Seznam so objavili zato, ker menijo, da zelo malo ljudi pomisli, da ima pri tej (in tudi številnih drugih boleznih) hrana kakšno vlogo. Vendar jo ima, in to precej pomembno, na kar je opozarjal že oče medicine Hipokrat.
Na drugem mestu je pokovka iz mikrovalovne pečice. Tu je treba opozoriti, da so seznam delali ameriški strokovnjaki, v ZDA pa ljudje pojedo veliko pokovke, ki jo je treba samo dati v mikrovalovno pečico in je po navadi kemično obdelana z dodatki, ki lahko vplivajo na razvoj raka ledvic, jeter, mehurja, trebušne slinavke in testisov.
Sledijo umetna sladila. O tem smo tudi pri nas lahko marsikaj prebrali. Edini nadomestek je lahko iz stevije, seveda pa lahko hrano osladite tudi z medom ali javorovim sirupom. Ljudje, ki so nehali uporabljati sladkor v celoti, pravijo, da se človek na to brez težav navadi (seveda odvisno od tega, kako velik ljubitelj sladkarij je bil) in ne čuti potrebe po sladkem. Posebno nevarno sladilo je aspartam. Vsebuje ga veliko žvečilnih gumijev z oznako brez sladkorja, zato jih izbirajte zelo pazljivo.
Cigaret in nikotina na tem seznamu ni, ker ne sodijo med hrano. Zato pa je na četrtem mestu alkohol v vseh oblikah: žgane pijače (te so najbolj škodljive), vino in pivo. V zmernih količinah kozarec celo koristi, kakor skoraj pri vseh stvareh je torej pomembna zmernost. Po nekaterih raziskavah pretirano uživanje alkohola povzroča raka ustne votline in požiralnika, jeter, črevesja, zadnjika in dojke.
Škodljivi so tudi vsi rafinirani sladkorji in predvsem sladke pijače. Najslabši je koruzni sirup, ki je dodan skoraj vsem sladkim pijačam. Zakaj so ti sladkorji tako škodljivi? Znanstveniki pravijo, da jih rakave celice najlažje presnovijo, so torej dobesedno hrana zanje. Kdor želi zdravo jesti, se bo torej izognil vsem kupljenim slaščicam razen tistim, ki imajo jasno napisano, da takih sladkorjev (in sestavin iz drugih skupin, ki so lahko tudi škodljive) ne vsebujejo: to so peciva vseh vrst, piškoti, vaflji, energijske ploščice, predvsem pa vse sladke pijače.
Za ljubitelje mesnin je slaba novica, da je za zdravje najbolje, če v trgovinah preprosto preskočijo oddelke z delikatesami. Skoraj vse predelane mesnine (salame, klobase, hrenovke, prekajeno meso) vsebujejo dodatke, ki škodijo zdravju, vsebujejo slabe maščobe, preveč soli in vseh mogočih aditivov, od tistih za okus do onih za barvo. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki pogosto jedo mesnine, veliko več možnosti za prezgodnjo smrt od tistih, ki teh izdelkov ne jedo. Seveda so izjema domače mesnine – če niso preslane.
Na sedmem mestu je hrana, konzervirana s soljo, pa tudi kisom, ali pa prekajena z umetnimi, kemičnimi dodatki.