Zgodbe

Bomo še zaupali lekarnam?

MARIJA ŠELEK, marija.selek@delo-revije.si
26. 1. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ko ti v lekarni ponudijo kartico zvestobe in te začnejo nagrajevati z ugodnimi popusti, če zbereš dovolj nakupov, je čas za alarm. Nagrajeni smo zato, ker kupujemo več zdravil?! Tržna logika in gonja za dobički pač nima meja. Tako se je začela zdaj že razvpita zgodba o Lekarnah Ljubljana, kjer je z novim vodstvom zavel agresivnejši veter.

Arhiv Svet24
Ko ti v lekarni ponudijo kartico zvestobe in te začnejo nagrajevati z ugodnimi popusti, če zbereš dovolj nakupov, je čas za alarm. Nagrajeni smo zato, ker kupujemo več zdravil?! Tržna logika in gonja za dobički pač nima meja. Tako se je začela zdaj že razvpita zgodba o Lekarnah Ljubljana, kjer je z novim vodstvom zavel agresivnejši veter. Tako do kupca in prav tako do farmacevtov, ki so se pod pritiski vodstva začeli spreminjati v pospeševalce prodaje. V javnost je prispelo anonimno pismo farmacevtke, v katerem nas svari, da v Lekarnah Ljubljana zlorabljajo naše zaupanje. »Ko nam zaupate težavo, moramo mi iz tega iztržiti čim več.« Da je res tako, nam je potrdila sogovornica, zaposlena v ljubljanskih lekarnah.
Nekaterim ni jasno, zakaj bi nas moralo takšno stanje silno skrbeti. Saj ni v drugih trgovinah nič drugače. Toda lekarne niso navadna trgovina! So del zdravstvenega sistema in opravljajo javno službo. Farmacevti v njih pa se pri izdaji zdravstvenih izdelkov odločajo na osnovi strokovnega znanja ter obiskovalcu ponudijo natanko tisto, kar potrebuje. Če bodo začeli (očitno se je že!) v lekarnah ravnati kot v navadnih trgovinah, smo lahko upravičeno zaskrbljeni. Zato je odgovor zaposlenih v Lekarnah Ljubljana na novinarski konferenci, češ da obiskovalcu najprej res ponudijo zdravilo iz lastnega galenskega laboratorija, vendar se stranka nazadnje le sama odloči za nakup, problematičen. V lekarno gremo zato, ker upravičeno pričakujemo neodvisen nasvet farmacevta, saj sami nismo strokovno podkovani, da bi znali presojati, katero zdravilo je za nas najboljše! Edina prednost lekarn ostaja strokovna presoja! S takšnim pristopom se spravlja v nevarnost naše zdravje, prav tako pa se brez milosti ruši ugled farmacevtske stroke.  Ali anonimno pismo laže? Vodstvo Lekarn Ljubljana na čelu z ambicioznim mag. Markom Jakličem je obtožbe v anonimnem pismu zanikalo ter dalo vedeti, da so se proti njim zarotila velika farmacevtska podjetja, ki jim ljubljanske lekarne z izdelki lastnega galenskega laboratorija odžirajo dobiček. Morebiti je anonimka res zarota, kdo bi vedel. Vemo pa, da se v Lekarnah Ljubljana dogajajo skrb vzbujajoče stvari – to nam je potrdil naš vir, delavka iz ljubljanskih lekarn, ki se je bila z nami pripravljena pogovarjati le pod plaščem anonimnosti. Strah za ohranitev delovnega mesta je prevelik.  Ali nas, uporabnike, v ljubljanskih lekarnah torej res zlorabljate, izkoriščate naše zaupanje, kot je zapisala anonimna farmacevtka? Mi vam zaupamo težavo, vi pa jo morate izkoristiti? »V principu … (pomolči) ja. Čutimo pritisk, da moramo čim več prodati, in tako večinoma tudi ravnamo. Ampak mislim, da stranki kljub vsemu ne škodimo. Njeno zdravje ni ogroženo. Vašo iskrenost in zaupanje pa izdamo. Stranki glede na zaupano težavo svetujemo izdelek, nato pa ji ponudimo še kakšnega, čeprav ga v resnici ne bi potrebovala.« Morate iskati bolezen?  Več v Jani, št. 4, 26. 1. 2010 

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste