Film

Prijazna zelena čarovnica

D.K.
7. 7. 2024, 21.37
Posodobljeno: 7. 7. 2024, 22.01
Deli članek:

Bila je učiteljica in občasna igralka, potem pa je 1939 odigrala vlogo, ki je zaznamovala njeno javno podobo.

profimedia
Margaret Hamilton je najbolj znana po svoji vlogi Zlobne čarovnice z zahoda iz Čarovnik iz Oza (1939).

Govora je o Margaret Hamilton, zaradi katere so se številni otroci ponoči zbujali s kriki. V Čarovniku iz Oza ji je 1939 pripadla vloga Hodbne čarovnice z zahoda z zelenim obrazom (in sosede Dorothy v Kansasu).

Čeprav je to njena največja vloga, pa je tudi po tem filmu nanizala lepo število uspešnih filmov, še večkrat pa se je pojavila kot gostja v televizijskih serijah in reklamah, ob vsem tem pa je življenje posvetila zagovarjanju pravic otrok in živali in razvoju šolstva.

Diplomirana vzgojiteljica in igralka

Margaret Brainard Hamilton se je rodila 9. decembra 1902 v Clevelandu v Ohiu in že kot otrok sodelovala v otroških dramskih skupinah. Prvo profesionalno zabavljaško službo je dobila decembra 1929 v Charles S. Brooks Theatru v Clevelandu, ko je pela pesmi. Še preden se je povsem posvetila igralstvu, sta starša zahtevala, da dokonča šolanje in na kolidžu Wheelock v Bostonu je postala vzgojiteljica v vrtcu.

Profimedia
Soseda iz Kansasa, Almira Gulch, ki se ob tornadu prelevi še v tretji lik, Čarovnico z vzhoda.

Igranje na odrskih deskah jo je kmalu pripeljalo tudi do filmskega platna, kjer je 1933 debitirala v filmu Drug jezik za MGM skupaj s Helen Hayes in Robertom Montgomeryjem. Še en večji film je bil Ti trije (1936), pa Saratoga, Samo enkrat se živi, Kdaj imaš rojstni dan? In Nič svetega, vsi 1937 in Pustolovščine Toma Sawyerja (1938) in Moja mala Chickadee (1940) z Mae West. Greh Harolda Diddlebocka s Haroldom Lloydom iz 1947 je še en večji povojni film. Snemala je, kolikor je lahko, da je preživljala sebe in sina, nikoli ni delala za kak drug studio kot MGM, njena tedenska plača je bila 1000 dolarjev (21 tisočakov danes).

Stereotipni videz zaradi ene vloge

Zlobnež jo je še vedno zasledoval je bila parodija melodrame iz štiridesetih z naslovom Pijanec. V njem je igrala z Richardom Cromwellom in Busterjem Keatonom, proti koncu štiridesetih pa jo najdemo v manj znanem film noir, Bungalov 13 (1948), kjer je spet nastopila skupaj s Cromwellom. Imela je raskav in zelo čist glas, poprijela je za vse stranske vloge, ki so ji prišle naproti, vse do prvih let petdesetih. Z Abottom in Costellom je 1951 podpisana v komediji Comin' Round the Mountain, v Ljudje bodo govorili (1951) pa ni podpisana pod vlogo Sarah Pickett. Še ena kultna vloga, narejena prav za njeno podobo, je bila grozljivka Williama Castlea, 13 duhov, v katerem 12-letni otrok ves čas domneva, da je čarovnica, dokler v zadnjem prizoru ne drži v rokah metle.

profimedia
Škandali Georgea Whitea (1945) z Jackom Haleyem.

Zeleno, ki se te bojim zeleno

Ampak ob vseh njenih vlogah tako na filmu kot televiziji, je Margaret Hamilton daleč najbolj znana kot zlobna zelena čarovnica iz kultnega filma Čarovnik iz Oza. Ne samo, da je ob Dorothy Gale, ki jo je igrala Judy Garland, ustvarila svojo najbolj znano vlogo, pač pa tudi enega najbolj znanih negativnih likov v zgodovini filma. Prvenstveno bi vlogo morala dobiti Gale Sondergaard, ki pa se je priložnosti odpovedala, ko je bilo odločeno, da bo videz čarovnice zelo grd.

Decembra 1938 je med snemanjem prizora, ko v ognju izgine iz Munchkinlanda, prišlo do nesreče. Vrata pod njo so bila nastavljena z zamikom in pri aktivaciji je dobila opekline po obrazu in roki, zaradi česar je bila šest tednov odsotna s snemanja, preden se je vrnila in posnela še preostale prizore.

profimedia
Margaret Hamilton in Edward Brophy v Nevidni ženski (1940).

Po tem filmu ni želela več imeti ničesar z ognjem do konca snemanja. Potem, ko je okrevala, je povedala: »Lahko bi tožila studio, a ker vem, kako gre ta posel, ne bi nikoli več dobila dela. Vrnila se bom na snemanje pod enim pogojem – brez ognjenih efektov!«

V postprodukciji so tudi izrezali nekaj njenih najbolj strašljivih prizorov, saj so se bali, da bodo z njimi preveč prestrašili najmlajše gledalce. Pozneje v življenju se je pogosto šalila iz svoje vloge.

Kaj pa drugega, čarovnica!

»Takrat sem potrebovala denar, za MGM sem posnela kakih šest filmov, ko je poklical moj agent. Oglasila sem se in mi je rekel 'Maggie, radi bi, da igraš v Čarovniku'. Pomislila sem, ojej, Čarovnik iz Oza, to je bila moja najljubša knjiga od četrtega leta starosti. In ko sem vprašala katero vlogo, mi je rekel 'Čarovnico!'. Odvrnila sem – čarovnico? 'Kaj pa drugega', sem zaslišala z druge strani.«

Profimedia
Eden njenih zadnjih filmov, Brewster McCloud (1970)

Tudi njena zamenjava in kaskaderka Betty Danko je na snemanju doživela nesrečo. 11. februarja 1939 je med pisanjem po nebu v Emerald Cityju »Predaj se, Dorothy!« dobila hude opekline. Danko je sedela na kadeči se cevi, ki je bila videti kot čarovniška metla. V tretjem poskusu snemanja prizora je cev eksplodirala in tudi kaskaderka je bila 11 dni v bolnišnici s trajnimi brazgotinami po nogah. Njeno delo je potem dokončala nova kaskaderka, Aline Goodwin.

Prijazna teta, ne hudobna

Hamiltonova je povedala, da se je ob tem filmu najbolj bala, da bi otroci dobili napačen vtis, kdo v resnici je. V resničnem življenju se je razdajala otrokom in sodelovala z dobrodelnimi organizacijami. Spominjala se je, da so jo otroci pogosto spraševali, zakaj je bila tako kruta do Dorothy. V otroški oddaji Mister Roger's Neighbourhood 1975 je otrokom razložila, da je le igrala in si nadela kostum iz filma.

profimedia
Do tvojega odhoda (1934), Genevieve Tobin, Frank Morgan, Margaret Hamilton.

»Kadarkoli sem nastopila kot čarovnica, so otroci hoteli, da uporabim tisti zlobni nasmeh. Večkrat sem ga uporabila tudi v šoli pred učenci in vedno je bila reakcija smešna – bili so na smrt prestrašeni. Tudi najstniki. Potem sem govorila kot čarovnica in ko sem ponovila smeh, so ploskali od navdušenja.«

Ob čarovnici je bila v Ozu tudi soseda tete Eme v Kansasu, Almira Gulch, v prizoru s tornadom pa tudi neidentificirana čarovnica, najverjetneje Zlobna čarovnica z vzhoda. Več od njenih treh likov jih je igral le Frank Morgan (čarovnik), pet, s Hamiltonovo pa nimata skupnega prizora. Zato pa sta skupaj nastopila v Ob tvojem odhodu (1934) in Saratoga (1937).

Vse vas umrem, pa če potem takoj!

Njen stavek iz Oza, »Dobila te bom, lepotica mojain tvojega malega psa tudi!« je na 99. mestu seznama najbolj znanih filmskih citatov, ki ga je 2005 sestavil Ameriški filmski inštitut. Njen sin je v intervjuju takrat povedal, da ji je bil ta stavek tako všeč, da ga je uporabljala tudi v resničnem življenu.

profimedia
Margaret Hamilton je imela zelo specifičen obraz z dolgim nosom in poudarjenimi usti, prostetika v Ozu pa jo je naredila še bolj posebno (strašno).

Nekaj mesecev po snemanju Čarovnika iz Oza je bila teta Martha, ki je v musicalu Otroci pod orožjem (1939) težila otroškim igralcem, med njimi sta izstopala Judy Garland in Mickey Rooney.

Radijske igre, TV in oder

V štiridesetih in petdesetih je vrsto let igrala v radijski seriji Par iz sosednjega stanovanja, v kateri je bila prijazna in raztresena teta Eva. 1957 se je pojavila v dveh epizodah Phil Silvers Show, v šestdesetih in sedemdesetih pa se je redno pojavljala na televiziji. Bila je mama Morticie Adams, Hester Frump, v treh epizodah Adamsovih (1965-1966). Najprej so ji ponudili vlogo babice v seriji, a jo je odklonila.

profimedia
Nočni zalezovalec, televizijski film iz 1973.

Na odru je začela igrati v začetku tridesetih in po selitvi iz Los Angelesa stopila na deske Broadwaya. Tam je debitirala v musicalu Zlatolaska z Donom Amechejem in Elaine Stritch, 1966 je sodelovala pri obnovitvi Show Boat, 1968 pa je bila prijazna tetka Eller v obuditvi Oklahoma!. Nastopala je na različnih turnejah po ZDA in celo v odrskih produkcijah Čarovnik iz Oza. Njena zadnja predstava je Mala nočna glasba.

Marljiva mravljica

Kljub številnim filmom je Hamiltonova igrala v vseh medijih, ki so se ji ponudili, če je le bila prosta. Tako je 1953 zaigrala tudi v žajfnici Valiant Lady, v šestdesetih pa v podobni seriji Skrivnostna nevihta na CBS. Za isto mrežo je v sedemdesetih igrala v Kako se svet obrača in v TV filmu Nočni davitelj (1973). V posebni božični oddaji Paula Lyndea je bila spet zlobna čarovnica, ki je med drugim Lyndea predstavila skupini Kiss. Vrhunec repriz čarovnice je bil nastop v Sezamovi ulici 1976, po kateri so producenti dobili na tone pisem, v katerih so ogorčeni starši pisali, da je njen lik preveč strašljiv za otroke, ki so gledali oddajo.

profimedia
Judy Garland in Margaret Hamilton - zelena čarovnica je eden najbolj strašljivih likov v filmu.

Prav v oddaji Soseska Gospoda Rogersa je nastopila v treh epizodah, kjer ji je voditelj Fred Rogers dal možnost, da gledalci končno uvidijo, da je zlobna čarovnica le njen lik in da se ga ni treba bati. Redno je igrala vse do 1982, njeni zadnji vlogi pa sta bili gostovanji kot novinarka Thea Taft pri Louju Grantu.

V sedemdesetih, ko je živela v New Yorku, je nastopila v več lokalnih in nacionalnih oglasih za promocijo skrbi za živali. V sedemdesetih je bila tudi prijazna lastnica trgovine v reklamah za kavo Maxwell House. V tem obdobju se je nekaj časa ukvarjala tudi z gledališko produkcijo kot na primer Tri sestre in zabava.

Sama z otrokom

Hamiltonova se je 13. junija 1931 poročila s Paulom Boyntonom Meserveom, se preselila v New York in začela na tamkajšnjih odrskih deskah. Bolj ko je njena kariera dobivala zagon, bolj je propadal njen zakon. Par se je ločil 1938, imela sta enega sina, Hamiltona Wadswortha Meservea, ki ga je vzgajala sama. Pozneje je dobila še tri vnuke, nikoli več pa se ni poročila.

CBS
Leto po smrti Judy Garland so se 1970 spet sestali igralci iz Oza, Mrgaret Hamilton, Ray Bolger in Jack Haley.

Njena soseda Sybil Daneman v soseski Gramercy Park v New Yorku je znala povedati, da je Margaret Hamilton naravnost oboževala otroke, da pa so se jo pogosto bali prav zaradi njene najbolj slavne vloge v Čarovniku iz Oza. Nečak Danemanove se jo je izogibal na daleč; čeprav je vedel, da je bila igralka, je menil, da je še vedno mogoče, da je enaka kot lik v filmu. Margaret Hamilton je celo življenje ostala dobra prijateljica Ray Bolgerja, ki je v Ozu igral strašilo. Po politični noti je bila republikanka in je v kampanji za predsednika ZDA 1952 javno podpirala Dwighta Eisenhowerja.

Kako se stopi čarovnica

Hamiltonova se je že v mladih letih srečala s šolstvom in učenjem, zato je vse življenje sodelovala tudi na tem področju. Med 1948 in 1951 je bila članica Izobraževalnega odbora na Beverly Hillsu, v petdesetih pa je tudi učila v nedeljski krščanski šoli. Večino odrasle dobe je živela na Manhattnu, poletja pa je preživljala v koči na Cape Islandu v Maineu.

NBC
Hamiltonova v Sezamovi ulici 1976. Epizoda je bila tako strašljiva, da je niso ponovili naslednjih 40 let, veljala je celo za izgubljeno.

Leta 1979 je bila gostujoča predavateljica za otroško literaturo na Univerzi Connecticut. Pol leta pred smrtjo so jo preselili v dom za starejše v Salisburyju v Connecticutu, kjer je 16. maja 1985 umrla zaradi infarkta. Stara je bila 82 let, njene posmrtne ostanke pa so kremirali.

Estrada

ana urbanc 1
Po hčerki Ivi zdaj še sin Jug

Igralka, ki je navduševala v Reki ljubezni, povila drugega otroka

Jaka Šinkovec
Edini samski Firbec

(Video) Jaka Šinkovec ni "blesav"

anita-sašo-švigelj-2
Estrada - morje zgodb z Anito Gošte

Anita Gošte razkrila dve zanimivosti o Nedi Ukraden

tjaša božič
Z Jasno in glasno!

(Video) Jasno Kuljaj in Ranka Babića zbegala pinjata Tjaše Božič

18_jan plestenjak 1
Ko si z nekom, si ustvariš dom

Jan Plestenjak o letu premora, življenju v dvoje in otrocih

masayah 1
'Ora mai'

Masayah: Dajmo živeti tako, da sledimo svojim sanjam in tistemu, kar nas najbolj veseli

Zanimivosti

rep43-2024_naslovka
Zanimivosti

Bo ustoličil ali upokojil Janšo: ozadje političnega pokra Anžeta Logarja in Janeza Janše

arne hodalic
Avtobiografija

Arne Hodalič: Če bi imel možnost, bi vse to še enkrat ponovil

visoke grede
To ni velik lonec za rože

Visoke grede so vse bolj priljubljene na vrtu: pa jih znate pravilno narediti in pripraviti?

BRANJE PRAVLJICE
Pravljice

Že dojenčki uživajo ob poslušanju glasu staršev, ko pripovedujejo zgodbice

mesoreznica-simbolična
Dobila bo 5000 evrov

Delavka, ki se je porezala med rezanjem salame bo dobila visoko odškodnino

srebrna-ribica, lepisma-saccharina
Srebrna ribica

Nadloga v stanovanjih in hišah: kako doma nad invazijo malih požrešnežev?