Zaporniki niso zaprti v celicah, temveč se prosto sprehajajo po zaporu, opremljeni z elektronskimi sledilniki. V zaporu lahko obiskujejo različne šole, študirajo ekonomijo in finance, obdelujejo vrt, sodelujejo z različnimi zadrugami in kuhajo v vrhunski restavraciji, ki je prav tako v zaporu. InGalera je restavracija, ki je celo na seznamu Michelinovih restavracij. Glavni kuhar sicer ni zapornik, so pa zaporniki vsi preostali kuharji in natakarji. Z delom v restavraciji se urijo v veščinah, ki jih bodo lahko uporabili pri iskanju službe, ko bodo spet na prostosti. Za delo so tudi plačani, kot da bi delali v običajni restavraciji, le da plačo dobijo njihove družine. »Menimo, da je restavracija odlična priložnost za detabuiziranje zapornikov v javnosti,« menijo v zaporu.
Še več navdihujočih novic iz rubrike Svetilnik vas čaka v reviji Jana, št. 52, 24. december 2024.