Zgodbe

Kraj, ki zdravi dušo

Katja Božič
21. 3. 2022, 22.00
Deli članek:

Izročilo pravi, da je bil Kurešček že od nekdaj milosten kraj. Skozi stoletja so ljudje na tem kraju, ki je ime dobil zaradi kresov, ki so jih kurili v času turških vpadov, iskali mir in prosili za ozdravitev. Po letih mirovanja, ko je bil zaradi porušene cerkve nekoliko pozabljen, je Marija, ki se je pred tridesetimi leti prikazala očetu Francetu Špeliču, v teh krajih zanetila nov ogenj. Verniki so spet začeli množično romati na Kurešček, ki danes velja za eno pomembnejših romarskih poti v osrednji Sloveniji. Zaradi miru, ki ga tu občutijo, bremena, ki ga odložijo, ter takšnih in drugačnih čudežev, ki so se mnogim zgodili po obisku kraja, sem prihajajo verniki in neverniki od vsepovsod. V teh nemirnih časih vsi iščemo svoj mir.

Foto: Šimen Zupančič
Na Kureščku romarji najdejo svoj mir

V davnini je pod Kureščkom vodila stara pot iz Ljubljane čez Ig na Golo, kjer je bila v rimskih časih utrjena vojaška postojanka, in naprej proti Cerknici. Hrib z romarsko cerkvijo Marije Kraljice miru se dviguje nad vasjo Zapotok. Ko smo ga obiskali, se je kopal v jutranjem soncu in nam ponujal razgled na precejšen del Slovenije. V cerkvi in okolici ni bilo žive duše, samo blažen mir. Vendar pa kraj ni povsem neobljuden. V hiši poleg cerkve sta v nastajajoči skupnosti našli dom Lidija in Sandra. Poleg molitve skrbita za romarje, ki pridejo na Kurešček – seznanjata jih s krajem, skrbita za prostore in ljudi, ki pridejo tudi za več dni; v bližini je namreč romarski dom. »Srečujemo vedno več ljudi, ki so izkusili izgorelost in dno, ki povejo, da so tukaj začutili mir. Ko ne vedo, kako v življenju naprej, pridejo, se v cerkvi potopijo v tišino in molitev ter si naberejo novih moči. Marija je namreč med drugim rekla, da je to kraj ozdravljenja dušnih bolezni in ran,« je povedala Lidija Sušnik in dodala, da s Sandro pomagata tudi pri organizaciji dogodkov, vodita molitvene skupine ter z glasbo sodelujeta pri bogoslužju.

Od nekdaj milostni kraj. »Kurešček je milostni kraj, odkar pomnimo. Stoletja so se ljudje priporočali za mir in se zanj zahvaljevali. Morda je prav zato v teh dneh toliko aktualnejši. O milostnih pojavih na Kureščku je pisal že Janez Vajkard Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske, pozneje pa je eden od duhovnikov, ki so tu službovali, zbral nekaj teh pojavov in jih objavil v cerkvenem časopisu Zgodnja Danica. Ve se, da je na tem mestu stala cerkvica že v 15. stoletju. Obstaja več legend o njenem nastanku. Najverjetnejša je ta, da sta jo postavila dva brata graščaka po hudem medsebojnem sporu v zahvalo za milost sprave. Posvetila sta jo Mariji, ki jo vse odtlej častijo kot Kraljico miru. Leta 1940 je takratni ljubljanski škof Gregorij Rožman povabil Ljubljančane in prebivalce okoliških župnij na spokorno romanje za mir – skupaj s škofom se jih je 1. septembra udeležilo več kot 7000. Zaobljubili so se, da bo to romanje postalo tradicionalno, a jim ga je uspelo izvesti samo še naslednje leto. Druga svetovna vojna je močno prizadela tudi te kraje – hišo, v kateri smo zdaj, in romarski dom spodaj so požgali Italijani, nemška granata pa je zadela streho cerkve. Ta je počasi razpadala. Leta 1950 so uspeli iz nje rešiti kipe, leta 1970 pa je v prvomajskem kresu zgorel še zvonik. Kraj je bil nazadnje v ruševinah in pozabljen.« Do leta 1990, ko je po pričevanjih oče France Špelič na gori doživel srečanje z Marijo....

Več v reviji Jana, 22.3.2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste