Zgodbe

Carski rez v živo

MIŠA ČERMAK
26. 7. 2010, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Bilo je hitro in bilo je krvavo: magister Gorazd Kavšek, specialist ginekologije in porodništva, je segel v trebuh uspavane mamice. Ekipa operacijske dvorane je sledila vsakemu njegovemu gibu, hip za tem pa je v njegovih rokah zavekalo komaj rojeno dete!

Bilo je hitro in bilo je krvavo: magister Gorazd Kavšek, specialist ginekologije in porodništva, je segel v trebuh uspavane mamice. Ekipa operacijske dvorane je sledila vsakemu njegovemu gibu, hip za tem pa je v njegovih rokah zavekalo komaj rojeno dete! Predana strokovna ekipa je malih čudežev življenja (operacija traja približno pol ure, otrok se porodi po dveh do petih minutah!) vajena, saj se v ljubljanski porodnišnici s carskim rezom rodi na leto okoli tisoč otrok. Kolegi kirurgi drugih oddelkov imenujejo carski rez bušmanska kirurgija zaradi odlične uporabe rok, precej krvi pa je zato, ker je treba otročka čim prej spraviti na ta svet.

 

Približno tisoč carskih rezov se na leto opravi v ljubljanski porodnišnici. Zaradi katerih zdravstvenih razlogov so ti posegi načrtovani?
Za carski rez se odločimo zaradi bolezni mame, zaradi porodniških stanj, ko mama ne more roditi po normalni poti, ali zaradi preklampsije, ko domnevamo, da bo porod predolgo trajal in s tem ogrozil mamo in otročka. Zadnje čase delamo carski rez tudi pri medenični vstavi, čeprav pri približno polovici medeničnih vstav še vedno vodimo porod po naravni poti. Večino načrtovanih carskih rezov pa opravimo zaradi predhodnih operacij na maternici, od tega večinoma zaradi prejšnjega carskega reza.
Carski rez ni povsem nedolžen in nenevaren, vendarle gre za operacijo, pri kateri so mogoči zapleti.
Res je. Še vedno menimo, da je boljša izbira naraven, vaginalni porod. Po zdajšnjem vedenju in podatkih je kar desetkrat več zapletov po carskem rezu. Moram poudariti, da je carski rez zelo varna operacija, tudi porod je, a absolutno varne zadeve ni.
Po carskem rezu je od dva- do štirikrat večja umrljivost mam, ne?
Seveda, a umrljivost mam je zelo, zelo majhna: če v letu umre ena porodnica ob carskem rezu, to pomeni, da umrljivosti naslednjih deset let ni. Nevarna je anestezija kot pri vseh operacijah, lahko so nevarne krvavitve, okužbe. Najbolj dolgoročno ogrožajoče je, da carski rez lahko povzroči težave tudi v naslednjih nosečnostih: bistveno več je nepravilno ležečih posteljic, vraščenih posteljic – to pa ogroža življenje.
Zaradi brazgotin?
Tako je. Maternica ima brazgotino, in več kot je tovrstnih operacij, večje je tveganje za predležeče in vraščene posteljice. Nosečnost in porod sta po carskem rezu drugačna, čeprav en sam carski rez ne pomeni kakih strašnih zapletov in ne nujno ponovnega carskega reza. Toda če zelo lahkotno delamo carske reze že pri prvorodnicah, pa želi imeti ženska tri, štiri otroke, lahko to pomeni prav toliko carskih rezov: to pa zelo poveča tveganje pri nosečnosti in pri porodu.

 Jana, št. 30, 27. 7. 2010
 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste