Nasveti

Recept za bogato čokoladno zvezdo z lešniki

Lara Jelen
29. 12. 2024, 07.00
Deli članek:

»Že nekaj let na začetku adventa zadiši po enem največjih hitov praznične peke – kvašeni zvezdi, narejeni iz bogatega testa in napolnjeni z raznoraznimi sladkimi namazi. Naj bo tokrat privlačno čokoladna,« nam v knjigi Nedeljske sladice predlaga Mateja Delakorda, mojstrica izvrstnih okusov. Tekst: L. J. Foto: MATEJA DELAKORDA IN SONJA RAVBAR

MATEJA DELAKORDA in SONJA RAVBAR
Čokoladna zvezda z lešniki

Sestavine

Testo

  • 500 g moke
  • zavojček kvasa
  • 50 g sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 250 g toplega mleka
  • 1 jajce
  • žlica kisle smetane
  • 60 g raztopljenega masla

Namaz

  • 200 g jedilne čokolade
  • 50 g masla
  • 10 g smetane
  • 50 g mletih praženih/
  • kandiranih lešnikov

Premaz

  • 1 jajce
  • žlica vode

In še

sladkor v prahu za posip (po želji)

Priprava

1. Najprej zamesimo kvašeno testo. V kuhinjski robot stresemo moko, sladkor, kvas in sol. Pomešamo. Dolijemo mleko in razžvrkljano jajce. Začnemo z gnetenjem na počasnejši hitrosti. Ko se začne oblikovati testo, dodamo še maslo in kislo smetano. Skupno gnetemo kakšnih 7 minut, da je testo prožno in svetleče. Vzamemo ga iz posode in oblikujemo v kroglo. Posodo rahlo naoljimo, vrnemo vanjo testo in ga pokrijemo z vlažno krpo. Počakamo, da se podvoji.

2. Testo predenemo na delovno površino in ga razdelimo na 4 enake dele, te pa oblikujemo v kroglice. Pokrijemo in počakamo 10 minut, da se gluten sprosti.

3. Vsako kroglico razvaljamo, da ima premer približno 25 cm. Nato prvi krog položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga namažemo s tretjino namaza. To ponovimo še dvakrat in prekrijemo s četrtim krogom, ki ga ne namažemo. Rahlo pritisnemo, da se površine zlepijo. Kupčku obrežemo robove, da je lepo zaokrožen.

4. Na sredino testa obrnemo kozarec, nato pa na vsakih 45 stopinj naredimo zarezo do roba tega kozarca. Pravzaprav po sredini prerežemo krog po dolgem in počez, le da se nož ustavi tam, kjer je kozarec. Vsako četrtino ponovno prerežemo na pol, nato pa novonastale osmine še enkrat na pol. Okoli kozarca imamo torej 16 enakomernih trakov.

5. Primemo dva trakova in ju trikrat obrnemo v spiralo. Ne vrtimo enega proti drugemu, temveč drugega od drugega. Obračamo torej navzven. Ko naredimo tretji vrtljaj, spirali na koncu stisnemo, da dobimo krak. Tako ponavljamo do konca. Lepo, kajne?

6. Zvezdo pokrijemo s krpo in počakamo, da se lepo odebeli. Pečico segrejemo na 180 °C.
7. Jajce in vodo razžvrkljamo.

8. Ko se zvezda lepo napihne, še enkrat stisnemo konice krakov, da se med peko ne razprejo. Celo premažemo z jajcem in potisnemo v pečico. Pekla se bo približno 25 minut.

Preden prinesemo na mizo, lahko posujemo s sladkorjem v prahu.

 Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 52, 24. december 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!