Zgodbe

Bolečine v hrbtu so izginile

Renata Ucman
28. 2. 2022, 18.51
Posodobljeno: 3. 3. 2022, 00.19
Deli članek:

Tako kot za mnoge medicinske sestre sta med epidemijo življenje in delo postala napornejša tudi za Tejo Cej Bukovec, diplomirano medicinsko sestro, zaposleno v UKC Ljubljana. Zaradi preobremenjenosti je imela tako hude težave s hrbtenico, da se ni mogla več niti skloniti. Odločila se je, da mora nekaj storiti zase. S celostno prenovo, v katero je vključila veliko treningov in spremembo prehrane, ji je lani uspelo izgubiti kar 20 odvečnih kilogramov! Njene težave s hrbtenico so povsem izzvenele.

Šimen Zupančič
Teja Cej Bukovec, diplomirana medicinska sestra in prostovoljna gasilka, je v enem letu shujšala za 20 kilogramov in se rešila bolečin v hrbtu.

»Moje težave s hrbtenico so se prvič pojavile na fakulteti, med študijsko prakso v domu za starejše. Ponovno so me zagrabile med epidemijo. Na žalost smo imeli še hudo bolezen v družini, tako sem bila 12 ur medicinska sestra v službi in 12 ur doma. Veliko premalo sem spala, moje prehranjevalne navade so bile na dnu. Težave s hrbtenico so se poslabšale, niti skloniti se nisem več mogla, kaj šele kaj dvigniti brez hudih bolečin. Ugotovila sem, da tako ne gre več naprej. To preprosto nisem bila več jaz. Pred tem sem bila vedno polna energije, takrat pa le senca tega. Zastavila sem si cilj, da bom uredila svojo prehrano. Zavedala sem se, da če želim popolnoma odpraviti bolečine v hrbtu, ne bodo dovolj le terapije in masaže, temveč se moram zadeve lotiti celostno – torej izgubiti tudi odvečne kilograme,« pripoveduje Teja Cej Bukovec, optimistična, zelo aktivna in družabna petindvajsetletnica, ki je tudi prostovoljna gasilka in se ukvarja s promocijo krvodajalstva. V življenju ji poleg moža in družine veliko pomenijo prijatelji.

77a74524ef43b568895f1ae2b9c657ae.jpeg

Predana pomoči drugim

»Za tak poklic sem se odločila, ker sem od nekdaj rada pomagala drugim. Na poklicni poti sem si želela delati z ljudmi in pomagati šibkejšim. To, da lahko pomagam bolnikom ter njim in njihovim svojcem polepšam dan, me izpopolnjuje, mi daje energijo in elan za nadaljnje delo. Na UKC Ljubljana, kjer sem zaposlena kot diplomirana medicinska sestra, je moj matični oddelek Klinični oddelek za anestezijo in intenzivno terapijo operativnih strok. Delam v centralni intenzivni terapiji, kjer vsakodnevno skrbim za življenjsko ogrožene bolnike. Trenutno pa sem premeščena na DTS – covidni oddelek, v enoto intenzivne terapije.

Delo v intenzivni terapiji je zelo naporno, covid pa je zraven prinesel še dodatno zaščitno opremo, kar delo še dodatno oteži. Na začetku epidemije smo delali v 12-urnih turnusih, kar je bil kar hud izziv. Delam v treh turnusih, tudi z vmesnimi celodnevnimi izmenami, in polovico mojih opravljenih mesečnih ur predstavljajo nočne izmene. Vsak teden imam drugačen urnik, zato rutine res ne poznam. Vsak dan je zgodba zase in vsakega začnem z optimizmom, službo pa opravljam z veseljem.«

Pomagal je trener.  Medicinska sestra se je odločila za celosten pristop.  »Vadbeni center Jeklarna na Vrhniki sem našla po naključju, in ko sem tam začela trenirati, sem vedela, da sem iskala ravno to. So super ekipa, vsakemu se posvetijo individualno. Moj trener je kineziolog, zelo je dober in z veliko znanja, saj se veliko izobražuje tudi na področju prehrane in zdravega življenjskega sloga. Zelo dobro se razumeva, bil mi je v veliko podporo. Skupaj sva predelala moje težave in se jih lotila reševati korak za korakom. Začela sem se zavedati, da ni vse le telovadba in prehrana, ampak da telo potrebuje tudi počitek in glava spanec, da se regenerira. Želela sem si postati stara jaz, vsak dan aktivno zajeti z veliko žlico, brez bolečin in polna energije.« V pomoč pri njenem podvigu sta ji bila tudi nutricionist in najboljša prijateljica, bodoča magistra dietetike, da ni zašla v ekstreme. 

Več v reviji Jana št. 9, 1.3.2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov