za vpoklic enega ali celo dveh košarkarjev. Četverica iz B-reprezentance bo sodelovala v prvem tednu priprav, po katerem se bomo enemu od kandidatov verjetno morali zahvaliti, na priprave pa nato prihajata eden ali dva košarkarja iz reprezentance do 20 let,« je napovedal Zdovc. Slednji je dal že ob predstavitvi seznama jasno in glasno vedeti, da ga zanimajo samo tisti, ki so tukaj, in da o igralcih, ki jih ni povabil iz tega ali onega razloga ne misli izgubljati besed. »Stojim za seznamom, sem odgovoren za rezultat. Oblikoval sem ga tako, da tisti, ki so na njem, najbolj ustrezajo moji filozofiji in lahko odgovorijo mojim zahtevam,« pravi selektor, ki pričakuje, da bodo igralci na priprave prišli že v dobrem stanju, saj bo 40 dni, kolikor časa je od danes do odhoda v Španijo, hitro minilo.

»Priprave bodo dale končno sliko o izboru dvanajsterice. Razen treh, štirih igralcev vsi ostali štartajo z ničle. Imamo dovolj pripravljalnih tekem, na katerih bomo preizkušali igralce, med katerimi je večina takih, s katerimi bom delal prvič. Videli bomo, česa so sposobni,« napoveduje Zdovc. Začenja se torej delo in hkrati odštevanje do prvenstva, prvo tekmo na njem bo Slovenija odigrala 30. avgusta z Avstralijo.

Jure Balažič    krilni center     204 cm     12. 9. 1980     brez kluba
Jaka Blažič    branilec     196 cm     30. 6. 1990     Crvena zvezda (SRB)
Goran Dragić    organizator igre     194 cm     6. 5. 1986     Phoenix Suns (ZDA)
Zoran Dragić    krilo     196 cm     22. 6. 1989     Unicaja (ŠPA)
Jaka Klobučar    organizator igre     198 cm     19. 8. 1987     Ratiopharm Ulm (NEM)
Matej Krušič    center     211 cm     7. 5. 1987     brez kluba
Luka Lapornik    krilo     195 cm     24. 10. 1988     Krka
Domen Lorbek    branilec     198 cm     6. 3. 1986     Royal Hali Gaziantep (TUR)
Erazem Lorbek    krilni center     209 cm     21. 2. 1984     Barcelona (ŠPA)
Edo Murić    krilo     203 cm     27. 11. 1991     brez kluba
Mitja Nikolič    krilo     200 cm     24. 2. 1991     brez kluba
Alen Omić*    center     215 cm     6. 5. 1992     Union Olimpija
Klemen Prepelič    branilec     191 cm     20. 10. 1992     Banvit Bandirma (TUR)
Matej Rojc    organizator igre     198 cm     17.2.1993     Krka
Uroš Slokar    center     210 cm     14. 5. 1983     brez kluba
Miha Zupan    krilni center     205 cm     13. 9. 1982     Ušak Sportif (TUR)

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste