Mednarodna košarka

Preživel dve letalski nesreči, izgubil družino in zadel

Tamara Pocak
11. 11. 2014, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Austin Hatch je bil pred desetimi leti povsem navaden otrok, ki je tako kot na tisoče drugih oboževal šport, še posebej pa košarko. A leta 2003 se je njegovo življenje drastično spremenilo.

Takrat je namreč celotna družina doživela grozovito letalsko nesrečo, ki sta jo preživela Austin in njegov oče, v tragediji pa je izgubil mamo, brata in sestro. Ko se je po vsem tem življenje čez nekaj let vendarle vrnilo na stare tirnice, oče pa se je ponovno poročil, je nadobudni košarkar, ki je igral v srednji šoli in ki je veliko obetal, doživel nekakšen dejavu. Oče je namreč pilotiral majhno letalo, da bi družino prepeljal v poletno hišo, a tudi ta pot se je končala s tragedijo. Letalo se je zrušilo, Austinov oče in mačeha sta preminila, mladenič pa je še enkrat več preživel, a bil zelo resno poškodovan.

Družina Hatch


NOVO ŽIVLJENJE
Tako resno, da se je dolgo časa boril za življenje in bil v komi, ko se je po osmih tednih vendarle zbudil, se je na novo učil hoditi, zdravniki so bili prepričani, da nikoli ne bo več igral košarke, toda njegova prva misel, ko se je tako rekoč na novo rodil je bila, da košarke ne bo opustil. Tudi zaradi svojega očeta. Ko je izvedel, da je umrl, se je prava bolečina zanj šele začela. "Veliko je bilo ljudi, ki so dvomili v to, toda zame je bila to še večja motivacija. Mislil sem si: hvala za vaše mnenje, toda dokazal vam bom nasprotno," je tri leta po drugi nesreči pripovedoval Hatch, ki je izgubil vso svojo družino, bil resno poškodovan. A niti psihične niti fizične bolečine mu niso vzele sanj. 


Začetek je bil težak. Premikal se je lahko le s pomočjo vozička, velikokrat ni prepoznal družinskih članov ali prijateljev, ki jih je sicer poznal leta in leta. Leto po tragediji je prvič stopil na parket na treningu svoje srednješolske ekipe, toda imel je težave z lovljenjem žoge, kaj šele, da bi zaigral. Toda ni se predal, postopoma je pridobival na telesni moči, saj je med komo izgubil kar 22 kilogramov, in na občutku za igro. Mogoče nikoli ne bo tako dober košarkar, kot je obetal pred nesrečo, toda univerza Michigan mu je kljub vsemu ponudila štipendijo, ki mu je bila obljubljena še pred drugo nesrečo. In sinoči odigral svoje prve minute v univerzitetni ekipi. "Ko sem bil majhen, sem si vedno predstavljal, da bom tekmo odločil ob zvoku sirene," je navdušeno razlagal Austin. To mu na ekshibicijski tekmi sicer ni uspelo, njegova ekipa je namreč zmagala s kar 86:43, toda zadel je prosti met in na ta način uresničil svoje sanje. A verjamemo, da je to le začetek. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste