Zgodbe

Pokojnine bodo zelo nizke!

Jana
13. 4. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ste vedeli, da z varčevanjem v pokojninskih stebrih prejmete ob upokojitvi manj denarja, kot ste ga vložili?

Že nekaj let vsi slovenski ptički na vejah žalostno čivkajo o grozeče prazni pokojninski blagajni. A če se je doslej nekako, čeprav za mnoge že sila težko, z državno pokojnino še dalo preživeti, kmalu to za večino ne bo več mogoče! Zdaj je zadnji čas, da se tega zavemo! Tudi okoli pol milijona Slovenk in Slovencev, ki varčujejo v drugem ali tretjem pokojninskem stebru, živi v veliki zmoti, če računa na vsaj soliden dodatek pokojnini. Pokazalo se je namreč, da v pokojninskih skladih vrednost vašega denarja ne narašča, ampak, pozor!, celo pada, saj že samo vsakoleten donos požre višja inflacija, da ne govorimo o provizijah zavarovalnici in davkih državi. Kaj naj torej storimo, da si zagotovimo vsaj človeka dostojno pokojnino? Luknja se samo še povečuje, upokojencev bo vsako leto več, čeprav bo marsikdo s podaljšanjem delovne dobe tako rekoč delal skoraj do smrti, v čudeže pa tudi ne verjamemo.

Če po plači spadate med povprečne Slovence, potem nimate nobenega razloga, da se veselite zasluženega pokoja. Povprečna neto pokojnina je v letu 2009 namreč znašala 619, 32 evra ali 66,6 odstotka povprečne plače. Če smo prav razumeli zapletene statistike, pa v povprečni pokojninski razred spada samo 16,6 odstotka vseh upokojencev, največ, slabih 20 odstotkov jih prejema še manj, zgolj 400 do 500 evrov mesečno, 17,4 odstotka pa jih sodi v razred s prejemki od 500 do 600 evrov. Samo 14 odstotkov državljanov prejema med 800 in 1000 evri, 9,3 odstotka pa med 1000 in 1500 evri. Če si torej za mejo kolikor toliko dostojanstvenega preživetja vzamemo 800 evrov mesečno, nam pokojninska statistika pokaže, da z najmanj toliko denarja živi samo slaba tretjina državljanov. Kar 72,6 odstotka upokojencev se mora znajti z manj.
Večina na robu preživetja
Številke so naravnost šokantne, a kot kaže, bodo v prihodnosti še bolj! Nihče si niti v sanjah ne more zamisliti, da bi se zgodil čudež in bi se pokojnine (realno) povišale. O tem, kako se bodo predvidoma gibale v prihodnosti, smo povprašali dr. Aleša Berka Skoka, docenta na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani: »Odmerna stopnja pokojnine se bo že po zdaj veljavnem zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zmanjševala vse tja do leta 2025, in sicer bo z današnjih 80,25 odstotka predvidoma padla na 72,50 odstotka. Ker je treba upoštevati še valorizacijski količnik, naj bi predvideno dejansko nadomestitveno razmerje padlo s 60,5 na 54,67 odstotka. Ker je zaradi neugodnih demografskih gibanj in še večjega primanjkljaja v pokojninski blagajni v naslednjih letih pričakovati nadaljnje zaostrovanje razmer, lahko posameznik pričakuje še nekoliko manj. Naša nedavna raziskava je pokazala, da bi človek moral varčevati še približno 120 evrov na mesec, da bi ob upokojitvi pri 65 letih skupna pokojnina iz prvega in drugega stebra znašala 70 odstotkov njegove zadnje plače. Če bi se želel upokojiti pri 61. letu starosti, pa še približno 20 odstotkov več.«
Pokojninski stebri niso več trdni
Preživeli pa ne bomo niti z dodatnim varčevanjem v drugem ali tretjem pokojninskem stebru. Do zdaj nas je veliko, skoraj pol milijona, še živelo v veri, da si bomo z vplačevanjem v pokojninske sklade vsaj toliko dvignili mesečne prejemke, da si bomo lahko kdaj pa kdaj privoščili manjši luksuz, kakšno potovanjce ali pa vsaj izlet in da nam ne bo treba na stara leta varčevati na vsakem koraku, če smo to počeli že v delovni dobi. A žal živimo v veliki zmoti. Drugi in tretji pokojninski steber sta namreč tako slabo donosna in ob izplačilu tako močno obdavčena, da bomo po vsej verjetnosti dobili celo manj, kot smo vplačali. Ne verjamete?

Več v Jani št. 15, 13. 4. 2010

 Tekst: TINA HORVAT, tina.horvat@delo-revije.si, foto: DREAMSTIME

 

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste