Zgodbe

Pa še en' ga za na pot

Jelka Sežun
27. 7. 2021, 22.00
Posodobljeno: 29. 7. 2021, 09.56
Deli članek:

Alkoholizem ni izbirčna bolezen, pojavlja se v vseh družbenih slojih in vseh poklicih. Bogati in slavni niso nič bolj imuni kot revni in neznani, ženske nič bolj kot moški. V Hollywoodu se od nekdaj veliko pije, danes nič manj kot nekoč, samo govori se o tem manj, ker sta se v tabloidne zgodbe zrinila odvisnost od mamil in protibolečinskih zdravil. Tule je nekaj zgodb.

shutterstock
Peter O'Toole

Richard Burton: njega so zaradi epskega popivanja označili za »enega od čudežev 20. stoletja«. Ko je Burton snemal Noč legvana, je začel ob sedmih zjutraj z zabojem piva in potem nadaljeval z žganimi pijačami, njegova žena Elizabeth Taylor, ki je bila z njim na snemanju, pa je počakala do desetih, preden se je začela nalivati z vodko in nato prešla na tekilo. Do prizorišča snemanja je vodilo stopnišče in Burton je producente prisilil, da so mu postavili en bar ob vznožju in enega na vrhu stopnišča. Ampak vsaj po stopnicah je takrat še lahko šel, ko pa je leta 1974 snemal film The Klansman in se je ravno ločeval od Elizabeth, je moral večino prizorov posneti sede ali leže. Njegovo povprečje je bilo od tri do štiri steklenice vodke na dan.

Peter O'Toole: očarljivi modrooki Irec, ki je znal na pamet vseh 154 Shakespearovih sonetov, je bil znan po svojih pijanskih dogodivščinah – enkrat je treščil nič hudega slutečega policista in pozneje skopo pojasnil: »Ne maram policajev.« Ob drugi priložnosti si je po nesreči odrezal del prsta, pa ga je samo pomočil v konjak in si ga privezal nazaj. Naslednje jutro je odkril, da je odrezani del narobe obrnil. Spet drugič je zažgal svojo posteljo, ampak se za vse na svetu ni mogel spomniti, kako se je to zgodilo. Nepojasnjene stvari so se dogajale tudi ljudem, ki so bili z njim – Michael Caine, ki je šel nekoč z O'Toolom popivat, se je zbudil dva dni pozneje v tujem stanovanju. »Nekje v mojem življenju ena nedelja manjka,« je priznal. Zdelo se je, da O'Toola nič ne more ubiti, ne alkohol ne rak na želodcu ne diabetes – dočakal je 81 let. Potem se je rak na želodcu vrnil. In zmagal.

John Huston: je bil velik režiser, velik ženskar in velik pivec. O prvem pričajo njegovi filmi, med drugimi Malteški sokol in Afriška kraljica; o drugem pričevanja, da je varal vseh svojih pet žena (da je bil »izjemno obdarjen«, je v svojih spominih pisala celo njegova hči Anjelica Huston); tretje pa tudi ni bilo nobena skrivnost, o tem je med drugim pripovedoval Humphrey Bogart, še en legendarni hollywoodski pivec. Ko sta v Ugandi skupaj snemala Afriško kraljico, sta se zaradi ljubega zdravja odpovedala pitju vode (in tako ušla griži, ki je zdelovala druge člane ekipe) in sta namesto vode pila samo čisti viski. »Kadarkoli je kakšen žužek pičil mene ali Hustona, je mrtev cepnil na tla,« je pozneje pravil Bogart.

André the Giant: ni bil velika filmska zvezda, je bil pa velik pivec. Največji. Nesporen rekorder. Vsake toliko je nastopil v kakšnem filmu ali seriji (najbolj znan je po filmski uspešnici Princesa nevesta), njegov pravi poklic pa je bila ameriška rokoborba. Francoz, otrok bolgarskih in poljskih priseljencev (s pravim imenom André René Roussimoff), je bil v resnici velikan, njegovih 224 centimetrov je posledica gigantizma, preobilice rastnega hormona. Bil pa je tudi orjaški pivec in je umrl pri 46 letih zaradi odpovedi srca, kar je bilo bržkone povezano (tudi) s tem, da je poleg številnih rokoborskih naslovov nosil tudi neuradni naziv največjega pijanca na svetu – njegovega rekorda popitih 41 litrov piva (to je 119.350 ml pločevink) v šestih urah ni, kolikor je znano, še nihče izboljšal. Nekoč je v hotelskem baru popil 127 pločevink piva, potem pa omedlel v avli hotela in ga osebje ni moglo premakniti, zato so ga pustili tam ležati do jutra, kaj so pa hoteli. Njegov soigralec iz Princese neveste Cary Elwes je v svojih spominih napisal, da je pijani velikan nekoč padel na nekoga, po tistem pa je newyorška policija vedno, ko je prišel v mesto popivat, za njim poslala policista v civilu, ki je moral paziti, da ni na nikogar padel. Pozneje so izračunali, da je na dan spil za 7000 kalorij alkohola. Ko so ga nekoč vprašali, koliko mora spiti, da je pijan, je odvrnil: »Po navadi sta potrebni dve steklenici vodke, preden me notri malo pogreje.«

Več v reviji Zarja Jana št. 30, 27.7.2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov