»Ionizirajoče obsevanje hrane danes uporabljajo že v 50 državah po svetu, ki to dovoljujejo za skupaj že okoli 60 prehranskih izdelkov oziroma živil. Pri obsevanju hrane z ionizirajočim sevanjem prednjačijo Združene države Amerike, precej je razširjeno tudi v Južni Afriki, na Tajskem, Nizozemskem in v Franciji. V teh državah že delujejo obsevalniki hrane z radioaktivno snovjo ali z umetno proizvedenim sevanjem; v obeh primerih obsevajo živila z žarki gama. Ti obsevalniki so zelo drage naprave (z izjemno drago začetno investicijo), skozi katere med obsevanjem potuje hrana. Koliko časa je izpostavljena obsevanju, je odvisno od tega, za kakšno vrsto živila gre in kakšen odmerek sevanja zahteva. Živila obsevajo zato, da v njih popolnoma uničijo vse mikroorganizme, torej vse bakterije in plesni. Virusov namreč ionizirajoče sevanje ne uniči. Poleg mikroorganizmov tako obsevanje popolnoma uniči vse insekte, ki so jih prej uničevali z nenedolžnimi kemijskimi sredstvi. Hrana, ki pride iz obsevalnika, je zato sterilna; na njej se nove bakterije in plesni ne razvijejo, dokler je ne vzamemo iz embalaže. Tako ionizirajoče obsevanje zelo uspešno preprečuje tudi kaljenje krompirja, čebule in česna,« pojasnjuje prof. dr. Rajko Vidrih z oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani. Več v Jani, 1.3.2011
Radioaktivno obsevanje hrane
Po svetu - v kar približno 50 državah, tudi v Evropski uniji! - je že dovoljeno obdelovanje hrane z ionizirajočim (radioaktivnim) sevanjem, z žarki X in gama. Tako v dolgi vrsti živil uničujejo bakterije, plesni in insekte. V državah Evropske unije, torej tudi v Sloveniji, je za zdaj dovoljena le prodaja obsevanih posušenih aromatičnih zelišč, začimb in vrtnih zelišč, ki morajo imeti na deklaraciji napis »obsevano« ali »obdelano z ionizirajočim sevanjem«. Zato berite deklaracije! Svetovna javnost takemu obsevanju živil, ker je glede dolgoročnega varovanja zdravja še vedno premalo raziskano, seveda glasno nasprotuje. Kaj nam preostane?