Mikroorganizmi v našem črevesju morajo biti uravnoteženi, raznoliki in prevladovati morajo koristni, če hočemo biti zdravi. Neravnovesje v črevesju, ki ga imenujemo tudi disbioza, je vir številnih bolezni, če že ne kar vseh. Vsi vemo, da naš prebavni mikrobiom ogrožajo predvsem nezdrava hrana, alkohol in zdravila. Čedalje številnejše študije pa s prstom kažejo na še enega krivca – nadomestke sladkorja.
Nadomestki sladkorja so že desetletja priljubljeni kot orožje za boj proti epidemiji debelosti in bolezni, ki jih povzročajo povišane ravni glukoze v krvi. Njihova sladkost sega od 200-kratne sladkosti namiznega sladkorja do 20.000-kratne. Čeprav so vsi sladkega okusa, so kemično različni. Proizvajalci hrane pa v svojih izdelkih pogosto uporabljajo tudi kombinacijo sladil. Vrsta sladkornih nadomestkov prehaja skozi telo neprebavljena in lahko poškoduje stene črevesja ter slabo vpliva na mikrofloro, ki ga naseljuje. Raziskava, objavljena leta 2021 v International Journal of Molecular Sciences, kaže, da je uživanje umetnih sladil aspartama, saharina in sukraloze lahko povezano z razbohotenjem dveh škodljivih črevesnih bakterij, E.coli in E. faecalis.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 49, 3. december 2024.