Notranja resnica

Prave odločitve zase lahko sprejmemo edinole mi sami

Marjetka Jeršek, pisateljica in energijska raziskovalka
1. 8. 2023, 15.37
Deli članek:

Vsi se včasih zalotimo, da bolj upoštevamo mnenja drugih kot pa lastno notranjo resnico. To nas kaj kmalu lahko oddalji od pristnega stika z intuicijo.

Pixabay
Če smo nenehno v stiku s svojo intuicijo, preprosto ne moremo sprejeti napačne odločitve.

Pretirano naslanjanje na sodbe, kritike, nasvete, odločitve in mišljenje soljudi izvira iz občutka negotovosti, nezaupanja v svoje lastne sposobnosti in vrednost ter strahu pred odgovornostjo.

Nismo prepričani, ali je naša odločitev ali ravnanje pravilno, zato od drugih pričakujemo nekakšno potrditev ali usmeritev. Odločanje je ustvarjalni proces, skozi katerega se izraža naša svobodna volja. Nihče drug se ne more odločiti namesto nas. Lahko vprašamo prijateljico, ali se ji zdi, da nam pomerjena nova obleka pristaja ali ne, ne glede na njeno mnenje pa bomo oblačilo nosili mi. In le mi najbolje vemo, ali se v njem počutimo dobro, udobno, elegantno, privlačno, modno.

PRINESENO IZ OTROŠTVA

Navezanost na nasvete in strah pred kritiko se večinoma izoblikujeta že v dobi zgodnjega otroštva. Če starši otroku vcepijo vzorec, da mora glede vsake stvari povprašati za dovoljenje in mnenje starejšega in pametnejšega, v podzavesti otroka vzkali prepričanje, da ni dovolj pameten, sposoben ali vreden sprejeti in izoblikovati najboljšo možno odločitev zase. Starejši in (domnevno) pametnejši ga na tak način lahko neomejeno nadzorujejo.

Najbolje se je pogovoriti in spodbujati otroka, da bo zaupal svojim odločitvam, sprejel odgovornost zanje in prisluhnil svoji intuiciji. Tako se mu v zreli dobi ne bo treba otepati vzorcev odlašanja in omahovanja, neodločno se opotekajoč skozi viharje življenja. Namesto tega naj se v njem krepi podosebnost uspešnega, odločnega in modrega človeka.

Če ves čas mrzlično ugibamo in tuhtamo, kaj si bodo o naši podobi ali dejanjih mislili prijatelji, sosedje, starši, učitelji, sodelavci, sorodniki, znanci in/ali življenjski partner, se pravzaprav odrekamo svoji unikatnosti in individualnosti. Hkrati se odrekamo možnosti, da sami upravljamo s svojim življenjem, in prelagamo svojo notranjo moč in odgovornost ustvarjalca usode v roke ali na ramena drugih.

NAŠA KOŽA JE SAMO NAŠA

Mnenja drugih si je resda dobro ogledati z večjim ali manjšim zanimanjem, nato pa se na podlagi lastnih občutkov odločimo, ali jih je modro upoštevati. Nihče ni nikoli zares na našem mestu, v naši koži, ne hodi v naših šolnih skozi življenje. In z nikomer se ne moremo primerjati, kajti vsi smo pač drugačni, izvirni, neponovljiv original, edinstven skupek genetskega materiala, tkiv in energij. Tudi če bi nas klonirali, bi naše neuničljivo in neponovljivo najgloblje duhovno energijsko jedro povzročilo drugačnost oblik in tokov. Nismo ne boljši ne slabši od ljudi, ki jih poznamo, le preprosto drugačni. V skladu s tem pa lahko z vso igrivostjo razvijemo svoj značilni, razpoznavni življenjski slog. Ki pristoji samo naši energiji.

Pomembno je, da cenimo svoje odločitve. Tako tudi gojimo samospoštovanje in razvijamo samozavest. Vsaka odločitev je boljša od dvoma in neodločnosti, saj je odločanje pozitiven energijski proces, ki okrepi našo ustvarjalnost in uresničuje svobodno voljo ter pravico do izbire.

Če smo nenehno v stiku s svojo intuicijo, preprosto ne moremo sprejeti napačne odločitve. Posameznik, ki venomer moleduje za mnenje ali nasvet, najpogosteje z besedami: »Kaj bi pa ti naredil na mojem mestu?«, se vztrajno oddaljuje od svoje intuicije in sčasoma izgublja stik z njo. Ko zaupamo sebi in svoji presoji, se osebnostno razvijamo, duhovno rastemo in sproti ustvarjamo svojo usodo. Postanemo neodvisni od kritike in mnenj preostalih ter se sčasoma privadimo lahkotno in svobodno odločati se na vsakem življenjskem križišču.

NI TREBA, DA SMO ŽRTEV

V vsakem od nas sta ženski in moški energijski pol. Bolni obliki ženske energije sta kritika in kontrola, pri moških pa »mačo« in »ugajač«. Gre za arhetipske vzorčne ekstreme, ki se v posameznih obdobjih lahko izrazito okrepijo, zlasti v povezavi z privzgojenimi miselnimi vzorci iz otroštva, nekje do sedmega leta starosti.

Če boste opazili, da vam neka oseba nikoli ne ponudi podpore, vas stalno obsoja in ostro kritizira, pomislite, da problem morda ni v vas, ampak v odzivih te osebe. Prodajalka v trgovini, ki nas je sprejela neprijazno, ima morda družinske težave ali pa jo mučijo bolečine v želodcu. Kar govorijo in počnejo drugi, je le odsev in izraz njihovega sveta, njihove resnice, prepričanj, ki domujejo v njihovi glavi.

Ko nas mnenja drugih ne prizadenejo več, prenehamo biti žrtev nepotrebnega trpljenja. Izberemo si rast skozi radost. In če se popolnoma zavedamo, da smo se odločili v vsakih okoliščinah dati vse od sebe, kolikor pač zmoremo v tistem trenutku, bomo sčasoma postali imuni na virus kritike ter samokritike. Ne bomo se več obsojali, trpinčili ter obžalovali preteklih dogodkov ali izgovorjenih besed. Potrudili smo se po svojih najboljših močeh. Storili smo vse, kar smo na ravni zavesti in v stanju, v katerem smo bili, lahko storili. Sprejmimo odgovornost in se napotimo dalje, ustvarjat bodočnost zase, polno ljubezni, radosti in luči.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste