Televizija

Kralj svoje kuhinje: Dobra hrana, dobra pijača in dobri ljudje

A. S.
23. 10. 2024, 08.00
Deli članek:

Ajda Mlakar v gosteh pri chefu in lastniku gostilne Brioni

VR
Tomaž Polenec in Ajda Mlakar sta ustvarila odličen jesenski krožnik.

Ajda Mlakar je v tretji oddaji Kralj svoje kuhinje, ki jo lahko gledate vsak ponedeljek ob 20.00 na Aktual TV, obiskala chefa in lastnika bistroja in kavarne Brioni, Tomaža Polenca. Prinesla mu je bučo hokaido, račje prsi, mandlje v lističih, maslo in bio pomaranče. Tomaž se zelo rad ukvarja s francosko kuhinjo, zato so mu bile sestavine všeč.

TV Veseljak
Ajda je prinesla Tomažu zanimive sestavine za jesenski krožnik.

Izvedeli smo nekaj trikov za pripravo račjih prsi, pred peko jih je treba malo narezati, in v te reže dati začimbe. Pa dati jih je treba peč v mrzlo ponev, da bodo spustila več maščobe in dobila hrustljavo skorjico. Maščobo, ki odteče pri pečenju, pa spravimo v kozarček, jo damo v hladilnik in uporabimo pri pečenju jajčk na oko, krompirja, lahko pa jo namažemo tudi na kruh.

TV Veseljak
Ajda Mlakar se je tokrat odpravila v kranjske Brione.

Za aranžiranje krožnikov moraš imeti malo umetniške žilice, je povedal Tomaž. Skriti gost, ki ga je v svojo gostilno povabil chef, je bil Tilen Lotrič, ki je tu opravljal študentsko delo. Seveda se mu je med delom pripetilo tudi nekaj nerodnosti, a so vse pozabljene. Tilen je zelo užival v krožniku in pohvalil vse prepletajoče okuse. Tilen je velik sladkosned, najrajši v tem lokalu pohrusta Pavlovo tortico, v študentskih časih je ob petkih obvezno pripeljal sošolce, da so se sladkali. 

TV Veseljak
Pridružil se jima je Tilen Lotrič, ki je kot študent delal v Brionih.

Na koncu so družno ugotovili, da je potrebno živeti z dobro hrano, dobro pijačo in dobrimi ljudmi.

Nakupovalni seznam:

Buča hokaido

Maslo

Račje prsi

Bio pomaranče

Mandlji v lističih

TV Veseljak
Račje prsi v omaki iz buč hokaido.

Sestavine:

Za bučno kremo:

5 žlic masla

3 žlice oljčnega olja

5 šalotk

1 buča hokaido

sok 2 bio pomaranč

1 lovorov list

1 vejica rožmarina

sol

Za račje prsi:

3 kosi račjih prsi

3 zvezdni janeži

2 palčki cimeta

8 nageljnovih žbic

8 zrn črnega popra

6 zrn kajenskega popra

sol

VR
Tilen Lotrič obožuje sladice, v Brionih Pavlovo torto.

Za omako:

2 šalotki

1 žlica masla

sol

3 žlice pomarančnega likerja

sok 2 pomaranč

Za belgijski radič:

2 glavici belgijskega radiča

2 žlici oljčnega olja

Za pomarančno sol:

3 žlice solnega cveta

lupinica 2 bio pomaranč