EM je kratica za efektivne mikroorganizme. Ta posebna kombinacija mikroorganizmov tako učinkovito sodeluje pri celi vrsti temeljnih procesov, da njihova uporabnost sega vse od osebne in hišne higiene do živinoreje in sistemov za čiščenje odplak.
EM, ki se najširše uporablja v sonaravnem kmetijstvu, je odkril japonski profesor hortikulture dr. Teruo Higa. Opazil je, da je določena kombinacija mikrobov izredno povečala rast rastlin. Skrivnost so le prava razmerja, sicer pa EM sestavljajo povsod prisotni koristni mikroorganizmi: mlečnokislinske in fotosintetske bakterije, glivice in še od 20 do 100 drugih mikroorganizmov. Podobne kombinacije najdemo ponekod globoko v prsti, na dnu jezer in, zanimivo, v čašicah mesojedih rastlin. EM je povsem naravni izdelek, certificiran za biokmetijstvo.
Zaradi pestre uporabnosti je EM kmalu dobil dodatne oznake, večinoma črke in številke (EM-1, iz katerega večinoma pripravljamo druge preparate, EM-A itn.), ki označujejo namembnost in vrsto različice preparata.
Od kruha do vrta
Ljudje so neredko presenečeni, ko slišijo, da ga sam uporabljam namesto dezodoranta, dodajam ga k testu za kruh za boljše vzhajanje, z njim čistim posodo, šipe (muhe nerade pristajajo na šipo, očiščeno z raztopino EM-A), ribam tla, zlivam ga v sifon v kopalnici (za odmašitev in kot sredstvo proti smradu), z njim poškropim čevlje (spet proti smradu), filtriram vodo, dodajam ga v pralni stroj, z njim zalivam rastline na vrtu, pa tudi če ga kdaj srknem za droben požirek, bo izredno blagodejno vplival na črevesno floro ...
Več v tiskani izdaji revije Jana, št.11, 16.3. 2010