Zgodbe

Trgovina s krvjo

Tina Nika Snoj
19. 3. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Avstrijski nakupovalni center Slovence vabi k darovanju krvi za 22 evrov, ki jih lahko zapravijo v bližnjih trgovinah. Bomo zdaj kruh plačevali skrvjo, se sprašujejo nekateri.

Na uredništvo smo prejeli ogorčeno pismo Mladinskega centra IndiJanez iz Maribora, ki poziva k bojkotu obiska nakupovalnega centra Seiersberg pri avstrijskem Gradcu. In kaj jih je tako zmotilo? Sporni letak, ki so ga v poštne nabiralnike dobili Mariborčani in ki vabi k darovanju krvi za plačilo 22 evrov kar v nakupovalnem središču, v katerem seveda lahko zasluženi denar tudi porabite in po njihovih besedah »združite darovanje plazme z nakupovalnim doživetjem«.

Moja plazma lahko reši življenje moje družine. In za vsako darovanje plazme prejmem 22 evrov! piše na letaku, ki slovenske kupce vabi v avstrijski nakupovalni center Seiersberg. Pa še to, da je krvna plazma potrebna za izdelavo zdravil, ki rešujejo življenja. V Mladinskem centru so svoje ogorčenje zelo slikovito izrazili. » Ne damo krvi za denar! Ne damo krvavega denarja za nakupe! In ne podpiramo tistih, ki gledajo skozi prizmo kapitalističnega krvoseštva!« Še posebno jih je razjezila povezava tako humanitarnega dejanja, kot je krvodajalstvo, in pehanja za materialnimi dobrinami. »Očitno je veletrgovce zmotila manjša kupna moč obubožanega ljudstva in so se domislili – saj imajo še kri! Vzemimo jo, nekaj malega jim plačajmo in bodo imeli denar za nakup!« Še posebno pa so sumničavi ob tem, da trgovec zbira plazmo, saj so prepričani, da za vsem skupaj stoji katero od farmacevtskih podjetij, ki tako zbira material za svoje raziskave in proizvodnjo krvnih zdravil. Najverjetneje imajo prav.
Predelava in prodaja tudi pri nas
V večini evropskih držav je krvodajalstvo neplačana solidarnostna in človekoljubna dejavnost. Tako stoji zapisano tudi v slovenskem zakonu o preskrbi s krvjo. Izjeme so Avstrija, Nemčija in Češka, kjer je dovoljeno plačevati za krvno plazmo, a zbirajo jo lahko le posebej za to registrirana podjetja in transfuzijske ustanove, ki se ukvarjajo z izdelovanjem zdravil iz sestavin krvi. Pa še tam gre uradno za povrnitev stroškov, kot so zapisali tudi na avstrijskem letaku. S tem so se obenem elegantno izognili kršenju slovenskega zakona, ki določa brezplačnost krvodajalstva. To, da pri nas za darovano kri ne dobimo denarja, pa ne pomeni, da se kri – ali iz nje narejena zdravila – ne kupuje in ne prodaja. Imetnikov dovoljenj za promet s krvnimi izdelki je v Sloveniji sedem, med njimi na prvem mestu Zavod RS za transfuzijsko medicino.

 

Več v tiskani izdaji revije Jana, št. 11, 16.3. 2010

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste