Zgodbe

Ledvica za vsakogar

(js)
7. 9. 2022, 11.28
Posodobljeno: 7. 9. 2022, 11.37
Deli članek:

Raziskovalci univerze v Cambridgeu so iznašli način, kako ljudem, ki morajo dolgo čakati na podarjeno ledvico, hitreje najti primeren organ – podarjeni ledvici, ki se ne ujema s potencialnim prejemnikom, spremenijo krvno skupino in s tem zmanjšajo nevarnost, da bi jo telo prejemnika zavrnilo. Ampak ... Vedno se potem pojavi kakšen ampak.

Revija Jana
Inovacija iz Cambridgea – podarjeni kadaverski ledvici preprosto zamenjajo krvno skupino.

Organov za presaditev je vedno manj kot ljudi, ki jih potrebujejo. Poleg tega enim primerne organe najdejo težje kot drugim – če imajo, na primer, redko krvno skupino. Ali če pripadajo etnični skupini, kjer je darovalcev malo. Ta problem zdaj rešuje inovacija iz Cambridgea – podarjeni kadaverski ledvici preprosto zamenjajo krvno skupino. No, pravzaprav niti ni tako preprosto.

Kar ne ustreza, spremenimo. Če ima, na primer, nekdo, ki potrebuje novo ledvico, krvno skupino B in je na voljo ledvica darovalca, ki ima krvno skupino A, se ta ledvica in ta bolnik ne bosta nikoli srečala, ledvica namreč zanj ni primerna, ker bi jo njegovo telo zavrnilo. Raziskovalci v Cambridgeu pa so našli način, kako to prepreko obiti in ledvici spremeniti krvno skupino, s tem pa ledvica postane primerna za presaditev temu bolniku.

Napravo za normotermično perfuzijo že uporabljajo za to, da skozi ledvico črpajo oksigenirano kri, kar pomaga ohranjati ledvico. Zdaj pa isto napravo lahko uporabijo za to, da skozi ledvico črpajo kri, ki vsebuje poseben encim, ta pa iz krvnih žil v ledvici odstrani antigene, tako ima zdaj ledvica krvno skupino 0, kar pomeni, da jo lahko presadijo človeku s katerokoli krvno skupino.

In še ne nepomembno vprašanje: kdo je financiral raziskave? Ne javno zdravstvo in še manj zasebno – denar je prispevala dobrodelna organizacija.

Odkritje je zelo pomembno, saj pomeni, da se bo število primernih ledvic povečalo in bodo bolniki, ki so morali prej zelo dolgo čakati na ustrezen organ, zdaj do njega prišli hitreje. Zakaj je temnopoltim in drugim etničnim manjšinam, ki imajo pogosto (redkejšo) krvno skupino B, težje priti do ustreznih organov kot belcem? No, v Veliki Britaniji ugotavljajo, da so v letih 2020/21 imeli samo dobrih devet odstotkov organov, ki so jih darovali temnopolti ali pripadniki drugih etničnih manjšin, zato pa je bilo na čakalnih seznamih 33 odstotkov pripadnikov teh manjšin. Za tretjino čakajočih je bila torej na voljo manj kot desetina vseh podarjenih organov.

Ne še zdaj. Encim so znanstveniki najprej preskusili na koščku ledvičnega tkiva. Uspeh, so zavrisnili, ko je zelo hitro odstranil antigene. Potem so poskus ponavljali s celimi ledvicami in bili osupli nad tem, kako hitro, v le nekaj urah, je ledvica iz tipa B postala tip 0.

Odkritje je potencialno revolucionarno, so zadovoljni znanstveniki. Ampak bodite pozorni na to besedo, potencialno. Zagotovo tega namreč še ne vemo. Študija bo v strokovnih revijah objavljena »v naslednjih mesecih«, napovedujejo. Vse skupaj ni še niti v fazi kliničnih preskusov, se pravi, da tako spremenjene ledvice niso presadili še nobenemu bolniku. Čakalne vrste za novo ledvico se torej še ne bodo začele kmalu krajšati. Obstaja še kup vprašanj, na katera je treba šele odgovoriti, na primer to, kako bo ta spremenjena ledvica reagirala v telesu prejemnika. To bodo morali najprej preskusiti v laboratoriju, nato na majhnem številu bolnikov. Poleg tega je krvno ujemanje le eden od treh kriterijev, s katerimi presojajo ujemanje ledvice in prejemnika. Do takrat, ko bo odkritje začelo delovati v praksi, pa je gotova pot do krajših čakalnih dob za presaditev samo ena: več donacij organov.

* Kdo da in kdo prejme

Obstajajo štiri krvne skupine: 0, A, B in AB. Ljudje s krvno skupino AB so univerzalni prejemniki, lahko dobijo ledvico katerekoli krvne skupine. Tisti s krvno skupino A lahko prejmejo ledvico skupine 0 ali A, s krvjo skupine B pa 0 ali B. Najbolj so omejeni bolniki s krvno skupino 0, sicer univerzalni dajalci, ki pa  lahko prejmejo le ledvico krvne skupine 0.

V določenih primerih je bila presaditev med različnimi krvnimi skupinami mogoča že pred iznajdbo iz Cambridgea.

Revija Janašt. 366. 9. 2022

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste