Zgodbe

Hajdoše, nova sorta izjemno rodne ajde

Biba Jamnik Vidic
22. 2. 2022, 22.00
Deli članek:

Bil je 17. december 2021. Ivan Brodnjak, inženir kmetijstva, kmetijski svetovalec na KGZS Zavod Ptuj in kmet, ki obdeluje 42 ha zemlje na Dravskem polju, je praznoval 62. rojstni dan. Niti v sanjah si ni predstavljal, da mu bo poštar na njegovo kmetijo v naselju Hajdoše prav na rojstni dan prinesel posebno darilo.

Revija Jana
Družina Ivana Brodnjaka ima v lasti 42 ha zemlje.

Iz Uprave RS za varno hrano in varstvo rastlin so mu poslali potrdilo, da je v register sort vpisana nova sorta ajde z imenom hajdoše. Brodnjaku je uspelo nekaj, kar že več deset let ni uspelo strokovnjakom na kmetijskih inštitutih doma in po svetu. »Ajde se ogromno seje na Kitajskem, v Ukrajini in  Rusiji. Čeprav je v svetu zelo razširjena kultura, v zadnjih letih nihče ni dosegel nobenega vidnega napredka pri vzgoji. Medtem ko se multinacionalke na področju genetike ukvarjajo s koruzo, pšenico in ječmenom, se ajde ne lotevajo. Zato je bilo vzgojiti novo sorto poseben izziv. Z malo sreče in božjo pomočjo mi je uspelo. Ajda hajdoše je bistveno rodnejša od vseh tujih in domačih sort, ki uspevajo v Sloveniji.« Pred letom dni je Brodnjak pridelal 26 kg semena ajde hajdoše, danes ga ima šest ton. Nova sorta bi lahko pomenila revolucijo pri proizvodnji te posebne rastline, ki je več sto let hranila in zdravila Slovence. Bomo zdaj z ajdo hajdoše lahko postali neodvisni od uvoza? Bi nas ajda v krizi lahko prehranila?

Kaj nova sorta ajde pomeni za slovensko kmetijstvo?

Prvi rezultati kažejo, da je ajda hajdoše poleg tega, da je bolj rodna od preostalih sort in ima tudi izredno debela zrna, zelo  odporna proti poleganju, zelo razvejana rastlina in seveda medovita. Za sabo pusti ogromno slame, ki je gnojilo za naslednjo kulturo. Žlahtnjenje pa še ni čisto končano, sorto bo mogoče še izboljšati s pozitivno selekcijo, da bodo posevki postali še bolj izenačeni. Za zdaj kaže, da bo nova sorta dala pomemben prispevek k večji razširjenosti te čudovite rastline v Sloveniji.

Zakaj ravno ajda?

Eden od razlogov je ta, da je ajda kultura, ki so jo v krajih, kjer živim, pridelovali od nekdaj. Ajdovi žganci so bili na tem območju včasih osnovna hrana. Zelo hitro namreč raste, v ugodnih pogojih lahko rodi celo trikrat v letu, nima nobenih škodljivcev in bolezni, uspeva tudi na slabih tleh in ob pomanjkanju vode. Drugi razlog, zakaj sem se odločil, da poskusim vzgojiti novo sorto, pa je bil izziv. Novo sorto ajde je namreč zelo težko ustvariti. To dokazuje tudi podatek, da na tem področju v zadnjih 30 ali celo 40 letih ni bilo nobenega genetskega napredka.

Ajda ima še eno čudovito lastnost: iz zemlje je sposobna počrpati hranilne snovi, ki jih druge rastline ne morejo.

To ji omogoča mikoriza (sožitje med glivami in višjimi rastlinami). Ko ajda vzpostavi sožitje z glivami, se zgodi prava čarovnija. Glive imajo namesto korenin hife, nitaste tvorbe, ki so mnogo tanjše kot korenine, imajo pa bistveno večjo površino. Ker so tanjše, imajo večjo kapilarnost in lahko počrpajo mineralna hranila ter tudi vodo iz veliko večje globine, kot bi jih lahko počrpala rastlina. Zato se lahko rastlina veliko bolje razvije, kot bi se sicer. To je razlog, zakaj ajda dobro uspeva tudi v vročini in na revnih, suhih, s hranili slabo založenih tleh, v teh razmerah zmore prehiteti tudi plevele. Ker za svoj razvoj in rast ne potrebuje gnojil in fitofarmacevtskih sredstev, je zelo primerna tudi za ekološko pridelavo.

Zakaj se ajde že doslej ni sejalo več?

Slabost večine obstoječih sort je, da so pridelki predvsem strniščne ajde relativno nizki, v povprečju le okrog 500 kg/ha, in močno odvisni od letine. In kadar je bila letina zares slaba, so bili vhodni stroški – cena semen, stroški obdelave, žetev s kombajnom – višji, kot je bila odkupna cena.

Koliko let ste porabili za vzgojo svoje ajde?

Tri leta in pol, kar je relativno malo. To pa zato, ker sem jo lahko sejal trikrat v letu.

Več v reviji Jana št. 8, 22.2.2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov