Zgodbe

Nepremičninski šok

Jana
12. 10. 2010, 00.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zakopljite se v svoj informativni izračun in v brošuro Obveščanje,in storite vse, da boste odpravili napake, ki vas lahko v prihodnosti stanejo veliko denarja in živcev.

Potem ko si je Slovenija komaj nekoliko opomogla od velikih septembrskih poplav, nas je prejšnji teden doletela nova katastrofa. Ni je zakrivila narava, ampak Geodetska uprava republike Slovenije (GURS) s svojimi obvestili o vrednosti našega nepremičnega premoženja. Od prihodnjega leta bo namreč obdavčena vsaka ped naše zemlje skupaj z vsem, kar stoji na njej, od razpadajočih lesenih lop, na pol podrtih hlevov do luksuznih vil, razen cerkva, veleposlaništev in javnega dobra. A še preden nas bo država začela molsti z novim davkom na nepremičnine, čemur je bil 15 milijonov evrov vreden projekt vrednotenja sploh namenjen, je Slovenija že razkurjena do vrelišča. Obvestila so namreč vsebovala toliko napak, da so prejšnji teden, ko so jih prejeli večino, geodetske pisarne po vsej Sloveniji pokale po šivih. Obvestila so naslavljali na pokojnike, na napačne lastnike, na osebe, ki ne obstajajo, marsikomu so pripisali nepremičnino, ki sploh ni njegova, ali pa so gromozansko precenili posamezne objekte ali parcele. Žal pa to sploh ni najhujše! Ministrstvo za finance je namreč predlagalo tako strog zakon, da v marsičem že usodno posega v socialno varnost ljudi, saj je popolnoma neživljenjski in ne vsebuje prav nobenega socialnega korektorja. Mnogi se že bojijo, da ga ne bodo mogli odplačevati, saj so najbolj revni deli najbolj obdavčeni, poleg tega pa bi nam ob nezmožnosti plačevanja država našo nepremičnino preprosto zaplenila.

Prejšnji teden so se dobesedno vsi pogovori na ulicah, v lokalih in na avtobusih vrteli okoli obvestil o vrednosti nepremičnin. Večina prejemnikov obvestil je bilo nezadovoljnih in prestrašenih. Ni čudno, da se je nato na območne geodetske uprave, 46 jih je, z uradniškim delovnim časom, ob katerem si moramo tisti, ki imamo na srečo vsaj službo, vzeti dopust, zvalil pravi plaz nezadovoljnežev. Kakor da ne bi imeli že dovolj drugih problemov, državljanke in državljani te dni v dolgih vrstah v zadušljivih hodnikih čakamo, da pridemo na vrsto in popravljamo napake, ki jih je zakuhala GURS, kajti če jih ne bomo odpravili, bomo ali plačevali previsok davek ali kazni za napačne podatke (od 41 do 626 evrov) ali pa davek namesto koga drugega. Poleg tega se na odločbo o odmeri davka ne bomo mogli pritožiti in prav tako ne zoper sklep, s katerim je bila zavržena naša pritožba.
Brezmejna pogoltnost države. V prvi polovici prihodnjega leta, kot napovedujejo državni organi, nam bodo z davkarije poslali odločbo o odmeri davka, ki bo po vsej verjetnosti višja od dosedanjega NUSZ. A pozor, tudi če bi bilo s plačilom davka ogroženo naše preživljanje in preživljanje naših družinskih članov, ga ne bomo mogli odpisati, je rečeno v 11. členu predloga Zakona o davku na nepremičnine. Če davka ne bomo mogli plačati, nam bo država nepremičnino pač odvzela z izvršbo in to tudi, če bo njena vrednost nesorazmerno velika glede na višino neplačanega davka (12. člen) ali pa: »občina lahko z davčnim dolžnikom sklene dogovor o konverziji zapadlega in neplačanega davka na nepremičnini v lastniški delež občine na tej nepremičnini«, piše v 13. členu. Včasih so zakoni precej zapleteno zapisani, a tile trije členi so zelo jasni in nedvoumni.

 

Tekst: TINA HORVAT

Več v Jani št. 41, 12. 10. 2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste