Zgodbe

Osamljenost je tako v porastu, da terja celo državne programe

TINA NIKA SNOJ
12. 6. 2024, 04.05
Posodobljeno: 12. 6. 2024, 09.26
Deli članek:

Osamljenost je kuga sodobnega sveta. Študija iz leta 2018 je pokazala, da je bila že takrat v razvitem svetu osamljena kar tretjina ljudi. Po pandemiji je ta delež še višji. Presenetljivo – mladi so še bolj osamljeni kot starejši. Osamljenost pa ni le občutek, temveč je še kako realno tveganje za zdravje. Raziskave kažejo, da odrezanost od soljudi poveča tveganje za smrt za skoraj tretjino. A se ni treba tako počutiti, pomoč, družba in ponujena roka, je tam, čaka ...

revija Jana
fotografija je simbolična

Osamljenost je občutek, ki ga čutimo, kadar živimo brez povezave z drugimi ljudmi, pove spletni slovar Fran. Lahko nastopi nenadno, ko nekoga izgubimo, ali pa se razvije postopoma, ko smo vedno manj aktivni, se ne znamo ali ne zmoremo vključiti v družbo, ki nas obdaja. Osamljeni smo lahko tudi sredi množice ljudi, če živimo brez občutka čustvene povezanosti s svojimi bližnjimi.

V Sloveniji imamo na voljo široko mrežo psihosocialne pomoči. Na spletni strani KAM PO POMOČ boste našli 25 strani naslovov in telefonskih številk, kamor lahko pokličete, če ste v stiski ali osamljeni. Nedvomno boste našli kaj zase, le začeti je treba!

Vsak se kdaj počuti osamljenega, problem pa nastane, če ta občutek kar traja. Ne le, da je osamljenost žalostna, tesnobna in omejujoča. Je tudi škodljiva za zdravje. Študije kažejo, da povzroča ali poslabša bolezni srca in ožilja ter okrevanje, upočasni celjenje ran, povzroča motnje spanja, depresijo, tesnobo, upad kognitivnih sposobnosti, Alzheimerjevo bolezen, debelost in celo raka – tumorji lahko pri osamljenih ljudeh hitreje metastazirajo. Dokazali so, da je dolgotrajna osamljenost enako nevarna kot 15 cigaret na dan, kot premalo gibanja, kot bolezenska debelost, kot nekaj kozarčkov na dan preveč. Precej strašljivo spoznanje. Obenem pa je osamljenosti vedno več.

Povezani preko telefona

Projekt, ki je izjemno preprost v zasnovi, a pomeni veliko. Če ste osamljeni, vam bodo našli prostovoljnega prijatelja, s katerim boste lahko poklepetali po telefonu. Nanj se lahko prijavi vsakdo, ki mu mankja stika s soljudmi, vabljeni pa so tudi prostovoljci do 30 let. Pokličite 069 928 187!

Pandemija osamljenosti

Raziskava Skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije je pokazala, da se je leta 2016 več kot polovico časa počutilo osamljene 12 odstotkov državljanov EU. Že v prvih mesecih pandemije covida-19 se je ta številka več kot podvojila in se povečala na 25 odstotkov. Po raziskavi SHARE iz leta 2017 je bila v Sloveniji ena od treh oseb, starejših od 50 let, vsaj delno osamljena. Pandemija covida-19 je v tkivu družbe pustila luknje, ki si jih nihče niti predstavljal ni. Razrahljali so se medosebni odnosi, razpadle skupnosti, spremenile navade. Na to, da je ena pandemija povzročila ali pa morda le spodbudila drugo – pandemijo osamljenosti – opozarjajo številni strokovnjaki. Čedalje bolj smo sami. Države in zdravstveni sistemi bodo potrebovali nacionalne strategije v boju proti osamljenosti, pravijo. 

Problem je tako velik, da so, denimo, v Veliki Britaniji že pred šestimi leti ustanovili »ministrstvo za osamljenost«, ki razvija strategije in projekte za boj proti tej čustveni hobotnici. Raziskava je namreč pokazala, da večina starejših od 75 let živi sama, približno 200.000 oseb tako zelo izolirano, da tudi po več kot mesec dni ne spregovorijo z nikomer. Pred tremi leti in po valu samomorov med pandemijo so takšno ministrstvo ustanovili tudi na Japonskem.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 24, 11. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

ana urbanc 1
Po hčerki Ivi zdaj še sin Jug

Igralka, ki je navduševala v Reki ljubezni, povila drugega otroka

Jaka Šinkovec
Edini samski Firbec

(Video) Jaka Šinkovec ni "blesav"

anita-sašo-švigelj-2
Estrada - morje zgodb z Anito Gošte

Anita Gošte razkrila dve zanimivosti o Nedi Ukraden

tjaša božič
Z Jasno in glasno!

(Video) Jasno Kuljaj in Ranka Babića zbegala pinjata Tjaše Božič

18_jan plestenjak 1
Ko si z nekom, si ustvariš dom

Jan Plestenjak o letu premora, življenju v dvoje in otrocih

masayah 1
'Ora mai'

Masayah: Dajmo živeti tako, da sledimo svojim sanjam in tistemu, kar nas najbolj veseli

Zanimivosti

rep43-2024_naslovka
Zanimivosti

Bo ustoličil ali upokojil Janšo: ozadje političnega pokra Anžeta Logarja in Janeza Janše

arne hodalic
Avtobiografija

Arne Hodalič: Če bi imel možnost, bi vse to še enkrat ponovil

visoke grede
To ni velik lonec za rože

Visoke grede so vse bolj priljubljene na vrtu: pa jih znate pravilno narediti in pripraviti?

BRANJE PRAVLJICE
Pravljice

Že dojenčki uživajo ob poslušanju glasu staršev, ko pripovedujejo zgodbice

mesoreznica-simbolična
Dobila bo 5000 evrov

Delavka, ki se je porezala med rezanjem salame bo dobila visoko odškodnino

srebrna-ribica, lepisma-saccharina
Srebrna ribica

Nadloga v stanovanjih in hišah: kako doma nad invazijo malih požrešnežev?