Zgodbe

Sanja Grcić, modna oblikovalka: Feministične obleke? Pa ja!

Marija Šelek
11. 5. 2023, 09.00
Deli članek:

Za vedno smo si jo zapomnili po tem, da je avbo, slovensko tradicionalno pokrivalo, ponesla v New York in jo predstavila svetu kot modni kos. Je umetnica, podjetnica, lastnica znamke FIRMA, članica zadruge slovenskih oblikovalk in oblikovalcev ZOOFA, tudi prodajalka. Fanatično spremlja šport, rada ima naravo in pozitivno naravnane ljudi, je družbeno kritična in ni ji težko dvigniti glasu niti za drevesa – še posebej če v bližini njenega doma sekajo več desetletij staro magnolijo.

Šimen Zupančič
Sanja Grcić, modna oblikovalka

Če je to, da zastopaš svoje pravice, pravice mam, babic, hčera in prijateljic, feminizem, je tudi feministka. »Patriarhat je, ko tipi, ki vozijo avte za 30.000 in več evrov, pravijo, da ženska ne sme nositi obleke za 300 evrov. Dokler obstajajo takšni tipi, bom jaz delala feministične obleke!« je nedavno izjavila Sanja, ki bo v naslednjih dveh letih praznovala 30 let ustvarjanja.

Trenutno jo v zvezi z oblikovanjem unikatnih oblačil z dodano vrednostjo (avtorski vzorci in materiali, ki so narejeni samo za njeno linijo) za prodajo skrbita dve stvari: da bodo morali zvišati cene oblačil ali da se bodo morali trgu še bolj prilagajati. »To pa je za stroko slabo. Za trgovino je treba delati, kar želijo ljudje kupiti, ampak če delaš samo to, se kreativno ne razvijaš, področje oblikovanja tekstilij in oblačil ob teh kompromisih stagnira. Če začneš krčiti stroške, so oblačila manj avtorska, tako da že razmišljam o dveh linijah – eni dostopnejši in drugi prestižnejši.«

Šimen Zupančič
Sanja Grcić in Katarina Čas

Vsa njena oblačila se izdelujejo v Sloveniji, pri čemer je izjemno težko najti dobre šivilje in krojačice, saj gre za poklic, ki izginja. »Posledice uničenja slovenske tekstilne industrije v 90. se vsak dan bolj poznajo – dokler ne bomo imeli ničesar. Težko dobiš ljudi, ki bi delali redno. Belgija se je kot država že v devetdesetih odločila, da bo investirala v modno oblikovanje, prav tako Nizozemska. In absolutno se vidijo posledice teh odločitev – odprli so ne samo muzej mode, ampak so tudi  spodbudili razvoj celotnega kulturnega segmenta. Samo na tak način se da kaj premakniti. To, kar počnemo mi, je samo golo preživetje posameznika – mene in mojih kolegic (zakaj je modni biznis pri nas le ženski biznis?). Prispela sem do te faze, da mi je po 30 letih ponavljanja enega in istega jasno, da je to izguba časa in energije, tako da bom utihnila in delala svoje. O razvoju oziroma prihodnosti slovenske mode bodo morali pač razmišljati drugi, mlajši ali sposobnejši ljudje.«

Šimen Zupančič
Utrinek s snemanja modne zgodbe s Katarino Čas za prejšnjo številko Jane

Bi po vašem mnenju morali slovensko modo najprej promovirati slovenski politiki in političarke? Ali pogrešate to, da bi bile naše političarke in gospodarstvenice večkrat oblečene v oblačila slovenskih oblikovalcev?

Mislim, da smo s to vladno sestavo naredili velik korak naprej, da je v trenutni vladi in podpornih organih tako vlade kot ministrstev vse več modno ozaveščenih žensk, ki resnično nosijo naša oblačila. Vključno s kulturno ministrico, ki je skoraj vedno oblečena v oblačila slovenskih oblikovalcev – načrtno in zavestno – ki si jih kupi sama. To je za nas izjemna čast in podpora, ampak pri tem moramo biti načelni in jasni: to, da si ministrica za kulturo kupuje naša oblačila in jih nosi, ni sistemska podpora slovenskemu modnemu oblikovanju, gre za osebno podporo in osebno spoštovanje. Mi potrebujemo več.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 09. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste