Zgodbe

Usoda posiljene deklice

Žana Kapetanović
16. 2. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaška je zgrožena nad usodo desetletne deklice Jagode, ki so jo pred štirimi leti, odvzeli staršem zaradi suma, da jo oče spolno zlorablja.Njen oče je nedavno oproščen suma in pričakuje, da se bo deklica vrnila domov. Javnost je ogorčena in zahteva, da primer Jagoda spremeni hrvaški sodni sistem.

Hrvaška je zgrožena nad usodo desetletne deklice, ki jo je časopis Jutarnji list v svoji novinarski zgodbi poimenoval Jagoda. Gre za deklico, ki so jo leta 2006, torej pred štirimi leti, odvzeli staršem zaradi suma, da jo oče spolno zlorablja. Vse skupaj se je začelo, ker se je deklica med krajšim bivanjem v bolnišnici slekla do golega, legla v posteljo k nekemu dečku in mu pojasnila, da mu bo pokazala, kako se počnejo »grde stvari«. Vse to še ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi deklica psihologinji povedala, da vse to počne z očetom. Jagodin oče je nedavno oproščen suma in pričakuje, da se bo deklica vrnila domov. Javnost je ogorčena in zahteva, da primer Jagoda spremeni hrvaški sodni sistem.

Pravzaprav je v razsodbi, ki si jo je mogoče ogledati na internetu (!), zapisano, da je Jagoda opisala spolno zlorabo, ki sta jo počela »oba obtožena«. Drugi obtoženec je bil menda ded, ki je bil v prvem postopku pred županijskim sodiščem prav tako obtožen, a se ga zdaj nič več ne omenja. Javnost domneva, da je medtem umrl. Ve se tudi, da se z družino Jagode in njenega petletnega brata Ivice že dolgo vrsto let ukvarja center za socialno delo, pa tudi, da se je center s to družino ukvarjal že, ko je bil Jagodin oče otrok, ker ga je menda zlorabljal oče, torej prej omenjeni potencialni drugi posiljevalec – Jagodin ded.
Jasno je, a dokaza ni. Na centru za socialno delo so se z družino ukvarjali že prej, vendar ni nihče opazil, da je deklica žrtev zlorabljanja. Vse dokler ni prišla v bolnišnico, se slekla in legla v sosednjo posteljo. Strokovnjaki so takrat ugotovili, da je deklica »v nebo vpijoči primer spolnega zlorabljanja«.
Po vsem tem je Jagoda pristala v rejniški družini. Septembra lani pa je očeta – ki je bil že oproščen na županijskem sodišču – zaradi »nekonsistentnega in neverodostojnega pričevanja« njegove hčerke oprostil tudi senat vrhovnega sodišča. O zadevi je odločalo pet sodnikov, od tega štiri ženske. Glavna stvar, na kateri je temeljila oprostilna razsodba, je bila ugotovitev, da deklica ni bila prepričljiva, da je zagotovo imela spolno izkušnjo in da je očeta nekaj časa obtoževala, nato pa trdila, da ni kriv.
»Primer Jagode je eden tistih, pri katerih je vsem v sodni dvorani kristalno jasno, kaj se je zgodilo, vendar za to ni dokaza. Sodni izvedenec od otroka preprosto ni dobil ničesar in njeno pričevanje je bilo neuporabno,« je dejal ugledni sodnik, ki je vodil prvostopenjski postopek.

Več v Jani št. 7, 16.2.2010

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste